Ara sıra ayak tabanı ağrıları tipik olarak endişe nedeni değildir. Bu durumlarda, ayağınızı suda bekletmek, masaj yapmak veya dinlenmek gibi evde tedavi yöntemleriyle rahatlama sağlayabilirsiniz. Sık sık ağrı çekiyorsanız, ağrı iyileşmezse veya evde tedavi yöntemleri ile daha da kötüye giderse, doktorunuzla konuşun.
Ayak çukuru veya ayak altında ki ağrı için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ise ayakaltı ağrısına iyi gelir: Ayağı dinlendirmek. 2-3 saat aralıklarla ayak altına 20 dakika süre ile buz kompresi uygulamak. Alçak topuklu, yumuşak tabanlı ayakkabılar kullanmak.
Düztabanlık, ayak tabanında ağrıya neden olabilir. Ayak burkulması ve yaralanmalar da ayak altı ağrısının yaygın nedenlerindendir. Ayak tabanında ve parmak aralarında mantar enfeksiyonu kaşıntı, yanma ve ağrıya yol açabilir. Romatoid artrit(iltihaplı romatizma) de ayak eklemlerinde şişlik ve ağrıya yol açabilir.
Ayak tabanı ağrısı, yürüyüşü, duruşu ve vücudun hareketlerini etkileyen bir sorundur. Ayak kaslarında, eklemlerde ve kemiklerde oluşan rahatsızlıktan dolayı ayak tabanında ağrı oluşabilir. Ayak tabanında oluşan hastalıklar ayak bakımının yetersizliğinden ya da yanlış ayakkabı tabanlığı seçiminden kaynaklanabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Tendinit vakalarında öncelikli tedavi istirahattir. Vücudun kendini iyileştirmesi için fırsat verilmelidir. Yatarak istirahat, soğuk uygulama ve antiinflamatuar tedaviler dışında protezler, ayak bileklikleri veya alçı ile tedavi desteklenebilir.
Ayak banyosu
Yorgun ayakları rahatlatmanın en iyi ve basit yollarından biri ayak banyosudur. Ayaklarınızı 5 ila 10 dakika boyunca ılık su dolu bir kapta dinlendirin. Sakinleştirici bir etki için suya tuz ekleyebilirsiniz.
Parasetamol ve ibuprofen gibi ağrı kesiciler alınabilir. Bu ilaçlar 2-3 hafta kullanılabilir.
Vücudu dikey olarak temsil eden sağ ve sol ayaklarda farklı organlar uyarılmaktadır. Kalp başta olmak üzere vücudun sol tarafından bulunan tüm organlar sol ayakta, karaciğer gibi sağ tarafta yer alan organlar ise sağ ayakta temsil edilmektedir. Eldeki refleksoloji noktaları ise on basınç bölgesinden oluşur.
Ayak yorgunluğu için evde uygulanabilecek en iyi yöntem ayakları ılık suda bir süre bekletmek olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk su tercih edilmemelidir. Su, rahatlatıcı etkisi sayesinde ayak yorgunluğunu giderebilmektedir. Ayaklar bitkisel ve nemlendirici etkisi olan kremler ile ovularak da rahatlatılabilmektedir.
İşte topuk ağrısını tedavi etmek için kullanılan yaygın yöntemler: Dinlenme: Eğer topuk ağrınızın nedeni aşırı kullanım veya stres ise, dinlenmek ağrının iyileşmesine yardımcı olabilir. Ayaklarınıza fazla yük bindirmemeye çalışın. Buz Uygulama: Topuk ağrısını hafifletmek için ağrı bölgesine buz uygulayabilirsiniz.
Topuk dikeni, yanlış ayakkabılar, uzun süre ayakta durmayı gerektiren işler, kilo artışı, tabana ani yük binmesi gibi nedenlere bağlı olarak ayak tabanımızda yer alan kısa kasları topuk kemiğine bağlayan fasya adındaki liflerde yırtılma/kopma sonucu oluşan enflamasyondur.
Podolojik tedavi, ayak tabanındaki sertleşmiş derinin temizlenmesi ve nemlendirilmesi gibi işlemleri içerir. Podologlar, özel aletlerle ayak tabanındaki sertleşmiş deriyi hafifçe temizlerler. Daha sonra, ayak tabanına kişiye özel ortopedik tabanlık uygulanarak, ayakların sürekli baskıya maruz kalmaması sağlanır.
Lavanta esansiyel yağı ile yapılan ayak masajı yorgun ayaklar üzerinde etkili bir yatıştırıcıdır. Ayaklardaki yorgunluk ve ağrıyı hafifletir. Gergin olan kasları gevşetir. Antiinflamatuar ve antiseptik özellikleri sayesinde ayakta meydana gelen iltihaplanmaların iyileşmesine yardımcı olur.
Topuk dikeni, topuk kemiği ile taban çukuru arasında oluşan kemik benzeri kalsiyum birikintisidir. Sıklıkla topuğun önünde başlar ve daha sonra ayağın diğer kısımlarını etkiler. Genellikle yaklaşık 0,5 cm boyundadır. Bu yüzden her zaman çıplak gözle görülmez.
Ayak masajı uygulanan kişilerde kan dolaşımının düzeldiği görülmüştür. Ayak masajı böbreklerdeki kan dolaşımını düzenler. Yorgunluk, uykusuzluk ve mide sorunları gibi rahatsızlıklar için kullanılan ilaçların yan etkilerinin giderilmesinde ayak masajı başarılı olmuştur.
Ayakların Üst Kısmı
Ayağınızın üst kısmını hafifçe bastırarak ovun. Bu, ayaklarınızdaki kan dolaşımını hızlandıracak, ayağınızın ısınmasını sağlayacak ve kaslarınızı gevşetecektir. Kasların gevşemesi demek, ayağınızdaki kas gerginliğinin azalması ve ayaklarınızın rahatlaması demektir.
Sağlıklı ayaklara sahip kişilerde ayak tabanının tamamı yere temas etmez ve ıslak ayakla yere basıldığında oluşan ayak izinde ayağın ortasındaki boşluk görülebilir. Düz tabanlı ayaklara sahip olan kişilerde ise bu kemer düz olduğundan ayağın tamamı yere temas eder.
Ayak banyosu suyunuza karbonat, limon suyu ya da sirke koyabilirsiniz. Suyun içine bir tane aspirin de atabilirsiniz. Aspirinli suda beklettikten sonra masaj yapacağınız ayağınız ağrılardan arınacaktır. Ayaklarınız dinlenip yumuşadıktan sonra sudan çıkarın ve ayak havlunuzla ayağınızı tamamen kurulayın.
Ayak altı yanması, çeşitli sağlık problemlerinin belirtisi olarak görülebilir. Bu sağlık problemleri arasında tirod hastalıkları, mantar enfeksiyonları, diyabet, periferik nöropati yer alır.
Topuk ağrısı nedir? Topuk ağrısı, özellikle de bıçak saplanan şekilde hissedilen topuk ağrısı çoğunlukla, topuk dikeni sendromu olarak da adlandırılan bir durum olan plantar fasiitten kaynaklanır. Topuk ağrısı, stres kırığı, tendinit, artrit, sinir tahrişi veya nadiren kist gibi başka nedenlere de bağlı olabilir.
Sıcak su torbası; bel ağrıları, boyun ağrıları, ayak ağrıları, stres ve regl günlerinde fiziksel ve ruhsal sorunların rahatlamasına yardımcı olan bir araçtır. Ağrı ve rahatsızlıkları azaltmak için sıcak suyun uygulandığı bir torbadır.
Özellikle iltihap kaynaklı ağrılar için soğuk uygulama uygundur. Gerginlik kaynaklı ayak bacak ağrısına ne iyi gelir sorusu için ise sıcak uygulamayı deneyebilirsiniz.
Ayak Ağrıları
Yorgun bir günün ardından ağrımış olan ayaklar, ılık su ile deniz tuzunun karıştırılıp yıkanması ile giderilebilmektedir. Deniz tuzu kasları rahatlatan etkisi olduğu için ayak ağrılarını da gidermeye yardımcı olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri