Tırnakların Yavaş Uzamasını Etkileyen Vitamin Eksikliği Nedir? Tırnak sağlığını etkileyen birçok faktör bulunsa da vitamin eksikliği bu sorunlardan biridir. Yetersiz alındığında tırnakların yavaş uzamasını etkileyen vitaminler şunlardır: Biotin: B vitaminlerinin bir parçası olan biotin, B7 vitamini olarak da bilinir.
Beslenme bozuklukları, bazı vitaminlerin eksikliği, tırnaklarda bozukluğa neden olabilir veya tırnak uzamasını yavaşlatabilir, bununla birlikte tırnak bozukluğu ve tırnak enfeksiyonları da birçok hastalığa özellikle bacak damar hastalıklarına davetiye çıkarır.
Tırnaklara sirke ve tuz ile birlikte günlük masaj uygulanması tırnakları daha hızlı uzatacaktır. E vitamini tırnağı hızlı bir şekilde uzatır. Eczanelerden kapsül halinde alınıp el kremine katılabilir. Tırnakların daha hızlı uzaması için kişi evinde tırnaklarına limon ve yağ karışımı ile bakım yapmalıdır.
Uzmanlar yeterli çinko olmadığında, tırnak uzama hızının azaldığını ve tırnakların kırılgan hale gelip çatlamalarına neden olduğunu öne sürüyor. Vücudumuzdaki çinko miktarları önemli ölçüde düşükse, tırnaklarımızı kaybetme riski bile olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Demir eksikliği tırnakların rengi, şekli ve dokusundaki anormalliklerle ilişkilendirilebilir. Özellikle de ortası çökük, kenarları yüksek olacak şekilde kaşığa benzeyen yuvarlak yapıdaki tırnaklar demir eksikliği anemisiyle ilişkilendirilir.
Bazı vitaminlerin eksikliği, aşırı yorgunluk, aşırı zayıflık, beslenme bozuklukları, bazı süregen hastalıklar ve bazı ilaç zehirlenmeleri tırnak uzamasını yavaşlatabilir.
Ortalama aylık 3 mm ve günlük 0.1 mm olarak kabul edilmektedir. Ayak trınakları aylık 1 mm olarak uzamakta.
Özellikle E ve C vitaminleri tırnak sağlığına destek olur ve uzama sürecini hızlandırabilir. E ve C vitamini içeren kremlerle tırnağınıza masaj yaparak tırnaklarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber biotin (B7 vitamini) kullanımı da tırnakların uzamasına yardımcı olabilir.
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer. Tırnakların büyüme süresi kişiden kişiye, yaşa, mevsime, özel bakıma ve kalıtsal özelliklere göre farklılık gösterir.
Genellikle ayak başparmağında oluşur ve tırnak kenarı cilde gömülür. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon gibi semptomlara sebebiyet vermektedir. Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Tırnakların üzerinde mantar ve küflerin birikmesi sonucunda tırnaklar kalınlaşarak kendini koruma altına alabilmektedir. Tırnak kalınlaşması tedavi edilmez ise zaman içerisinde ciddi sıkıntılara sebep olabilir. Herhangi bir önlem alınmayan kalınlaşmış tırnakların diğer tırnaklara da mantarı bulaştırma riski vardır.
Uzmanlar ayak tırnakları için 1 ila 2 mm uzunluk öneriyor.
Tırnaklar, tırnak matrisi denen yapı üzerindeki basıncın etkisi altında üretilen keratinin, daha önceden üretilen tırnağı dışarı doğru itmesi sebebiyle uzamaktadır. Bunlara paralel bir şekilde, parmak uzunluğunun da tırnak uzama hızına doğrudan etki ettiği bilinmektedir.
Mantar, ayak ve el hijyenine yeteri kadar dikkat edilmediği durumlarda kolayca ortaya çıkabilir. Mantar, genel olarak tırnak çevresindeki ufak kesiklerden, tırnaktaki kırıklardan ya da deri ile tırnak arasındaki kısımdan girerek bütün tırnağa yayılabilir. Tırnak mantarı, yaşlılarda daha çok görülen bir hastalıktır.
Oral antifungal ilaçlar, genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir, çünkü enfeksiyonu hızlı şekilde temizler. Bu ilaçlar, tırnağın enfekte olan bölgesinin yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Tırnak Mantarı Belirtileri Nelerdir? Tırnak mantarı belirtileri birçok hastada benzerlik gösterir. Enfekte olan tırnaklar genellikle normalden daha kalındır ve düzensiz bir şekilde uzar. Kenarlarında kırıklar ve kıvrılmalar gözlemlenebilir.
Tırnaklarınız için en iyi uçucu yağların başında Çay Ağacı Yağı ve Kekik Yağı gelir. Haftada 3 kez tırnaklarınıza ve tırnak etlerinize bir veya iki damla masaj yapın.
Yumurta sarısı, süt ürünleri, somon, avokado, tatlı patates, fındık, karnabahar gibi besinler iyi birer biotin kaynağıdır. Kalsiyum eksikliği tırnakları güçsüzleştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, dereotu, kereviz, susam, badem gibi besinler kalsiyum açısından oldukça zengindir.
Tırnakların soğuk su ile teması da tırnakların uzamasını sağlar. Fakat dikkat edilmesi gereken ılık suyun tırnakları yumuşatarak çabuk kırılmasını sağlar. Gün boyu çok su ile temas eden tırnaklar normallere göre daha hızlı uzarlar.
Tırnaklarımız parmaklarımızda bulunan deriye her iki yandan da elastik fiberler ile tutulmaktadır. Bu yüzden de yanlardan bağlı oldukları halde uzadıkça rahat bir şekilde ilerler. Deride bulunan yatakları ile ilişkisi biten tırnaklar beyazlaşır ve kesilmeyi beklerler. En hızlı uzayan tırnak genellikle orta parmaktır.
Kişiler gece saatlerinde tırnak kesilmez düşüncesine inanarak, gece saatlerinde tırnaklarını kesmiyor. Yapılan araştırmalarda gece saatlerinde tırnak kesmenin bir sorun teşkil etmediği görülüyor. Gece tırnak kesilmez düşüncesi, batıl bir inançtır. Bireyler gece saatlerinde de tırnak kesme işlemlerini yapabiliyor.
Tırnağın serbest kenarında 1-2 mm lik bant şeklinde görülen beyazlık siroz hastağının sık görülen bir belirtisi olabilir,tırnağın dip kısmındaki beyazlık ise kronik böbrek hastalığının bir belirtisi olabilir. Minör travmalara bağlı ( manikür gibi)noktasal beyazlıklar da görülebilir.
Şâyet tırnağını keserse, ceza gerekir; cezası ise kestiği miktara göre değişir. Şöyle ki; bir defada (aynı anda ve aynı yerde) bütün tırnakları veya bir elin yahut bir ayağın tırnaklarının tamamını kesme durumunda bir dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir.
İçeriğindeki etkili bileşenler sayesinde nem kapasitesi çok yüksektir. Bu nedenle tırnak bakımında tercih edilmesi şiddetle önerilir. Gün içinde aklınıza geldikçe tırnaklarınıza vazelin sürebilirsiniz. Düzenli vazelin kullanımı ile daha güçlü ve daha sağlıklı tırnaklara kavuşacağınıza emin olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri