Ay, aydınlık tarafta ise Yeni Ay evresinde demektir ve dünyanın karanlık tarafından görülmez. Bu döngü yaklaşık olarak 5 gün sürer. Eğer Yeni Ay evresinde, tam veya yarım tutulma gerçekleşmezse, hem aydınlık hem de karanlık tarafta kalanlar, yaklaşık olarak bir ayın 5 günü Ay'ı göremezler.
Ay tam olarak Güneş ile Dünya arasındayken aydınlık yüzü Dünya'dan hiç görünmez. Bu evresi yeni ay olarak adlandırılır. Yaklaşık iki hafta sonra dolunay görülür. İlk yeni aydan 29,5 gün sonra Ay tekrar Güneş'in karşısına geçer ve tekrar yeni ay görünür.
Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar. Dünya, Ay ve Güneş geometrisinde görülen periyodik değişimler sonucunda her 29,5 günde tekrar eden Ay'ın evreleri oluşur.
Yeni aydan birkaç gün öncesinde, yani Küçülen Ay döneminde, ayın gözükmediği 3 günlük bir Karanlık Ay evresine gireriz.
Sinodik aya göre Ay'ın aynı evreleri arasındaki zaman ortalama 29.53 gündür. Bu sebeple yeniay ile başlayan Ay takvimine göre dolunay 14 veya 15. günde gerçekleşir.
İlgili 45 soru bulundu
Ay'ı bazen tıpkı gece gördüğümüz gibi gündüzleri de görebiliriz; zira Ay, gündüzleri de Güneş'ten aldığı ışığı yansıtmaktadır ve Dünya'ya olan yakınlığı nedeniyle, gündüz vakti de gezegenimizde gözle görülebilecek kadar parlak kalabilmektedir. Nihayetinde Ay, Güneş'ten sonra görebildiğimiz en parlak gök cismidir.
Ay, tamamen güneşten aldığı ışığı yansıtmaz. Belirli aldığı ışığı yansıtarak, bir bölümünü aydınlatır. Bundan dolayı ayın bir yüzü aydınlık bir şekilde görülürken diğer yüzü karanlık görülür.
Dünya'nın tek uydusu olan Ay gökyüzünde farklı zamanlarda farklı şekillerde görünür. Dolunay, ilk dördün, son dördün gibi isimler verilen bu haller yaklaşık olarak 29,5 günlük periyotlarla tekrar eder. Bu süre içinde hem Dünya hem de Ay kütleçekimi etkisinde hareket ederken Ay'ın Dünya'dan görünen yüzü hep aynı kalır.
Ay'ın kendi ekseni etrafında dönme süresi ile Dünya etrafında dönme süresi aynıdır. Yaklaşık 29 gün süren bu periyot yüzünden Ay'ın sürekli aynı yüzü dünyaya bakar. Bu sebeple karanlık yüzü adı verilen diğer tarafını hiç göremeyiz.
Ayın kendi ekseni etrafında dönmesi ile beraber Dünyanın etrafında dönüş süresi aynıdır. Bu durum yaklaşık olarak 29 günlük bir periyodu kapsar. Bu sebepten dolayı ayın belli bir yüzü devamlı olarak dünyadan görünmeyen kısımda karanlık olarak kalır.
Dünya'nın doğal uydusu Ay aniden ortadan kaybolursa gezegenimizin denge sağlayıcısı da olmayacağı için tüm Dünya'daki mevsimler tüm dengesini yitirirdi. Bu da tüm gezegendeki düzenin bozulması anlamına geliyor.
Bir yıl içerisinde 365 tam gün vardır. Bir ay içerisinde 28, 29, 30 veya 31 gün vardır. 30 gün süren aylar: Nisan, Haziran, Eylül, Kasım. 31 gün süren aylar: Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim, Aralık.
Ayların gün sayısı farklılık göstermektedir. Kimi aylar 30 günden oluşurken kimi aylar 31 gündür. İşte, detaylar. Ayların sürekli bir değişim göstermesi kafa karışıklığına zemin hazırlamaktadır. 30 çeken aydan sonra gelen ay genellikle 31 gündür.
Dünya'nın kütleçekimi Ay'ın yörüngeden çıkmasını engelliyor, Ay'ın eylemsizliği ise Ay'ın Dünya'ya düşmesini engelliyor.
Ay, güneşten aldığı ışınları yansıtır, bu yüzden güneş ışınlarıyla aydınlanan kısmı her gece farklı açılardan görülür. Bunlar yeniay, ilkdördün, dolunay ve sondördün gibi özel adlarla tanımlanır. Bu evreler yaklaşık bir haftalık aralarla birbirlerini izler. Yeniay evresinde uydumuz gerçekte görünmez gibidir.
Ay'ın her iki yüzü de eşit miktarda güneş görüyor bu yüzden “Ay'ın bir yüzünün karanlık olduğu” doğru değil. Ancak Ay'ın kendi etrafındaki ve dünya etrafındaki dönüş süresi aynı olduğu için dünyadan bakıldığında hep aynı yüzü görünüyor.
Ay, Güneşten aldığı ışığın ancak % 7 sini yansıtır. Ay üzerindeki sıcaklık, öğle vakti tropik bölgesinde 130°C, gecenin geç vakitlerinde ise -200°C dır.
Ay'ın yüzeyinde oluşmuş bu çukurluklara krater adı verilir. Aynı zamanda kraterin yanı sıra ayın yüzeyinde dağlar, vadiler ve sıra kayalıklar bulunmaktadır. Ay kabuğunun yüzey kısmında taş ve toz tabakası yer almaktadır. Ancak bu taş ve toz tabakası Ay'da herhangi bir rüzgar olmadığı için sabit kalır.
İçi sıcak. Ay merkezine binen ağırlık kayaları sıkıştırarak eritecek kadar fazla; fakat erimiş dış çekirdeğe basınç yapıp onu katı halde tutacak kadar fazla değil. Bu neden bilim insanları yalnızca iç çekirdeğin katı olduğunu düşünüyor. Ay jeolojik olarak aktif değil, yani Ayın kıtaları yok.
O zaman hemen şunu söyleyebiliriz AY her gün yaklaşık 1 saat (ortalama 52 dakika) sonra batar. İlkdördün evresine geldiğimizde Ay, Dünya ve Güneş arasında kalan açı 90 derece yani 6 saat. Bu ne demek Güneş battığında Ay tepemizde ve gece yarısı yöresinde batacak demektir.
Ay'ın Güneş'e uzaklığı hemen hemen Dünya'yla aynıdır ve gece gördüğünüz Güneş'in aydınlattığı parlak Ay'la, gündüz Güneş'le aydınlanan sokaklar arasında bir fark yoktur. Ay'ın en büyü ışık yoğunluğu bile Güneş'inkinin 400.000'de biri kadardır. Yani gözlerinizin Ay'dan zarar görmesi mümkün değildir.
Ay, bu 28 günlük döngüsünü devam ettirirken yaklaşık olarak Güneş ve Dünya'nın arasına geldiği noktada Ay'ın aydınlık olan yarısı, Dünya'dan göremediğimiz yarısıdır.
Ay kendi ekseninin etrafında, Güneş'in etrafında ve bununla birlikte Dünyanın etrafında dönmektedir. Ay kendi ekseninin etrafında ve Dünya'nın etrafındaki dönüşünü tam olarak 27 gün ve 8 saat içerisinde tamamlamaktadır. Ay evreleri yaklaşık 29 gün içerisinde tamamlanmaktadır ve buna 1 ay denmektedir.
Gündüz göründüğünde Ay'ın rengi soluk beyazdır. Bunun sebebi Ay ışığının güneş ışığı ile olan rekabeti ve bu rekabetin güçsüz tarafı olmasıdır. Parlak günışığı atmosferdeki parçacıklar nedeni ile dağılırken Ay'ın ışığı büyük ölçüde kısılmış gibi görünür.
Öncelikle Ay'ın fiziksel özelliklerinden bahsedelim: Çapı 3,475 km olup, kütlesi dünyanın yaklaşık 100'de biri kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri