Gerçek pizza hamurunun kenarları kalındır. Ancak içinde bol miktarda hava kabarcığı bulunan, pofur pofur bir kalınlıktır bu; rahatsız etmez, şişkinlik yapmaz. Ortası incedir ama yediğiniz süre boyunca çıtırlığını muhafaza edecek kadar kalınlığı vardır.
Pizzanın kenarları kabarık ve hafif yanık olmalı. Hamurda gözenekler bulunmalı ve bunlar farklı büyüklükte olmalı. Pizza ne hamur gibi olmalı ne de fazla ince ve çıtır... Elinize alıp dikey hale getirirseniz malzemeler tabağa dökülmemeli.
Pizza (İtalyanca: [ˈpittsa], Napoliten: [ˈpittsə]), domates, peynir ve genellikle çeşitli diğer malzemelerle (hamsi, mantar, soğan, zeytin, ananas, et vb.) yenen bir yemektir. Üstü genellikle yuvarlak, düz bir mayalı buğday bazlı hamur tabanından oluşan İtalyan kökenli bir yemektir.
Hamuru ne kadar dinlenmiş olursa o kadar lezzetli oluyor. Benim için pizza ince dilimli olmalı. Şahsen kalın hamurlu pizzaları tercih etmiyorum. Ne kadar ince olursa lezzetini arttırdığını düşünüyorum.
İlgili 21 soru bulundu
Sizlere nam-ı diğer "gerçek" İtalyan pizzasının yani Neapolitan pizzanın tarifini sunuyorum. Gerçek İtalyan pizzasının kenarları kalın (çıtır çıtır) ve içi hava ile doludur. Ortası ise daha kenarlarına göre daha incedir. İtalyan pizzası, Amerikan pizzasına göre çok daha hafiftir, midenizi rahatsız etmez.
Öyle ki, Türkiye'de tam 17 bin çeşit pizza üretiliyor. Bununla birlikte Türkler en çok mantarlı pizzayı severken, pizzayı kışın daha çok tüketiyor ve derbilerin olmazsa olmazı olarak görüyor. Dünyadaki ilk pizzacı Napoli'de açıldığından bu yana geçen 277 yılda şüphesiz çok şey değişti.
Tarifte ılık süt kullanmanız hamurun daha iyi mayalanmasını sağlar. Sütü el yakmayacak sıcaklığa kadar ısıtmanız yeterli olacaktır. Unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmalısınız. Ele yapışmayan, yumuşak bir kıvam yakaladığınızda un ilavesi yeterli olacaktır.
Aralarından seçim yapabileceğiniz uzun bir un listesi olmasına rağmen, pizza yapmak için herkesin hemfikir olduğu tek bir tane var: Caputo tipo 00 unu. Diğer un türlerini kullanarak başarılı bir şekilde lezzetli bir pizza yapabileceğinize şüphe yok.
Pizza hamuru için:
1su bardağıılık süt. 1/2tatlı kaşığıkuru maya. 1/2tatlı kaşığıtoz şeker. 1çay kaşığıtuz.
Pizza yapımında en çok kullanılan malzemeler kaşar peyniri, mozzarella peyniri, kırmızı biber, domates, mantar, siyah zeytin, sosis, sucuk, tane mısır ve kekiktir. İsteğe göre sarı biber, brokoli, karnabahar gibi sebzeler veya tavuk ve kuşbaşı et çeşitleri de eklenebilir.
Buğday unu çeşitlerinden biri olan pizza unu, pizza yapmak için hazırlanmış ideal bir undur. Pizza hamurunun pürüzsüz ve elastik olmasını sağlar. Pizzanın içerisinde kendine has bir şekilde koku ve lezzeti sağlamaktadır. Hamuru için kullanılan un normal ekmek yapımı için kullanılan undan daha fazla proteine sahiptir.
Tepsiye zeytinyağı dökülerek elle iyice yağlanır. Pizza hamuru tepsiye yerleştirildikten sonra yağlı parmak uçlarıyla ve avuç içiyle dışa doğru biraz esnetilir. Üstü naylonla örtülerek 10 dakika dinlendirilir. Daha sonra açmaya devam edilerek istendiği kadar büyüdüğünde, 2-3-4 cm. kalınlıkta olmalıdır.
İnce hamurdan pizza değil, lahmacun olur
“Gerçek pizzanın kalitesi margaritadan anlaşılır. Çok kaliteli buğdaydan elde edilmiş un, asla ince olmayan, doğru ısıda pişirilmiş bir hamur; çok lezzetli domates, kekik, kaliteli zeytinyağından sos ve iyi bir mozzarella peyniri. Pizza budur!
italyan dediğimiz ırk pizzayı ince hamur şeklinde yapar. malzemeye elince ise malını esirgemez, cömerttir! peynirin en çeşitlisi, en lezzetlisini bunlar yapar. buğdayın en sarısını.. hamuru hafif yanık ve gevrek olur. malzeme üzerinde adete emanet durur bolluktan. kıvam ne çok yumuşak, ne de çok katıdır.
Pişen pizzanın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri konulur. Kaşarlar eriyen kadar pişirilir.
Yoğurma kabına aldığımız unun ortasını havuz gibi açalım ve içerisine instant maya, şeker, tuz, zeytinyağı ve ılık suyu yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğuralım. Elde ettiğimiz hamurun yumuşak kıvamlı ve ele yapışmayan bir kıvamda olması gerekmektedir.
Fırın tepsimizi hiç yağlamadan hamuru direk tepsiye yayıyoruz. Üzerine istediğimiz malzemeleri ekleyip fırınlıyoruz. Yaklaşık 15-20 dakikada pismiş oluyor. Dokusu kabarcıklı yumuşacık pofidik bir pizza olmuş oluyor.
sıra geldi üst malzemelere. bu kısım da tamamen sizin hayal gücünüze ve damak zevkinize kalmış. salam, sucuk, sosis, füme, zeytin, pastırma, mantar, mısır, biber, soğan, kabak, patlıcan, brokoli ve daha nicesi...
1974'te Arjantin Buenos Aires'te Claudio Daniel Troglia adlı bir mucit, pizza kutusunun tam ortasına yerleştirilerek, kutu kapağının pizzanın üzerine çökmesini önleyen bu parçanın patentini alır. Buluşuna “Separador de pizza” ile “guarda pizza” isimlerini verir. Yani “Pizza ayracı” ve “pizza koruyucusu”.
Pizza İtalya'nın meşhur yemeği olmasıyla birlikte Amerika'da da gelişen ve piyasası olan bir yemek türüdür. Pizza savaş yıllarında yapılarak bulunmuş bir İtalyan yemeğidir. Anavatanı İtalya olan pizzanın pek çok farklı çeşitleri de vardır.
Benim tarifimde diğer tariflerden farklı olarak hamurun aynı pizza fırınından çıkmış gibi görünmesini sağlayan 1 adette yumurta var. Hamurun lezzetinde hiç bir oynama yapmadığı gibi harika bir şekilde kızarmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri