Eğer mantar açıldıysa, yani kahverengi lifleri gözüküyorsa bilin ki daha az tazedir ve uzun süre dayanmaz. Ayrıca tadı keskin olur. Renk olarak krem ve beyaz renge yakın mantarları tercih etmeli ve koyu kahverengi benekli ve kalın saplı mantarlardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.
'Mantar koparıldığında zehirliyse içi mavileşmeye başlar, gümüş kaşık ile birlikte pişirilen mantar zehirliyse gümüş kaşık kararmaya başlar, salyangozlar zehirli mantarları yemez, böceklerin yediği mantarlar zehirsizdir, çayırda ve ağaç üzerinde yetişen mantarlar zehirsizdir, mantarın yakınında demir varsa o mantar ...
Trüf Mantarı (Domalan Mantarı)
Dünyanın en lezzetli ve değerli mantarları arasında olan trüf mantarı genellikle meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişir.
Mantarın dokusu sümüklenmeye başladıysa, kesinlikle tüketilmemelidir. Yapışkan, sümüksü kaplama mantarın lezzetini ve besin değerini kaybettiğini gösterir. Bu nedenle tüketilmesi sakıncalıdır.
Eğitimli olsun ya da eğitimsiz olsun bir kişinin bakarak mantarın zehirli mi yoksa zehirsiz mi olduğunu anlaması söz konusu değildir. Kültüre alınarak mantarlar bir etiketle satışa sunulur. Böylece son tüketim tarihi ve üretim koşulları etiketten anlaşılabiliyor. Doğada ise bu takip imkânsızdır.
İlgili 15 soru bulundu
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Test Nasıl Yapılır: Bir bardağa taze musluk suyu doldurun ve sabah ilk tükürüğünüzün bir kısmını bardağa dökün. Tükürük yüzeye çıkmalıdır. Birkaç dakika ile 1 saat sonra yüzen tükürüğün altında tek tek iplikler oluşursa test pozitiftir.
Görünüme, rengine, dokusuna, kokusuna bakmak yeterlidir. Bunlardan ilki görünümüne bakmaktır. Mantarda pörsüme ve büzüşmeler varsa, şapkası ya da sapı kurumuş ise o mantar muhtemelen bozulmuştur. Bir diğer bakılması gereken nokta da rengidir.
Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
Mantar buzdolabında 4-7 gün kadar bozulmadan tazeliğini koruyabilmektedir. Hemen tüketmeyecekseniz buzluğa da atabilirsiniz.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden olan ve beyaz trüf mantarı olarak da bilinen beyaz yer mantarı, iklim değişikliğinin de etkisiyle artan fiyatlar nedeniyle kilogram başına 11 bin dolara alıcı buluyor.
Mantar Yıkanmalı mı? Mutfakta neredeyse her malzemeyi önce yıkıyor olsan da şefim, mantarı suyla yıkayarak temizlememelisin. Mantar nasıl yıkanmalı sorusunun cevabı “Hayır”. Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Mantar zehirlenmesinin belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişebilir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerine göre de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
Mantar bulduğunuzda bir yana doğru eğerek şapkanın hemen altına bakmanız gerekir. Köygöçüren mantarının eteği, şapkanın hemen altında sarmalayan ince bir zar görünümündedir. Bu zar beyaz renklidir ve sapın bir kısmına gevşekçe tutunmuş gibi görünür. Köygöçüren mantarının kokusu amonyağa benzer.
Kültür mantarlarının günlük olarak tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu, beklediği ve el değdiği için zamanla kararan mantarların alınmaması gerektiği belirtiliyor.
Kültür mantarlarında zehirlenmelere neden olan toksinler bulunmuyor. Ancak son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş kültür mantarı tüketiliyorsa buna bağlı bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle devam eden zehirlenmeler olabilir. Bu zehirlenme ise besin zehirlenmesi şeklinde tanımlanır.''
Mantarları bekletmeniz gerekiyorsa limonlu ve unlu suda 5 dakika bekletmeniz daha iyi olacaktır. Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir.
Zehirli mantarın tadı acıdır.
Mantar zehirlenmesi yaşayıp kurtulan kişiler yedikleri mantarın çok lezzetle olduğunu belirtmişlerdir.
Pişirmek mantarın zehirliliğini ortadan kaldırır. Mantarı yoğurt ile birlikte veya ayran içinde bekletip yemek zehirlenmeyi önler."
Kültür mantarı ve çeşitleri dışında bilinmeyen türlerde mantarlar tüketmezseniz zehirlenme tehlikesi yaşamazsınız. Yoğurt ve mantarın birlikte tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Hastada mantar enfeksiyonu olup olmadığı kan tahlillerinde çıkmaktadır. Kandaki mantar antijenleri ve antikorları test edilerek vücutta mantar olup olmadığı belirlenebilmektedir.
Eğer deride gözle iyice görülebilecek derecede lezyonlar yoksa veya latent infeksiyon varsa, böyle durumlarda steril diş veya saç fırçalarından yararlanılır. Deri bu malzeme ile, bir petri kutusuna iyice kazınarak hem kıl hem deri kazıntısı örnekleri alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri