5018 sayılı Kanunda Kamu idarelerinde iç denetimin iç denetçiler tarafından yürütüleceği öngörülmüştür. Kamu idarelerinde iç denetçi olarak atanabilmek için İç Denetim Koordinasyon Kurulu tarafından verilen 'Kamu İç Denetçi Sertifikası'na sahip olmak zorunludur.
İç denetçi mali hizmetler biriminin bir parçası değildir, doğrudan en üst düzey yöneticiye bağlıdır. Denetçinin görevleri idare tarafından gerçekleştirilen iç kontrol sisteminin yeterliliğini değerlendirmek, zayıflıklarını ortaya çıkarmak ve gerektiğinde geliştirilmesi için önerilerde bulunmaktır.
MADDE 21- (1) İç denetçiler, bakanlıklar ve bağlı idarelerde, üst yöneticilerin teklifi üzerine Bakan, diğer idarelerde üst yöneticiler tarafından, sertifikalı adaylar arasından atanır ve aynı usulle görevden alınır.
İç denetçi, özel şirket ya da kamu kurumlarının risk yönetimi ve iç işleyiş süreçlerinin etkili bir şekilde çalışıp çalışmadığını izler ve değerlendirir.
5018 sayılı Kanunda İç Denetimin İç Denetçiler tarafından yürütülebileceği öngörülmüştür. Kamu idarelerinde İç Denetçi olarak atanabilmek için İç Denetim Koordinasyon Kurulu (İDKK) tarafından verilen “Kamu İç Denetçi Sertifikası'na sahip olmak zorunludur.
İlgili 22 soru bulundu
Ancak bu süreçte 5018 sayılı Kanunun 64. maddesi çerçevesinde iç denetçilerin soruşturma yapma göre- vi ve sorumluluğu bulunmamaktadır.
BDDK, SPK, Hazine Müsteşarlığı'nca yapılan düzenlemeler ile 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile getirilen hükümler finas ve kamu sektöründe iç denetimi zorunlu hale getirmiştir.
İç denetim faaliyeti; uygunluk, performans, mali, bilgi teknolojileri ve sistem denetimi uygulamalarını kapsar. Her iç denetim faaliyeti ise; planlama, denetimin yürütülmesi, raporlama ve izleme sürecinden oluşur.
İkisi arasındaki başlıca farklar: Kontrol devamlı bir faaliyettir, denetim belirlenen periyotta yapılır. Kontrol eş anlı olarak yürütülür, denetim geçmişe dönüktür. Kontrolde mekanik araçlar kullanılabilir, denetim insan tarafından gerçekleştirilir.
- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanlığı ilk olarak 23.01.2008 tarih ve 06 sayılı Bakanlık Makam Onayı ile kurulmuştur.
MADDE 21- (1) İç denetçiler, bakanlıklar ve bağlı idarelerde, üst yöneticilerin teklifi üzerine Bakan, diğer idarelerde üst yöneticiler tarafından, sertifikalı adaylar arasından atanır ve aynı usulle görevden alınır. biriminin teklifi ve üst yöneticinin onayıyla derecelendirilir.
Kamu sektöründe çalışan denetçiler, genellikle Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre maaş alırlar. Bu skalaya göre, denetçi olarak görev yapan bir kişinin maaşı 2023 yılı için en düşük 17.680 TL ile en yüksek 41.573 TL arasında değişebilir.
Bağımsızlık standardına göre, iç denetçiler çalışmalarını hiç kimsenin özellikle de üst yönetimin (Usul vd. 2011, 50) etkisinde kalmadan tarafsız olarak yürütmelidirler. Bağımsızlık, iç denetçilerin, denetimin uygun yürütülmesi için adil ve tarafsız kararlar vermesini sağlar.
İç Denetçi Nasıl Olunur? İç denetçi olmak için okunması gereken belli bir üniversite bölümü yoktur fakat daha çok İşletme, Ekonomi, Maliye, İktisat gibi bölümlerden mezun olan kişiler İç Denetçi Sertifikası alarak iç denetçi olarak görev yapar.
İç denetim uzmanı olmak isteyen kişiler, üniversitelerdeki ilgili bölümlerden en az lisans derecesi ile mezun olmaları gerekir. Bunlar; Kamu Yönetimi, İktisat, İşletme ve ilgili bölümleridir.
İç kontrole ilişkin sorumluluklar ve sorumlular Kanunun farklı maddelerinde yer almaktadır. İç kontrolden öncelikle idarenin, başka bir deyişle idare içerisinde yer alanlar sorumludur. İç kontrolün tanımı ve amaçları 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun 55 ve 56.maddelerinde yer almaktadır.
İç kontrol işlevi kapsamındaki faaliyetler, yönetim kurulu, üst düzey yönetim ve bankanın her seviyedeki personeli ile teftiş kurulu, iç kontrol merkezi ve risk yönetimi grubu tarafından yürütülür.
Bu program, öğrencilere iç denetim süreçlerini anlamaya, finansal ve operasyonel riskleri değerlendirmeyi ve bu riskleri azaltmaya yönelik çözümler geliştirmeyi öğretir. Program genellikle bir üniversitede veya mesleki eğitim kurumunda verilir ve genellikle 1-2 yıl sürer.
Denetlenen birimin faaliyetlerinin ve iç kontrol sisteminin; organizasyon yapısına katkı sağlayıcı bir yaklaşımla analiz edilmesi, eksikliklerinin tespit edilmesi, kalite ve uygunluğunun araştırılması, kaynakların ve uygulanan yöntemlerin yeterliliğinin ölçülmesi suretiyle değerlendirilmesidir.
İç denetim, kamu idaresinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan bağımsız, nesnel güvence sağlama ve danışmanlık faaliyetidir.
İç denetim; kamu idarelerinin çalışmalarına değer katmak ve geliştirmek için kaynakların ekonomiklik, etkililik ve verimlilik esaslarına göre yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek ve rehberlik yapmak amacıyla yapılan bağımsız, nesnel güvence sağlama ve danışmanlık faaliyetidir.
İç denetçi, özel şirket ya da kamu kurumlarının iç işleyiş ve risk yönetimi süreçlerinin işleyişlerinin eksikliklerini ve sorunlarını raporlayarak yetkililere bildiren, aynı zamanda da ön görülen eksikliklerin giderilerek kurumun amaçlarına en kısa sürede ulaşması için gerekli denetimleri yapan kişidir.
İç denetim, birinci ve ikinci savunma hatlarının risk yönetimi ve kontrol hedeflerine ulaşıp ulaşamadıkları konusunda, üst yönetim ve yönetim kuruluna güvence sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri