Ayakta kemik çıkıntısı (Halluks Valgus), ayak başparmağının hemen yanında çıkan kemiğe denilmektedir. Toplumumuzda çok fazla karşılaşılan bir durumdur. Kadınlara nazaran erkeklerde daha çok görülen bu durum, ayak baş parmağına uygulanan baskı yüzünden meydana gelmektedir.
Yanlış ayakkabı kullanımı sonucu ortaya çıkan en önemli sorunlardan birisi, halk arasında ayak parmağının kemik çıkıntısı olarak bilinen, halluks valgusdur. Kadınlarda daha sık Halluks valgus, ayakkabı giymeyi ve yürümeyi zorlaştıran bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür.
Bu deformite genellikle eklem üzerinde uzun süreli basınçtan kaynaklanır. Düz durması gereken ayak başparmağı zamanla normal eklem hizasından çıkar ve kemikli bir yumru oluşturur. Yürüme şeklinden veya yanlış ayakkabı seçimi gibi nedenlerle parmak üzerinde oluşan basınç bunyonlara neden olabilir.
Benzer şeklide parmak arası makara ya da gece ateli uygulamalarının kemik çıkıntısını düzeltmediği ve hastalığın ilerlemesini durdurmadığı bilimsel araştırmalarda gösterilmiştir. Kemik çıkıntısı ve şekil bozukluğunun esas tedavisi cerrahi olarak düzeltmedir.
İlgili 37 soru bulundu
Halluks Valgus Tedavi Edilmezse Ne Olur? Halluks valgus ileri dönemlerinde tedavi edilmezse bozulan ayak yapısı nedeniyle hem estetik problemlere hem de tüm ayağı etkileyen bozukluklara neden olur.
Kemik çıkıntıları (kemik spurları) veya osteofitler, genellikle eklemlerin yakınında bulunan pürüzsüz, kemiksi büyümelerdir. Osteofitler, artrit veya eklem hasarı olan hastalarda zamanla gelişirler. Ayaklarda, ellerde, dizlerde ve omurgada sıklıkla kemik çıkıntıları gelişir.
Başparmağın kenarında yoğun baskı hissiyle kendini belli eden ayak çıkıntısında, ayaklarda ağrı görülür. Kişiler bu ağrıyı umursamayabilir fakat ağrı uzun süre devam edebilir. Ayakkabıyı giydiğinizde ağrı daha yoğun hissedilir.
Halluks Valgus ayak başparmağının eğriliğidir. Halluks Valgusta ayak başparmağı fark edilir şekilde ayağın dış tarafına doğru kayar. Bu kayma kendiliğinden ve kalıcı olur.
Halluks Valgus Nasıl Tedavi Edilir? Hastalığın başlangıç aşamasında ameliyat dışı tedaviler uygulanır. Hastaya rahat ayakkabı giymesi önerilir. Gece ateli ve kemik çıkıntısını destekleyen koruyucu pedler ağrının azaltılması için kullanılabilir.
Halluks Valgus Ameliyatından ne kadar sonra topuklu ayakkabı giyilebilirim? Kemik kaynaması tamamlandıktan sonra günlük ayakkabılarınızı giyebileceksiniz. Bu süre genelde altı hafta civarıdır. Ayak ve parmaklardaki şişlik indikten sonra başparmak ekleminde kıkırdak bozukluğu yok ise topuklu ayakkabı giyebileceksiniz.
Ameliyat sonrası hasta 3 hafta kadar yükün tarak kemiğine binmesini engelleyen bir ayakkabı kullanılır. Kişinin bu üç haftayı evde istirahat ederek geçirmesi gerekir. Üç hafta sonrasında kişi daha geniş bir ayakkabı kullanmaya başlayabilir. Hastanın eski formuna tamamen dönmesi süresi 1.5- 2 aydır.
Halluks Valgus ameliyatını sigorta şirketleri karşılıyor mu? Cevap: Ayak baş parmak eklemindeki deformitenin seviyesine bağlı olarak SGK ve ÖSS'ler bu ameliyatı karşılar.
Ameliyatsız halluks valgus tedavisi için siz de hemen ABS Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kliniği ile iletişime geçebilir hekiminiz tarafından teşhis ve tanısı konulmuş olan ayak probleminizden size özel oluşturulacak egzersiz ve özel tabanlıklarınız ile kurtulabilirsiniz.
Sella turcica (tekil) sellae turcicae (çoğul) (Latince harfiyen «Türk eyeri»), insanların yanı sıra şempanze, orangutan ve gorillerin dahil olduğu insangiller familyasının (Hominidae) kafataslarındaki sfenoit kemikte bulunan eyer şeklindeki çukur. Sella turcica, resmin sağ üst köşesinde gösterilmektedir.
Ayak bileğinin dış kısmında olan çıkıntı (lateral malleol), kamış kemiğinin (fibulanın) parçasıdır; ayak bileğinin iç tarafındaki, daha küçük olan çıkıntı (medial malleol) ise kaval kemiğinin (tibianın) parçasıdır.
Halluks valgus zamanla ilerleyen bir hastalıktır. İlerleme gösteren bu hastalık cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir.
Halluks valgus herkeste görülebilir, kadın erkek ayrımı yapmaz. Bazı insanlarda doğuştan sahip oldukları ve ayağın şekli ile ilgili özelliklerden dolayı halluks valgus'a eğilim vardır. Ancak, dar, sivri burunlu ve topuklu ayakkabıların halluks valgus'a yol açtığı bilinmektedir.
Halluks valgus, en yaygın görülen ayak hastalıklarından birisidir. 1800'lü yıllarda Carl Hueter tarafından ortaya atılmıştır ve ayak baş (büyük) parmağının düzleminden sapması şeklinde tanımlanan bir ayak şekil bozukluğudur. Ayak baş parmağının şeklinin bozuk olması tüm ayağın yapısını etkiler.
Halluks Valgus probleminde erken evrede doktora başvuran hastalarda uygulanan tedavi yöntemleri çok daha konforlu bir süreç sunmaktadır. Kullanılan ayakkabıda şekil bozuklukları gibi problemler yaşandığında mutlaka alanında tecrübeli bir ortopedi uzmanına başvurulmalıdır.
Başparmak çıkıntısı (Halluks valgus) tedavisi nasıl uygulanır? Halluks valgusun tedavisi, deformitenin boyutuna, ağrı ve rahatsızlık düzeyine bağlı olarak değişir. Hafif olgular, hedefe yönelik egzersizler, ev egzersizleri, fizyoterapi ile özel ayakkabılar veya geceleri giyilen bir bunyon ateli ile düzeltilebilir.
Halluks valgus ameliyatı ortalama 30-40 dakika sürer.
Osteokondrom, kemiğin dış yüzeyinde çıkıntı şeklinde görüntü veren kemiğin iyi huylu tümörüdür.
Topuk kemiğinin arkasında ve aşil tendonun topuğa bağlandığı noktada oluşan kemiksel bir çıkıntıya Haglund deformitesi denilir. Özellikle bu bölgeye baskı yapan ayakkabıların uzun süre kullanımı ile tetiklenen haglund deformitesi, tendon ve kemik arasında oluşan sıvı dolu bir kese olarak tanımlanabilir.
Halluks Valgusun derecesi
Birinci parmak kemiği ile tarak kemiği arasındaki açının normali 5-15 derece arasıdır. , Bu derece 20 derece üzerine çıktığında Halluks valgus hastalığı veya deformitesi olarak kabul edilir. Bu açının şiddetine göre Halluks valgus deformitesi derecelere ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri