Panik yapmadan sakin bir şekilde uzaklaşın. Mümkünse rüzgarı karşınıza alın ve kokunuzun ayıya ulaşmasını sağlayın. Ayılar insan kokusuna gelmezler. 2 ayağa kalktığını görürseniz panik yapmayın, yüksek ihtimalle havayı koklayarak ve etrafa bakarak bilgi toplamaya çalışıyordur.
Ayı, normalde korkak hayvandır, gürültüyü duyunca bölgeden uzaklaşacaktır. Ayı, ani bir hareket yapılmazsa insanı görünce kaçar” şeklinde konuştu. Gruplar halinde yürüyenlerin ayıyla karşılaşmadığını belirten Bucak, “Ayıdan korunmak için rüzgarı arkanıza alarak yürüyün. Çünkü rüzgar sizin kokunuzu ona ulaştıracaktır.
8. Biber gazınızı kullanın. Eğer biber gazınız kullanılabilir şekilde hazırsa, ayıya 4-5 metre mesafeden sıkarak onu kendinizden uzak tutabilirsiniz.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu yaptığı açıklamada, “insan-ayı çatışması”nın çözüm bekleyen bir sorun olduğunu ve ayıların en çok korktuğu şey insanlarla karşılaşmak olduğunu söyledi.
Tek yapacağınız şey, ona sırtınızı dönmeden hatta gözlerine bakarak yavaş ve temkinli adımlarla geriye çekilmek. Uzaklaşabildiğiniz kadar uzaklaşıp yüksek bir kaya var ise oraya tırmanmak. Ölü taklidi yapıp yere yatmak yüz üstü gibi ama hiç tavsiye etmem; çünkü ayılar zeka olarak insana en yakın canlılardır.
İlgili 42 soru bulundu
Ayı kaçıran sprey de denilen ayı spreyi bireyle temas ettiğinde nefes darlığına ve gözlerde yanma hissine sebep olabilir. Ayı uzaklaştırma spreyi bilinçli püskürtme dışı gerçekleşen püskürme eylemini engellemek üzere güvenlik klipsi barındırır.
“AYIYI KIZDIRACAK DAVRANIŞLARDAN SAKININ”
Kızgın bir ayının size saldırabileceğini göz önünde bulundurun. Eğer saldırgan görünmüyorsa, yumuşak bir ses tonuyla konuşun ve yavaşça geri dönün. Eğer ayı ayağa kalkmış ve havayı kokluyorsa sizi tanımaya çalışıyordur, konuşmaya devam edin.
Şu hususu kesinlike unutmamak gerekir. Ayı sadece ses ile korkar,ışıktan korkma ihtimali çok düşüktür.Domuz gibi değildir.
Dünyadaki en tehlikeli ayı bir kutup ayısıdır.. En büyük modern ayı Kutup beyazıdır, yüksekliği 3 metreyi geçebilir ve ağırlık - bir ton.
"Ayı çiftleşme sorunu yaşarsa strese girer, yiyecek bulamazsa strese girer, yavrusu kaybolursa strese girer, herhangi bir yerinden yaralanırsa strese girer. Strese giren hayvan da dolayısıyla agresifleşir. Agresif bir insanın çevresine verebileceği zarar gibi zarar verebilir. Bu durumlar istisnai durumlardır.
“Ayılar, normal koşullarda insanlardan kaçar. Tehdit unsuru oluşturmaz. Zarar görmediği süre içinde insanlara saldırmaz. Ayı, ihtiyacı kadar olan meyveyi, balı veya diğer sebzeleri aldıktan sonra hemen oradan uzaklaşır.
Bu spreyler ayı ve köpek gibi saldırgan hayvanlara karşı da etkindir. Polis hem uzak mesafeden mermi ile atılan gaz bombası hem de yakın mesafede spreyleri beraberce kullanmaktadır. Bunların en önemli etkileri, göz, burun, solunum yolları ve deri üzerinde ciddi tahriş yaratmaktır.
Bugün Türkiye'de dünya ortalamasının üzerinde diyebileceğimiz ayı popülasyonuna sahip yerlerimiz var. Doğu ve Batı Karadeniz'de, Doğu Anadolu'da önde olan yerlerimiz var. Türkiye'nin diğer bütün bölgelerinde de ayı popülasyonları var fakat çok yüksek olduğu yerlerden bahsediyoruz.
İstedikleri yiyecekleri kendi yaşam alanlarında bulabildikleri için insanların yaşadığı bölgelere genellikle inmez. Ancak yiyecek sıkıntısı yaşayan ayı, sonbahar nedeniyle bağ ve bahçelerde meyvelerin bol olması nedeniyle inebilir. Ayı, insanlardan kaçar.
Sıcağı çok sevmezler, gündüz uyur, gece gezerler. En büyük düşmanı insandır.
Yaşam şekli. Genellikle kuytu orman köşelerindeki ağaç oyuklarında ya da büyük kayaların arasında oluşan çukurlarda, mağaralarda, inlerde, yaşarlar. Kış gelmeden önce bol bol beslenerek semiren ayılar kışın büyük bir bölümünü inlerinde, düzensiz biçimde uyuyarak geçirirler.
Ayılar genellikle Güney Amerika ve Asya kıtalarında yaşıyorlar. Büyük gövdeleri ve uzun burunlarıyla dikkat çeken hayvanlardır.
Kış uykusuna yatan en ünlü hayvan herhalde ayıdır. Ayılar, türlerine, yaşadıkları bölgenin sıcaklıklarına ve yiyecek bulma olanaklarına göre değişik uzunluklarda kış uykusuna yatarlar. Bu süre 3 ila 7 ay arasında değişir. Bu süre içinde beden ağırlıklarının yaklaşık dörtte birini kaybederler.
Kutup ayılarını hangi hayvan yer??
kutup ayıları veya normal ayılar kartal çakal kaplan aslan. gibi hayvanlar bunları yer.
Ayı ile gece karşılaştın ve çok yakınsın ; ayıların gözleri çok iyi görmediği için bir ayıdan gece kaçmak gün ışığına göre daha kolaydır, ayrıca yanında taşıdığın bir feneri hızlı bir şekilde ayının gözüne tutarsan, ayı kısa bir süreliğine neredeyse kör olur ve bu da kaçmak için bir fırsat yaratır.
Ayıların ateşten, hatta bir sigara közünden bile korktugu çok dogru.bunun için kamp yapılan yerde ateşi sabaha kadar canlı tutmak gerekir.torpil meselesi ise,hayvan eger bunun kurusıkı bir patlama oldugunu anlarsa hiçbir işe yaramayacaktır.
Öncelikle 7.65 ve 9mm tüfek mermisi değil tabanca mermisidir. 7.62x51NATO (namı diğer G3 mermisi) veya sivil versiyonu olan . 308Win ile 4 el atıştan sonra ayının sağlam kalması imkansız tek mermi çok ölümcül bir yerine gelmediyse hemen yıkamaz ama sıyırıp geçmediyse o hayvan çok yaşamaz.
Ayılar hem ot hem de etle beslenebilen hayvanlardan biridir. Fakat genellikle et tüketmeyi çok severler. Özellikle et ve balık en sevdiği yiyecekler arasında yer alıyor. Ayılar meyve yemeyi seven nadir canlılar arasındadır.
İç döllenme ve iç gelişim yapar.Doğurarak çoğalır.Erkekden gelen sperm ve dişideki yumurta birleşerek mayoz bölünme yapar ve zigot oluşur.Zigottan sonra embriyo olur ve sonra embriyo gelişir. Embriyo iyice geliştikten sonra dişi ayı doğum yapar.
Çocukluğunuzda izlediğiniz kavonazdan bal yiyen ayı sadece Winnie The Pooh'dur. Çizgi filmin aksine gerçek hayatta ayılar, arı kovanı harika bir protein kaynağı olduğu için hepsini yemektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri