Kış uykusuna yatan en ünlü hayvan herhalde ayıdır. Ayılar, türlerine, yaşadıkları bölgenin sıcaklıklarına ve yiyecek bulma olanaklarına göre değişik uzunluklarda kış uykusuna yatarlar. Bu süre 3 ila 7 ay arasında değişir. Bu süre içinde beden ağırlıklarının yaklaşık dörtte birini kaybederler.
Doğada 3 ila 7 aya yayılmış bir dönemi uyku halinde geçiren, mevsime göre kasım - aralık aylarında uykuya yatıp mart ile nisan arasında uyanan ayılar, havaların sıcaklığından dolayı kış uykusunu unuttu. Uyumak ile uyumamak arasında kararsız kalan ayılar bakıcıların attığı yiyecekleri ise afiyetle yemeyi ihmal etmiyor.
Kış uykusunun farklı bir formu olan torpor isimli bir süreçtir. Torpor sırasında ayıların vücut faaliyetleri hibernasyon yapan, yani gerçek anlamıyla kış boyu uyuyan hayvanlar kadar yavaşlamaz; ama normal faaliyetlerine göre aşırı yavaş bir hıza düşer.
Yabani ayılar gün içinde ve geceleri aktiftir. Ayı uyku tipine sahip insanların uyku deseni ise güneş döngüsü ile aynı şekildedir.
Kış uykusu, ayıların ve diğer hayvanların yemek yemeden daha uzun süre yaşamaları için bir yoldur. Kış uykusunda, ayıların vücut fonksiyonları yavaşlar. Bunu enerjiden tasarruf etmek için yaparlar. Vücut ısıları düşer.
İlgili 24 soru bulundu
Ayılar. Kış uykusuna yatan en ünlü hayvan herhalde ayıdır. Ayılar, türlerine, yaşadıkları bölgenin sıcaklıklarına ve yiyecek bulma olanaklarına göre değişik uzunluklarda kış uykusuna yatarlar. Bu süre 3 ila 7 ay arasında değişir.
Ayılar kış uykusuna yatar. Kış uykusuna yatan diğer hayvanlar ise; sincap, kirpi, yer sincabı, dağ sıçanı, fındık faresi, kurbağadır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu yaptığı açıklamada, “insan-ayı çatışması”nın çözüm bekleyen bir sorun olduğunu ve ayıların en çok korktuğu şey insanlarla karşılaşmak olduğunu söyledi.
Ayıdan kaçılmaz. Ortalama hızlarda Usain Bolt 37 km. hızla koşarken, bir ayı 50 km. hızla koşabilir. Yani kaçmayı başarmanız imkânsız! Ayıların koku alma duyuları çok gelişmiştir.
Bölgeye gelmekte olan ayılar da silah sesine kaçıyor. Bu durum saldırgan ayıyı bulma çalışmalarımızı olumsuz etkiliyor.
Bazı hayvanlar bu durumun dezavantajlarını, bu süreçlerin çoğunu azaltan uyuşukluğu tetikleyerek sınırlayabiliyor. Bu da daha az enerji kullandıkları fakat vücutlarına zarar vermeden normal yaşamlarına geri dönebildikleri anlamına geliyor. İnsanlar bunu yapamaz.
Kış uykusunun dinamikleri hala tam olarak anlaşılamamıştır ve her hayvanda farklılıklar gösterir. Ayılar gerçek kış uykusuna yatmazlar ve vücut sıcaklıkları değişmez. Sadece kışı inlerinde genellikle uyuyarak geçirirler ve arada yemek yemek ve dışkılamak için inlerinden çıkabilirler.
Ayılar genel olarak hem et hem de otla beslenen hepçil hayvanlardır. Bu hayvanların beslenmesinde et, balık ve meyve önemli yer tutar.
Çocukluğunuzda izlediğiniz kavonazdan bal yiyen ayı sadece Winnie The Pooh'dur. Çizgi filmin aksine gerçek hayatta ayılar, arı kovanı harika bir protein kaynağı olduğu için hepsini yemektedirler.
Veteriner hekimlerce sağlık kontrolleri de yapılan ayılar 7 gün 24 saat gözetim altında tutuluyor. Merkez Şefi Azizcan Sezer, AA muhabirine, boz ayıların kış uykusu döneminde vücutlarında depo ettikleri yağların bir kısmıyla enerji ve su ihtiyaçlarını karşıladığını söyledi.
AYI: Kış uykusuna yattığı en bilinen hayvan hiç kuşkusuz ayılardır. Genellikle kuytu orman köşelerindeki ağaç oyuklarında ya da büyük kayaların arasında oluşan çukurlarda, mağaralarda, inlerde, yaşarlar.
'NORMAL SES TONUYLA AYIYLA KONUŞUN'
''Ayı yakınınızdaysa yavaşça geriye dönün. Sakın koşmayın. Sakin olun ve bilinçli hareket edin. Bu davranış ayıyı sakinleştirecek ve sizin bir tehdit oluşturmadığınızı düşünecektir.
Ayılar, tüm etcil hayvanlar arasında en büyük beyin boyutu oranına sahip olsalar da zekalarının tam kapasitesi henüz bilinmiyor. Oakland Üniversitesi Psikoloji Profesörü Dr Vonk Kuzey Amerika siyah ayılarının ilk defa testleri anlayabilecek şekilde eğitilebilen ayılar olduğunu söyledi.
Bugün Türkiye'de dünya ortalamasının üzerinde diyebileceğimiz ayı popülasyonuna sahip yerlerimiz var. Doğu ve Batı Karadeniz'de, Doğu Anadolu'da önde olan yerlerimiz var. Türkiye'nin diğer bütün bölgelerinde de ayı popülasyonları var fakat çok yüksek olduğu yerlerden bahsediyoruz.
Dünyadaki en tehlikeli ayı bir kutup ayısıdır.. En büyük modern ayı Kutup beyazıdır, yüksekliği 3 metreyi geçebilir ve ağırlık - bir ton.
Şu hususu kesinlike unutmamak gerekir. Ayı sadece ses ile korkar,ışıktan korkma ihtimali çok düşüktür.Domuz gibi değildir.
Ayılar GÜRÜLTÜDEN hoşlanmaz!
Kamp alanınızda varlığınızı belli ederseniz sevgili ayı dostunuz sizden uzak duracaktır. Çobanların yanlarında sürekli bir müzik aleti, radyo taşıması, sürülerini güderken Türkü çığırmaları keyiften değildir.
Ayılar hem ot hem de etle beslenebilen hayvanlardan biridir. Fakat genellikle et tüketmeyi çok severler. Özellikle et ve balık en sevdiği yiyecekler arasında yer alıyor. Ayılar meyve yemeyi seven nadir canlılar arasındadır.
Gündüz saatlerini inlerinde geçiren ayılar gececi hayvanlar olarak bilinirler. Ancak yoğun bitki örtüsü, çalılık ve ağaçlı alanlarda günün aydınlık saatlerinde de gezebilirler. Tam bir kış uykusuna yatmayan ayılar, kış döneminde aralıklarla uyanabilirler.
Öncelikle ayıları tanıyalım. Ayılar, güçlü ve hızlı hayvanlardır, çok süper koku duyularına sahiptir,sesleri orta hassasiyette algılarlar ancak görme yetenekleri çok ta iyi değildir, yani bir ayı sizi görüp duymaktan ziyade ilk olarak kokunuz ile algılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri