Bildiğimiz kadarıyla insan eli ile yapılan ilk yoğurtlarda karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanıldı. Ama tam anlamıylan ilk yoğurdun nasıl mayalandığı bilinmemekte. Sadece ilk yoğurtların karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanılarak yapıldığı biliniyor.
Göçebe bir biçimde yaşayan atalarımız ilk yoğurt bir karınca yumurtası kullanılarak elde edildi. Karınca yumurtası yoğurdun mayalanması için kullanılmış oldu. Yapılan araştırmalar sonucunda ise karınca toprağı ile birlikte yapılan mayalar en iyi şekilde yapılan mayalar olarak kabul edildi.
Dünyada ilk yoğurdun M.Ö 1600'lerde Orta Asya'da bulunduğu söylenmektedir. Tarihte ilk yoğurt mayası olarak karınca yumurtası kullanıldığına dair görüşler bulunmaktadır. Şurada Paylaş! Bu bilgilere göre tarihte ilk yoğurt yapımı ve mayalama işlemleri karınca yumurtası ile yapılmıştır.
Marketlerde satılanlar probiyotik mayalardır. Evde yapılanlar söz konusu olduğunda ise bu çeşitlere doğal mayalar ve nohuttan yapılanlar eklenmektedir. Evinizde veya yakınlarda yoğurt mayası yoksa karınca toprağından az bir miktar alarak kullanma yöntemini deneyebilirsiniz.
Nohutları yıkayalım, kavanozun içine koyalım. Kaynattıktan sonra yoğurt mayalanacak ısıya (yani serçe parmağımızı daldırdıktan sonra 7 ye kadar zor sayabileceğimiz) gelen sütten 2 bardak nohutların üzerine ekleyelim. Kavanozun kapağını kapattıktan sonra havluya ardından sofra bezine saralım.
İlgili 45 soru bulundu
Tarihi. Yoğurdun ilk olarak kimlerce ve nasıl üretildiği üzerine kesin bir bilgi bulunmamakla beraber, ilk kez MÖ 5000 ve 4000'li yıllarda Mezopotamya'da yapıldığı düşünülmektedir. Antik Hint kaynaklarında, yoğurt ve balın karışımı "Tanrıların yemeği" olarak adlandırılmaktadır.
Tarihte ilk yoğurt mayası olarak karınca yumurtası kullanılmıştır. Tarihte ilk yoğurt yapımı ve mayalama işlemleri karınca yumurtası ile yapılmıştır. Karınca yumurtası içeriği bakımından süte tutuculuk sağlar. Bu şekilde kısa sürede yoğurt mayalanabilir ve yemeye hazır hale gelir.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz. Kesinlikle köy yoğurdu kullanmaya dikkat etmelisiniz, en son ihtimal süzme yoğurt kullanmalısınız.
Yoğurttan (ayrandan) yapılan, sütten yapılan. Süt tereyağı ile yoğurt mayalanmaz.
Bildiğimiz kadarıyla insan eli ile yapılan ilk yoğurtlarda karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanıldı. Ama tam anlamıylan ilk yoğurdun nasıl mayalandığı bilinmemekte. Sadece ilk yoğurtların karınca yumurtası ve karınca yuvası toprağı kullanılarak yapıldığı biliniyor.
Evde yapacağımız doğal yoğurt mayası için organik nohut ve taze inek sütü kullanıyoruz. Doğal yoğurt mayası için bir bardak süte 15 tane nohut yeterli olacaktır.
Yoğurt, Amerika'da yaklaşık olarak 45-50 yıl önce tanınmıştır. Eski dünyadan Asya ve Afrika'da yoğurdun yayılışının Türkler vasıtasıyla olduğu söylenebilir. Çin'de yoğurt yendiğini Marco Polo yazmaktadır. Yoğurt, Türk kültürünün keşfettiği en önemli yiyeceklerden birisidir.
Yoğurdunuzu anne sütü veya devam sütüyle mayalayabilirsiniz. 1 çay bardağı ev yapımı bebek yoğurdu 100 ml ( ilk günler kaşık ucuyla denemelere başlayın ve ilerleyen günlerde bu miktarı 1 çay bardağı ölçüsüne çıkarın.) Yoğurt vermek için uygun saat ikindi saatleridir.
İnsanoğlu, 5000 yıldan beri süt içmektedir. Bu konudaki ilk kanıtlar Dicle ve Fırat ırmakları arasında kurulan Sümer Uygarlığı'nın Ur kentinde bulunmuştur.
Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına neden olacaktır. Kısa sürede de yoğurt ekşiyecektir. Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar.
Eğer daha fazla mayalanırsa yoğurt sulanır ve daha sıvı bir hal alır.
Adana Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Gıda Mühendisi Deniz Kaypak Tona, süt ürünlerinde yapılan taklit, tağşişte peynir içerisine bitkisel yağ, yoğurtta ise kıvam beklentisini karşılamak için nişasta katılabildiğini açıkladı.
Yoğurda metal kaşık yerine tahta kaşık ile temas edilmesi gerektiğini anlatan Arıca, “Özellikle yoğurdu metal kaşık yerine tahta kaşıkla kullanmalıyız. Biz metal kaşık kullandığımızda değdiği yerde birkaç saat sonra yoğurdun sulandığını ekşidiğini göreceğiz. Tahta kaçıklarda bu problem ortadan kalkıyor” dedi.
Yoğurdu küçük kaplara mayalamanız gerekir. Böylece daha katı kıvamlı yoğurtlar elde edebilirsiniz. Yoğurt mayalamak için kullanılan yoğurt da çok önemlidir. Yoğurt mayalarken normal yoğurt yerine süzme yoğurt kullanırsanız daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Savunulan bir teoriye göre göçebe Türk kavimleri, sağmış oldukları sütün fazlasını hayvanların iç organlarından yapılmış olan tulumlar içerisinde muhafaza ettikleri için, tulumun yapıldığı bu hayvanlarda mevcut olan bu bakteriler temas ettikleri sütü yoğurda ve peynire dönüştürmüştür.
Dünya dillerine Türkçeden geçen “yoğurt” sözcüğü kendisi ile yaşayan “sütü uyutmak” tabirinde kökünü saklamaktadır. Tarihî ve çağdaş Türk lehçelerinde ve Türkiye Türkçesinde “uyut-” fiili “sütü mayalamak, yoğurt yapmak” anlamında kullanılmaktadır.
Yaklaşık olarak 100 gram yoğurt içerisinde 44 miligram D vitamini bulunur. Aynı miktardaki yoğurt, 89 kcal enerji, 4,53 gram protein, 3,80 gram yağ, 4,28 gram laktoz ve 4,24 gram karbonhidrat içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri