Ayak bileği ve baldırdaki ritmi hareketler kanın dönüşünü kolaylaştırır ve baldır kaslarını dolayısıyla da bacak pompasını güçlendirir.
Özellikle sıcak su ile banyo yapıldığında ve uzun müddet banyoda kalındığında kanın ayaklarda, bacaklarda çoğalması ve beyne giden kanın azalması söz konusu olabilir. Böyle bir durumda ayaklara soğuk su dökmek, kanın beyne daha fazla gitmesine neden olacaktır.
Ayaklarımız vücudumuzun en çok yorulan ve strese maruz kalan kısmıdır. Ayak tabanlarımızda,vücudumuzu etkileyen çok sayıda sinir uçları bulunuyor. Bu bağlamda, ayaklarınız için buzlu su banyosu tüm sorunlarınızla mücadele edebilir.
8-Bacaklarınıza soğuk duş aldırın: Sıcak havalarda bacaklara soğuk su uygulanması, sıcaktan dolayı genişlemiş damarların daralmasını sağlayarak şikayetlerin azalmasını ve geçmesini sağlıyor. Özellikle de yoğun ve uzun bir günden sonra bacaklara soğuk su uygulamak bacaklarda belirgin rahatlama sağlıyor.
Sabah yerine geceleri uyumadan önce ayakları yıkamak gün boyunca cildinizde biriken ter, bakteri ve çorap tüylerini arındırma konusunda daha etkili. Ayrıca temizlerken cildin kurumasına sebep olmamak için, nemledirici içeren bir sabun veya ayak temizleyici ürünler kullanmamızı öneriyor.
İlgili 19 soru bulundu
Soğuk su içmenin faydaları arasında soğuk suyun vücut ısısını düşürmesine ek olarak antrenman sonrası vücudun ve kasların rahatlamasına yardımcı olması, susuzluğu giderip ferahlatması, metabolizmayı hızlandırması yer alır. Soğuk su içerken temkinli olunmasının gerektiği durumlar da vardır.
Tuz, cildinizdeki nemi azaltır. Bu sayede bakterilerin yaşayamayacağı bir ortam oluşur. Ayaklarınızı her gün 20 dakika kadar 2 hafta süreyle tuzlu suda bekletirseniz ayak kokusundan kurtulabilirsiniz.
Ayaklarını sadece 15 saniye buzlu suda bekletenler çok faydalı sonuçlar aldığını söylüyor.
Bunun sebebi olarak ise özellikle sabahları güne sıcak su ile başlamanın sindirim sistemini uyandırdığına dikkat çekiyor. Soğuk suyun aksine ılık su içmenin vücuda kanıtlanmış herhangi bir zararı veya riskli durumu bulunmadığından, ılık su tüketmek daha güvenli ve sağlıklı bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
Egzersizden sonra ise sırayla sıcak ve soğuk suyu açarak kan dolaşımını hızlandırmaya ve vücudunun toksinlerden arınmasına yardımcı olabilirsin.
Ayak yorgunluğu için evde uygulanabilecek en iyi yöntem ayakları ılık suda bir süre bekletmek olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk su tercih edilmemelidir. Su, rahatlatıcı etkisi sayesinde ayak yorgunluğunu giderebilmektedir.
Gün içinde yaklaşık 15 dakika kadar soğuk uygulama yaptığınız ayaklarınız, daha az ağrıyacak hatta düzenli şekilde uygulandığında ağrı ortadan kalkacaktır. Masaj için imkanınız yoksa gün içinde soğuk su ile birkaç defa yıkamanızı tavsiye ederiz.
"Özellikle sonbahar-kış mevsimlerinde gün boyu kapalı ayakkabılar içerisinde kalan ayaklar, haftada bir ya da iki kez tuzlu suda bekletilebilir. Ayakların tamamını içine alacak miktarda suya eklenecek 2 kaşık kaya tuzu, sizi rahatlatacak aynı zamanda enfeksiyon risklerini azaltacaktır.
Soğuk suyla yıkanmanın faydaları
*Soğuk suyla yıkanmak metabolizmayı hızlandırır. Bunun yanı sıra erkeklerde testosteron hormonunun daha iyi çalışmasına yardımcı olur. *Zihninizi boşaltmaya yardımcı olur. Soğuk duş endorfin salgılatır ve depresyonu azaltır.
Soğuk suyla duş almak vücudunuzun dışarıyı soğuk algılamasına neden olur ve ısınmak için daha çok çalışır. Bunu yapmak için kan akışı artar ve bu durum, bağışıklık sisteminize (vücudunuzun doğal savunma sistemi) destek verir. Bu nedenle soğuk bir duş, vücudunuzun tüm fonksiyonları için iyidir.
Soğuk suya maruz kalan vücut, noradrenalin salgılar. Bu hormon, zihni açar, odaklanmayı artırır ve performansı yükseltir. -Kas ağrılarını azaltır. Soğuk su, kaslardaki kan akışını hızlandırarak kasların yenilenmesine yardımcı olur.
Sabah aç karına tüketilen su kan hücrelerini arttırır, cildin parlamasını sağlar. Bağırsakların aktif olarak çalışmasına katkı sağlayarak kilo vermede yardımcı olur. Daha az açlık hissetmenin yanında vücuttaki toksinlerin atılmasında yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırarak besinlerin yakılmasına büyük katkı sağlar.
Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz. Yarım ya da bir bardak su, gece uyumadan önce yeterli olabilir. Gece uyumadan önce sıcak su içerseniz, vücudunuzun solunum nedeniyle ihtiyaç duyacağı suyu alabilirsiniz.
Sürekli Su İçme İsteği Diyabet Hastalığından Kaynaklı Olabilir. Yaptığınız fiziksel aktivite, terleme ve aldığınız ilaçları da göz önünde bulundurduğunuzda vücudunuzun ihtiyaç duyabileceğinden fazla su içme isteğiniz varsa bunun nedeni şeker hastalığı olabilir.
Başka atletlerin de müsabaka sonrasında vücutlarını toparlamak için buz banyosu yaptığı biliniyor. Onların başarısı bu yöntemin işe yaradığının kanıtı olarak gösteriliyor. Buz banyosunun vücut ısısını düşürerek kas dokusunda iltihap ve yangıyı azalttığına inanılıyor.
Ayaklar İçin Su ve Karbonat
Yoğun bir günün akşamında evine döndüğünde ayaklarını rahatlatıcı bir banyo ile rahatlatmak hiç de uğraştırıcı değil. Tek yapman gereken geniş bir kovanın içerisine sıcak su doldurmak ve suya 3 ya da 4 yemek kaşığı karbonat ilave etmek.
Sirkenin mantara karşı mükemmel çalışmasının yanı sıra bakterilere karşı da harika bir çözümdür. Yani terleyen ayaklara karşı sirkeyi çok iyi kullanabilirsiniz! Şurada Paylaş! Ayaklarınızı sirkeli ayak banyosuna batırmak, hoş olmayan kokuya neden olan bakteri veya mantarlara karşı size yardımcı olacaktır.
Yapılması basit ve uygulanması çok kolay. Yakmayacak derecedeki sıcak suyun içerisinde ayaklarımızı 20-40 dk kadar tutmak gerekiyor. Bu suyun soğumaması için devamlı sıcak su ile takviye yapılması lazım. Sıcak suyun içinde ayaklarımızı bekletirken biraz da terlememiz gerekiyor.
Yorgunluktan dolayı meydana gelen ayak ağrılarını gidermek için ayaklar tuzlu suda bekletilebilir. Ayrıca çeşitli egzersiz ve sporlar da yapılarak ayak dinlendirilir. Bu şekilde ayak sağlığına dikkat edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri