"Kişi her zaman için sermayesi kadar iş yapmalıdır. Gücü nispetinde iş yapmalı ve gücünün üzerindeki işlere kalkışmamalıdır. Genellikle ekonomik anlamda kullanılan "ayağını yorganına göre uzat" atasözü "öğüt" niteliğinde bir kelimedir.
İnsan ne kadar çok şey bilirse bilsin, bilmediği şeyler daha fazladır. Çok bildiğinden kendine çok güvenen kişi, bilmediği şeylere de karışır ve bunlarda yanılır.Bir insan çok bilgi sahibi olabilir. Ama bu demek değildir ki her şeyin mahiyetini biliyor. Onun da bilmediği, inceliğini kavramadığı bir çok şey vardır.
Atasözünün ortaya çıkışı ile ilgili kesin bir hikaye bulunmamaktadır. Ancak bu sözün, geçmişte zorlu yaşam koşullarına sahip olan insanlar arasında yaygın olduğu düşünülmektedir. Özellikle tarımsal faaliyetlerle uğraşan insanlar, gelirlerini doğru bir şekilde yönetmek ve ihtiyaçlarına göre hareket etmek zorundaydılar.
Ayağını yorganına göre uzat atasözü mecazdır çünkü atasözleri genellikle mecaz anlam olur onun dışında da ayağını yorganına göre uzat derken tutumlu olmayı kastediyor bu nedenle gerçek anlam deriz.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
İlgili 17 soru bulundu
Davulun Sesi Uzaktan Hoş Gelir Atasözünün Anlamı Nedir? Herhangi bir olayın gerçek durumuna anlayabilmek için uzaktan değil, birebir yaşamak gerekmektedir. Uzaktan izleyen insanlar için ise olaylar kolay görünür. Hatta yaşamda öyle durumlar ortaya çıkar ki, yaşayan insanlar rahatsız olurken uzaktan kişiler ona imrenir.
Başa gelen çekilir atasözü, insanların yaşadıkları olumsuzluklara ve her türlü felakete karşı sabırlı olmaları gerektiğini ifade eder.
Nefesine güvenen borazancıbaşı olur TDK sözlük anlamı şu şekildedir: başarabileceğine emin olanlar büyük işlere girişmelidir anlamında kullanılan bir söz.
Atasözleri günümüzde çok sık kullanılan ve öğüt verici olan sözlerdir. Bu atasözlerinden birisi de Başak Büyüdükçe Boynunu Eğer sözüdür.
Atasözü [1] Başkasına zulmeden kimsenin kötülüğü yerde kalmaz; kendisine döner.
Ağzını tutmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: boşboğazlık etmemek. kötü söz söylememek. bir konuda arzu edilmeyen düşüncelerin açığa çıkmasını susarak önlemek.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
[1] Yanılmayan, kusur işlemeyen ve hata yapmayan insan yoktur. Herkes hata yapabilir.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
[1] Kusurunu anlayıp özür dileyen ve büyüklüğünüze sığınan kişi affedilmelidir.
Bir söyle on dinle TDK sözlük anlamı şu şekildedir: az konuşup çok dinlemek yararlı olur anlamında kullanılan bir söz.
İki Dinle Bir Söyle Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumuna göre; “ Aşırı konuşmak iyi bir şey değildir “ manasına gelmektedir.
[1] Esirgediğimiz, üzerine titrediğimiz şeye her halde bir zarar gelir.
1.uğraştığı işlerde çalışmaya devam eden kişiler, bilgilerinden bir şey kaybetmez daha fazla kazanır ve yaptığı işte başarılı olur.
Cevap: bir iş yapılırken ne kadar güçlük çekildiğini, o işi başarmış olan bilir başarılmış olan bu işten yararlanan bilmez.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Cevap: bir acıyı onu çekenden başkası tam anlayamaz veya aynı ölçüde üzülemez.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Dili ağzına sığmamak
Kars'ta birini aşırı, abartılı bir şekilde övenleri ifade için “Dili ağzına sığmıyor.” deniliyormuş.
Boş oturmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: hiçbir işi olmamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri