Ayak diremek, inatçı ya da buyurgan bir kişinin, bir konu hakkında görüşlerini değiştirmemesi demektir.
Ayak diremek, ne olursa olsun düşüncelerini değiştirmeyen sabit fikirli kişiler için kullanılır.
Bir düşünceyi, bir davranışı sonuna kadar sürdürmek, kendi tutumundan şaşmamak anlamına gelir. Bu kelime genellikle ayakdiremek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ayak diremek şeklinde olmalıdır.
inad / inâd / عناد
Israr, muannidlik, ayak direme, dediğinden vazgeçmeme.
Ağırbaşlı Deyiminin Anlamı
Ciddi, olgun, hareketlerinde ölçülü, işlerini düşüne taşına yapan kişidir.
İlgili 32 soru bulundu
Bana mısın dememek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Zorlu bir işe, etkene vb'ye dayanmak, bunlardan hiç etkilenmemek.
Kısaca deyim açıklaması hakkında detaylar. İpe un sermek deyimi Türk Dil Kurumuna göre, 'Yapılması gereken bir iş konusunda türlü bahaneler üretmek, bazı sebepler ileri sürerek engel koymak' şeklinde ifade edilebilir.
Belli bir alanda uzmanlaşmış, eğitimli kişilere mürekkep yalamış denir. Kitap okuyup araştırma yaparak kendi kendini geliştiren kişiler için de aynı deyim kullanılır.
Ağzı süt kokmak deyimini açıkladığımız yazıda örnek deyimleri ve cümleleri ayrıntıları ile sizler için derledik. Ağzı Süt Kokmak Deyiminin Anlamı Ne Demek? Ağzı süt kokmak, bir işe yeni başlamak ve o işle ilgili çok az bilgiye sahip olmak anlamına gelir. Bu deyim, genellikle karşı tarafı küçümsemek için kullanılır.
[1] Çok para harcamak. [2] Masrafta yapmak. [3] Harcamada bulunmak.
Türk Dil Kurumuna göre mangal yürekli deyimi, en tehlikeli durumlarda bile cesurane davranan, korkusuz kimse demektir. Mangal Yürekli Kime Denir? Başkaları tarafından tehlikeli görülen durumlarda bile sergilediği cesaret ile başkalarına örnek olan kişilere mangal yürekli denir.
TDK'ya göre bu deyimin anlamını öğrenmek için bazı kaynaklara başvurabiliyor. Dut yemiş bülbüle dönmek, çok konuşkan ve neşeli olan insanların yaşadığı bazı sorunlardan dolayı üzüntülü olma durumudur.
İğne ile kuyu kazmak, bir hedefi gerçekleştirmek ya da planlanan bir şeyi yapmak için gerekli şeylerden mahrum olmak anlamına gelir. Bu deyimin sözlük anlamı, sonuç alınması mümkün olmayan bir iş için boşu boşuna uğraşmaktır.
Kulak kabartmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çaktırmadan, belli etmemeye çalışarak dinlemek.
Kaş yapayım derken göz çıkarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
İşi düzelteyim, bir iyilik yapayım derken büsbütün bozmak ve büyük bir zarar vermek.
Barut fıçısı deyimi ortamın gergin olduğu durumlarda kullanılan bir deyimdir. Yani burada aniden bir karışıklık ya da öfke patlaması yaşanabilir. Bu durumu anlatmak için de barut fıçısı deyimi kullanılmaktadır.
Bardağı taşıran son damla DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sonunda insanın sabrını tüketen, olumsuz tepki yaratan söz, davranış vb.
Dört başı mamur demek eksiksiz ve kusursuz bir iş yapılmış demektir. Genellikle kusursuz yapılan bir işten bahsedilirken bu deyim kullanılır.
Kılı kırk yarmak TDK'ya göre, 'Titizlenmek, çok dikkat etmek suretiyle en ince ayrıntısına kadar inceleme,' biçiminde ifade etmek mümkün.
Caka satmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çalım satmak, gösteriş yapmak.
SORU: "Tavuk ayağı yemek" deyimi ne anlama gelir? Gevezelik etmek, dedikodu yapmak.
Bülbül ile gülün aşkı edebiyatımızdaki birçok hikâyeye ilham vermiştir. Gülün güzelliğine hayran olan bülbül, ona dikenleri yüzünden yaklaşamaz ve bu durum aşk acısının bir sembolü olarak birçok edebi eserde kullanılır.
Güllerin açtığı bahar aylarında daha kuvvetli öttüğü için bülbül ile gül arasında hayali bir aşk ilişkisinin olduğu kabul edilmiştir. Bu hâliyle bülbülün âşık, gülün de maşuk olduğu hayal edilir ve ikisi arasındaki bu ilişki mecazi aşk olarak görülür.
Gözü pek deyimi günümüzde en fazla kullanılmakta olan deyimlerden bir tanesidir. Bu deyim özellikle cesur olan kişiler için söylenmektedir. Herhangi bir şeyden korkmayan ve girişken olan bireyler genel olarak gözü pek olarak isimlendirilmektedir. Bir diğer ifade şekli de yürekli olan kimse şeklinde olmaktadır.
Kol kanat olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yardım etmek, gözetmek, bir kimseyi koruyuculuğu altına almak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri