Bal kabağı; A vitamini, lif, kalsiyum, potasyum, sodyum gibi vitamin ve mineraller bakımından zengin bir meyve olduğu için sütlü tatlılardan sonra diyet menülerine eklenebilecek niteliktedir.
Bal kabağının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı 26 kalori içerir, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Diyete yardımcı olan mineraller ve posadan zengindir. Kilo kontrolü programlarında bu özellikleriyle iyi bir seçenektir.
Bal kabağı kilo vermenize yardımcı olmaktadır.
Yağ içeriği oldukça düşüktür. Lif içeriği zengindir. Uzun süre tok kalmanıza, bağırsaklarınızın düzenli çalışmasına yardımcı olur. Karbonhidrat içeriği sayesinde ise kan şekerinizi dengelemeye ve tatlı isteğini azaltmaya destek olabilmektedir.
Balkabağı (Pişmiş) Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 20 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Su Bardağı yani 245 gramlık miktarında Balkabağı (Pişmiş) 49 kalori bulunmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Balkabağı Besin Değeri 1 kase doğranmış balkabağı ortalama 50 kaloridir ve 2 gram protein, 12 gram karbonhidrat, 0.2 gram yağ ve 2.7 gram lif içermektedir. Ayrıca günlük lif ihtiyacının %11'ini ve günlük kalori ihtiyacının %2'sini karşılamaktadır.
Bal kabağı meyvesi içerisinde A, C ve E vitaminlerini barındıran yüksek oranda besleyici bir besindir. Vücuttaki enfeksiyonlarla savaşarak bağışıklığa karşı korumada etkili olur. Göz ve cilt sağlığını da etkileyerek vücudun yenilenmesini sağlar.
- Balkabağı, yüksek miktardaki lif içeriğiyle kabızlığa karşı savaşarak, bağırsak çalışmasını ve dolayısıyla metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı oluyor.
Bal kabağı, ödemin birikmesini önleyen ve toksinlerden arındırmak için etkili olan potasyum değeri yüksek olması nedeniyle diyette tercih edilebilecek ideal besinlerdendir. Ayrıca metabolizmayı hızlı çalıştırmak ve kolay yağ yakımı sağlamak için bal kabağı kürü kurallarına uymalısınız.
Tahin pekmez yüksek kaloriye sahip olmasına rağmen bir o kadar da faydalıdır. Ölçülü şekilde tüketildiğin de kilo aldırmaz.
Bal kabağı, kalori değeri az ve tok tutan bir besin türüdür. Bu yönüyle diyet yapanlar için idealdir. Bir porsiyonda diğer bir deyişle 150 gram bal kabağında 37.5 oranında kalori bulunur. Tam bir antioksidan özelliği göstermesi bal kabağının besin değerini arttırır.
Fakat aynı nedenle daha besleyici ve vitaminli hale gelen yoğurtlu cevizli kabak mezesinin kalori değerleri ise şöyledir: 1 porsiyon yoğurtlu cevizli kabak (330 gr) 202 kcal.
"Düşük kalorisi, içerdiği vitaminler ve antioksidan özelliği ile kabak, yaz aylarında fit ve zinde kalmak için vazgeçilmez bir besin. Doğru bir beslenme planı ile tüketilen kabak, hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olmanın yanı sıra vücuda enerji sağlıyor; cilt, kalp ve göz sağlığını koruyor.
İçeriğinde bolca su ve besin lifi bulunan kabak, ödem atmaya yardımcı olduğu gibi yağ yakımını da kolaylaştırıyor. Tüm bu olumlu etkilerine ek olarak kabağın sindirim sorunlarına çözüm olduğu da biliniyor. Hal böyle olunca kabak, diyetlerde en çok destek alınan sebzelerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Kalori değeri düşük olması nedeniyle tercih edilen kabak sebzesini 3 gün tüketerek 3 kilo vermeniz mümkün. Öğle ve akşam yemeklerinde tüketmeniz gereken kabağı dilerseniz haşlayıp yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz. Bu şekilde tüketmek istemezseniz yoğurtla karıştırıp salata gibi de tüketebilirsiniz.
Minik gurmenizin kabızlıkla başı dertteyse mevsimi geldiğinde balkabağı yemekleri yapın, balkabağını mutlaka alışveriş listenize ekleyin. Liften zengin bir gıda olduğundan kabızlığa iyi geliyor...
Maydanoz, adaçayı, ıhlamur, kantaron otu, anason, biberiye, rezene ve nane limon ödem atma konusunda çok iyidir. Günde en az 2 litre su içmeye çalışın.
Yoğurt (yoğurt doğal olmalıdır). Yeşil Çay (en etkili ödem atıcı bitki çayları arasındadır). Maydanoz (suyu sıkılıp, limon ile yumuşatılmış bir şekilde içilmelidir). Kiraz Sapı (en kuvvetli ödem atıcı bitki çayları arasındadır).
Bol miktarlı lifli içeriğiyle kabak detoksunun faydaları şunlardır: Vücuttaki ödemlerin ve toksinlerin atılmasını hızlandırır.
Kabak hangi ayda yenir? Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Fakat her şeyin olduğu gibi balkabağının da aşırı tüketimi yan etkilere yol açabilir. Balkabağı A vitamini açısından çok zengin bir sebzedir. Bu yüzden normalden fazla tüketildiğinde vücutta fazla A vitamini depolanmasına sebep olur. Bu yüksek A vitamini de karaciğer başta olmak üzere organları yorabilir.
Pişirildiğinde, tüm balkabağı yenilebilir! Cilt, küspe ve balkabağı çekirdeğinin faydalarından, bu yiyeceği pişirerek yararlanabilirsiniz. Tohumları yerinde tutan telli kısımları çıkarmanız yeterlidir.
BALKABAĞI NE ZAMAN YENİR? Ekim ayının ilk haftasında hasadı yapılan balkabakları, Ekim ayı itibari ile yenmeye başlanır.
Bağırsakların düzenli çalışmasında ve sindirimin kolaylaşmasında etkilidir. Manganez, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır ve fosfor içerir. Stres ve uykusuzluk gibi sorunların giderilmesini kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri