İlaçlı (Kontrastlı) MR Nedir? Bazı MR incelemelerinde kontrast madde enjeksiyonu yapılır. Kontrast madde, nadir bir toprak metali olan gadolinyum içerir. Bu madde vücutta bulunduğunda, yakınındaki su moleküllerinin manyetik özelliklerini değiştirerek görüntülerin kalitesini artırır.
İlaçlı MR'da kullanılan ilaç nedir? İlaçlı MR sırasında gadolinyum kontrast maddesi kullanılır. Bu madde görüntü kalitesini artıran bir maddedir, damar sistemi, organlar, yumuşak dokular net şekilde görülür.
Hastanın eli ya da kolundaki damarına bir kateter yerleştirilir ve kontrast madde enjekte edilir. Enjekte edilen bu maddeyi bol su içerek idrar yoluyla vücuttan atılması gerekmektedir.
Kontrast madde enjekte edildiği için çekim sonrasında bu maddenin vücuttan atılması gerekmektedir. Bunun için hastanın eğer bir sağlık problemi bulunmuyırsa bol miktarda su tüketmesi tavsiye edilebilmektedir.
Kontrast Madde Vücuttan Ne Kadar Sürede Atılır? Gadolinyum içeren kontrast maddeler, genellikle işlem sonrasında vücut tarafından hızla işlenir ve böbrekler yoluyla atılır. Sağlıklı bir yetişkinde, kontrast maddenin büyük bir kısmı genellikle 24 saat içinde vücuttan atılır.
İlgili 34 soru bulundu
Alerjik reaksiyon gelişmesi durumunda deride kızarıklık ve kaşıntılar görülebilir. Ancak ilaçlı madde kullanımı sonrası yan etkiler tek bir ilaçla kontrol altına alınabilmektedir. Kontrast madde kullanımı sonrası; deri döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi görülebilir.
Bunlar yoğunluğu, doku yoğunluğundan düşük olan maddelerdir. Negatif kontrast maddeleri hava, nitröz oksit ve karbondioksit oluşturmaktadır. Günümüzde kullanım alanları çok sınırlıdır. Bunlar x ışınlarını dokulara göre daha fazla geçirirler.
Bazen çekimden önce bir elbise veya önlük giyilmesi istenebilir. Önlük giyilmesi gerekmiyorsa, metal fermuar, bağlantı elemanları, düğmeler, balenli sütyen, kemer veya toka içermeyen giysiler tercih edilmelidir. Kapalı alan korkusu olan hastalar işlemden önce doktorlarından hafif bir yatıştırıcı ilaç isteyebilirler.
Çoğunlukla işlemden önce 6 saat boyunca yemek yememeniz gerekir ancak su içilebilir.
MR çekiminin daha iyi görüntülenmesi adına kontrast madde ya da kapalı alan korkusu olanların rahatlaması adına sakinleştirici ilaç verilecekse, 4 – 6 saate kadar aç kalınmalı. Ancak su tüketilebilir. Aynı zamanda işlemden 24 saat önce kahve ve çay gibi kafeinli içecekler tüketilmemeli.
Araştırmacılar uyarıyor: Kontrast maddelerinde bulunan metal gadolinyum, manyetik rezonans görüntülemeden (MRI) sonra beyinde kalabilir. Görünüşe göre, toksik olan nadir toprak metali, taşıyıcı maddesinden ayrılır ve daha sonra ilk raporların gösterdiği gibi beyin dokusunda biriktirilir.
Emar cihazları görüntüler elde edilmek için kullanılan bir manyetik alana sahiptir: Sesleri yaratan ise gradyan bobinler denilen metal bobinlerdir. Metal bobinlerdeki elektrik darbeleri manyetik alanları oluşturur. Oluşan her darbe, bobinlerin titremesine ve yüksek sesler oluşmasına neden olmaktadır.
Kanser şüphesi devam eden hastaya çekilen MR görüntülerinde prostat dokusu içinde kanser açısından şüpheli alan (işaretlenmiş ve kırmızı okla gösterilmiş) görülmektedir. MR görüntüleri kullanılarak şüpheli alandan alınan doku örneğinde (füzyon biyopsi işlemi) prostat kanseri saptanmış ve hasta erken tedavi edilmiştir.
Çekim işlemi gerçekleştirirken bazı durumlar hastanın 5-10 saniye arasında nefes tutması gerekebilir. Bu işlem görüntülemenin düzgün bir şekilde yapılması için gereklidir. İlaçlı tomografi sonrası kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak adına bol miktarda su tüketilmesi önerilmektedir.
ilaçlı MR çekimi dokuların detaylı olarak görüntülenmesinin gerektiği özel durumlarda istenir. Genellikle dokularda meydana gelen anomalilerin tam olarak anlaşılması için çekilir. ilaçlı çekim sırasında hastaya damardan kontrast madde enjekte edilir. Bu süreç nedeniyle normal MR çekimine göre daha uzun sürmektedir.
Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
Kontrast madde kullanımı özellikle böbrek yetmezliği olan hastalar için zararlı olabilir. Ayrıca kontrast madde; cilt döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunlara da yol açabilir. Klostrofobi yani kapalı yer korkusu olan kişilerin MR cihazına girmesi sorunlu olabilir.
MRI taraması sırasında hastanın mümkün olduğunca hareketsiz kalması çok önemlidir. Tarama, taranan alanın boyutuna ve kaç görüntü çekildiğine bağlı olarak 15 ila 60 dakika arasında sürer.
İşleme girerken de hastanın üzerinde bulunan takı, saç aksesuarları, takma diş, kredi kartı, gözlük, metal aksamlı sütyen ve işitme cihazı gibi metal içeren parçaların tümü işlemde kuvvetli bir manyetik alan oluştuğu için alınır.
İlaçlı emar sonuçlarında kanser bulgusuna rastlanması, raporların analiz süresini uzatabilmektedir. Bu nedenle sonuçların tarafınıza iletilmesi biraz sürebilir ancak en fazla 3 gün içerisinde sonuçları almanız mümkündür.
Bazı reaksiyonlar; alerjik şok (anafilaksi), kızarıklık, kaşıntı, kurdeşen, ödem, nefes darlığı, hırılıtılı solunum, ses kısıklığı, tansiyonda ani düşme ve bilinç kaybı gibi kontrast madde verildikten çok kısa süre sonra ortaya çıkar.
Olguların büyük bir kısmı küçük hacimlerde kontrast maddenin kaçışına bağlıdır ve meydana gelen ağrı, şişlik, kızarıklık gibi semptomlar hızlı bir şekilde, sekel bırakmadan düzelir. Fakat büyük hacimlerde kontrast maddenin damar dışına kaçtığı olgularda cilt nekrozu ve kompartman sendromu görülebilir.
Üroloji pra- tiğinde en sık kullanılan ajanlardan iyotlu kontrast maddeler pozitif olarak adlandırılırken, hava ve karbondioksit gibi özel- likle gastrointestinal sistemi görüntülemede yardımcı ajanlar negatif kontrast olarak sınıflandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri