Ultraviyole ışık, morötesi ışık olarak da adlandırılmaktadır. İnsan gözünün göremediği bir çeşit radyasyon olan ultraviyole ışık,
Görünür ışık spektrumunun diğer ucunda, en kısa dalga boylarına (ve en yüksek enerjiye) sahip mavi ışık ışınlarına bazen mavi-mor veya mor ışık denir. Bu yüzden görünür ışık spektrumunun hemen ötesindeki görünmez elektromanyetik ışınlara ultraviyole (UV) radyasyon denir.
Görünür ışık doğada var olan ışığın çok az bir kısmını oluşturmaktadır. Gözümüzle göremediğimiz ama varlığını değişik araçlarla anladığımız diğer ışık türleri de vardır. Kızılötesi ışınlar, morötesi ışınlar, x-ışınları, gama ışınları, radyo dalgaları, mikro dalga ışınları bunlara örnek verilebilir.
Tıpkı elektromanyetik spektrumun diğer bölgeleri olan gama ışınları, X-ışınları, moröte (UV), görünür bölge, mikrodalga ve radyo dalgaları gibi. Çıplak gözle kızılötesini (infraredi) göremeyiz; ancak kızılötesi (infrared) ışınlar gündelik hayatımızda birçok yerde karşımıza çıkar.
Mavi ışık nedir? Gözümüzde bulunan retinal, ışığın elektrik sinyallerine dönüşmesinde etkin rol oynamaktadır. Mavi ışık bilgisayarlarda, telefonlarda, tabletlerde bulunan bir ışıktır. Bu gibi elektronik aletlerin dışında güneşte de mavi ışık bulunur.
İlgili 42 soru bulundu
Morötesi (UV) ışınlar, elektromanyetik spektrumun görünür bölgesindeki en küçük dalgaboyuna sahip olan mor renkten sonra başlamaktadır. Görünür bölgenin dışına çıktığı için insan gözüne görünmez olmasına rağmen, yabanarısı gibi böcekler tarafından görülebilirler.
Sismik aktivite sırasında kuvvetli stresle ezilip hasar görürler ve peroksijen bağları kırılarak oksijen anyonlarını iyonize ederler. Bu iyonlar kaya çatlaklarından yukarı doğru hareket eder ve daha sonra atmosfere yayılır, havayı iyonlaştırarak parlayan bir plazma oluşturur.
Kısaca elle tutulup gözle görülenler somuttur. Ama elle tutulup gözle görülemeyen şey ise soyuttur.
Gama ışınları vücut dışından en tehlikeli ışınım türüdür. İnsan vücudunun çok derinlerine kadar nufüz edebilirler. Hatta vücudumuzun bir tarafından girip diğer tarafından çıkabilirler. Nötronlar günlük yaşamda çok karşılaşılan bir ışınım değildir.
Kızılötesi güdüm, hedefi izlemek için spektrum'un kızılötesi kısmındaki elektromanyetik radyasyon hedefinden ışık emisyonunu kullanan pasif füze güdüm sistemidir. Kızılötesi takip sistemi kullanan füzeler, sıcak cisimler kızılötesi ışık yaydığından "ısı güdümlü füze" olarak da bilinir.
Bilimsel çalışmalara göre mavi ışık vücut hormonlarını dengeleyerek biyolojik ritmimizi düzene sokuyor. Gündüz aldığımız mavi ışık melatonin salınımını bastırarak uyuma/uyanma durumumuzu ayarlayarak faydalı oluyor.
sen hiç şuraya biraz karanlık tut da ışığı alsın denildiğini duydun mu yada karanlık feneri öyle bir şey mümkün değil çünkü karanlık ışığın olmamasıdır. ışıkta elektromanyetik radyasyondur.
İnsan gözünün görebildiği ve görünür ışık spektrumunun bir kısmına mavi ışık deniyor. 380-500 nanometre arasında titreşen, en az dalga boyunu ve en uzun enerjiyi içeren mavi ışık, görünen ışıkların yaklaşık olarak 1/3'ünü oluşturuyor.
Faydalı ve zararlı çeşidi bulunan mavi ışık, ekran ışığı olarak da isimlendiriliyor. Güneş ışık dalgalarında bulunduğu bilinen faydalı mavi ışık sayesinde dikkat bozukluklarının önüne geçiliyor. Dalga boyu kısalığından dolayı yüksek enerji veren zararlı mavi ışık ise göz sağlığına zarar veriyor.
Mor ötesi ışınların diğer adı ultraviyole ışınlardır. Bunlara ultraviyole radyasyon da denmektedir. Mor ötesi ışık, güneşin veya diğer kaynakların ürettiği ışığın, özel bir dalga boyudur ve insan gözüyle görülemez. Işığın bu dalga boyu hücrelere nüfuz edebilir ve hücre DNA'sına zarar verebilir.
UV ışınları belirli göz hastalıklarına ve görme problemlerine yol açabilir. Bütün yıl boyunca yüzeylerden yansıyan ışınlar kısa süreli veya uzun süreli sorunlara neden olabilir. Işık hassasiyeti, bulanık görme, gözlerde ağrı ve kızarıklık UV ışınlarına maruz kalınca ortaya çıkabilecek belirtilerdendir.
GSM el cihazı tarafından yayımlanan radyasyon 2 Watt'a kadar ulaşabilir. İnsan bedeni tarafından emilen radyasyon miktarı SAR (Özgül Soğrulma Oranı) ile ölçülür. Modern el cihazlarında bu oran 1g doku üzerine 1.6-2 W/kg olarak belirlenmiştir.
Radyasyon göl ve akarsu balıklarına da geçebiliyor. Radyasyondan zarar görmemek için bu tür tehlikenin önceden tahmin edildiği durumlarda, insanların radyasyon kaynağından hızla uzaklaştırılması gerekiyor. Radyasyonun yayılmış olduğu durumlarda ise insanların dışarı çıkmaması öneriliyor.
En büyük kaynak içinde yaşadığımız binaların yapımında kullanılan taş, toprak ve malzemelerdir. Elektromanyetik radyasyon kaynaklarının yaklaşık %50'sini yaşadığımız binalarda mevcut olan radon gazından almaktayız. Diğer doğal radyasyon kaynakları arasında güneş, hava, su, toprak sayılmaktadır.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Uykuda deprem olursa ve yataktan kalkmak güç olursa şiltenin altına girin. Varsa masanın altına girin ve çök-kapan-tutun hareketi ile üzerinize düşen eşyadan korunun. Kapılara yakın devrilebilecek eşya koymayın; depremde devrilebilir ve dışarı çıkmak güçleşebilir. Merdiven, asansör veya balkonlara gitmeyin.
Sarsıntı, büyükçe bir kamyonun geçişi sırasındaki sarsıntıyı andırır. Başlama ve bitişi insanlar tarafından hissedilebilir. Gündüz vakti binalarda bulunan hemen herkes tarafından hissedilir, dışarda bulunanların çok azı sarsıntıyı hisseder. Gece vakti bazılarını uykudan uyandırır.
UVA ışınları, ozon tabakasından direkt bir şekilde geçerek dünyaya ulaşan güneş ışınlarıdır. Bulutlardan ve camdan geçebilme, derinin alt tabakasına etki etme özellikleri olduğu için, UVA ışınlarından korunmak için yaz-kış güneş kremi kullanmak gerekir.
Gölgede doğrudan güneş ışığına göre daha az UV radyasyonu vardır ama zararlı UV radyasyonunun yüzde 50'sine kadarı yine de size ulaşabilir.
Sonuç olarak kırmızı ve mor ışığın hızı eşittir ve boşlukta ışık hızıyla yayılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri