Bu atasozunde gercek anlam bulunmaz cunku ayagimizi yorganimiza gore uzatmayi denersek bir birikim yapamayiz. Bu nedenle gercek yasamla bu atasozunun bir ilgisi bulunmaz.
Kısaca atasözü açıklaması hakkında bilinmesi gerekenler. Ayağını yorganına göre uzat atasözü TDK'ya göre 'Yapacak olan harcamalar hiçbir zaman geliri aşmamalıdır' şeklinde ifade edilmektedir.
Ayağını yorganına göre uzat atasözü mecazdır çünkü atasözleri genellikle mecaz anlam olur onun dışında da ayağını yorganına göre uzat derken tutumlu olmayı kastediyor bu nedenle gerçek anlam deriz.
Atasözünün ortaya çıkışı ile ilgili kesin bir hikaye bulunmamaktadır. Ancak bu sözün, geçmişte zorlu yaşam koşullarına sahip olan insanlar arasında yaygın olduğu düşünülmektedir. Özellikle tarımsal faaliyetlerle uğraşan insanlar, gelirlerini doğru bir şekilde yönetmek ve ihtiyaçlarına göre hareket etmek zorundaydılar.
AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT TDK SÖZLÜK ANLAMI
Toplumumuzdaki maddi nasihatlerden biridir. Kişinin hesabını bilmeden gereksiz yerlere masraf yapması halinde günü geldiğinde parasız kalabileceği anlamına gelir. Ayrıca bütçesini aşacak harcamalara girişmenin de uygun olmayacağı manasını taşır.
İlgili 33 soru bulundu
"giderini mutlaka gelirine uydurmalısın" anlamında kullanılan bir söz.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Kişiler gelir ve gider dengesini düzgün bir şekilde ayarlayamazlarsa sıkıntılar yaşarlar.
Bu atasözünde 12 tane ünlü harf vardır.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Aslında mecazi anlamda kullanılan balık baştan kokar atasözünde kastedilen bir kişinin kendini en baştan belli etmesidir. Genellikle toplumların yönetiminde bulunan kişiler için kullanılan bir söz grubu olup olumsuz bir anlam içermektedir.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Aksoy (1988b: 136), “Bugünkü işini yarına bırakma” atasözünü mecazsız atasözü olarak nitelendirmiştir. Bu atasözünde kastedilen bugün ve yarın değil, işin zamanında yapılması gerektiğidir. Burada bugün ve yarın kelimeleri gerçek anlamıyla değil, mecaz anlamıyla kullanılırken iş kelimesi gerçek anlamda kullanılmıştır.
Damlaya Damlaya Göl Olur; Şu an biriktirilen ufak bir kazancın, yarın daha büyük kazanca dönüşeceğini anlatan bir atasözüdür.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
Türk Dil Kurumu'na göre ne ekersen onu biçersin atasözünün anlamı 'yapılan her doğru veya yanlışın mutlaka eşit düzeyde karşılığı olur' şekilde tanımlanmaktadır.
Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez atasözüne göre büyük çıkarlar ve menfaatler elde etmek için küçük fedakarlıklar yapmak gerektiği belirtilir. Buna göre büyük kazançlar elde edilmesi için de ufak tefek sıkıntılara girilebileceği açıklanır. BU atasözü pek çok alanda rahat bir şekilde kullanılabilir.
Başkalarına güzel şeyler dağıtmakla görevli olan kimse, dağıttığından az çok kendisi de yararlanır.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Ev Alma Komşu Al Atasözünün Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümle
Eğer ev alırken çevredeki komşular iyi ise, bu durum satın alınan evden çok daha büyük bir fayda sağlar. Ancak eğer komşular kötü ise, o zaman o evde rahat bile oturulamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri