Bakterilerin yanı sıra mantar enfeksiyonu da ayakta ağır bir kokunun oluşmasına neden olur. Kullanılan bazı ilaçlar, ergenlik veya hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler; obezite, stres ve hipertroidi gibi metabolik hastalıklar da vücudun daha fazla ter üretmesine yol açarak ayak kokusunu tetikler.
Kokuya neden olan durum ise genel olarak bilinenin aksine terleme değil, terleme sonrası ayakta oluşan bakterilerdir. Ayakta kötü koku oluşumuna sebep olan durumlar arasında bazı metabolik hastalıklar, hormonal değişimler, obezite de sayılabilir. Genetik etkenler de ayakta koku oluşumunu tetikleyebilir.
Ayak kokusu durumunda cildiye bölümüne başvurmak gereklidir.
Akşam ayaklar sirkeli su içerisinde bir süre bekletilmelidir. 10 gün kadar 20 dakika uygulamak ve her duş sonrası sirkeli su ile ayakları yıkamak kokuyu yok edecektir. Ayak kokusuna neden olan teri önleyebilmek için nemi emen pudra kullanılması koku v nemin oluşmasının önüne geçer.
Ama kokunun asıl kaynağı Stafilokok bakterilerin ürettiği izovalerikasitti. Ayakta en yoğun olarak tabanda ve ayak parmaklarının kökünde bulunduklarından en çok bu bölgelerin kokması tesadüfi değildir.
İlgili 23 soru bulundu
Bakterilerin yanı sıra mantar enfeksiyonu da ayakta ağır bir kokunun oluşmasına neden olur. Kullanılan bazı ilaçlar, ergenlik veya hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler; obezite, stres ve hipertroidi gibi metabolik hastalıklar da vücudun daha fazla ter üretmesine yol açarak ayak kokusunu tetikler.
Tıbbi durumlar: Tiroit bezlerinin hızlı çalışması, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları nadir olarak da genetik durumlarda vücudun kokusu değişim gösterebilir. Bazı sağlık problemlerinde vücut farklı bir koku yayabilir.
Ayakta kokuya neden olan ayak mantarları ve bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Bir leğen içerisine 10 15 çay kaşığı lavanta yağı damlatarak her akşam bunu uygulayarak ayak kokusundan kurtulabilirsiniz. Çay: Çay ayak kokusu için birebir olarak bilinir. Çay içerisinde yoğun miktarda tanik asit yer almaktadır.
Ayakkabılarınızın içine damlatabileceğiniz birkaç damla portakal ya da limon yağı bu problemden kurtulmanızı sağlayabilir. Ayakkabı kokusu için ne yapılır sorusunun bir diğer cevabı da karbonat. Ayakkabılarınızın içine biraz karbonat serpin ve bir gece bekletin. Bu, ayakkabınızdaki nemi emerek kokuyu yok eder.
Ayak kremi kullanmak ya da ayaklara vazelin sürmek de ayak kokusunu büyük oranda önlemektedir. Eğer ayaklarınızda oluşmuş bir nasır varsa banyo yaptıktan sonra ayaklarınızı nasır taşı ile ovun.
Rahatsız edici ayak kokusuna çözüm sirke olacaktır. Gün içinde sürekli ayakta kalıyorsanız, ayakkabı içinde ayağınız terleyecektir. Sirkeli su karışımı ile ayak terlemesini önleyip koku oluşumunu sonlandırabilirsiniz. Bunun için 2 çay bardağı sirkeyi 1 litre suda karıştırın ve ayaklarınızı bu suyun içinde bekletin.
Aşırı terleme de ayak kokusuna neden olan önemli bir faktör. Ayağınızda hiperhidrozis denilen aşırı terleme durumu varsa, tedavi olun ve terlemeyi azaltan kremler kullanın. Ayaklarda oluşan terleme sorunu günümüzde botoks uygulama, iyontoforez ve klipsli ETS gibi tedavi yöntemleriyle ortadan kaldırılabiliyor.
Ayak kokusu genelde ayakların uzun süre boyunca kapalı ve havasız kalmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca aşırı ayak terlemesi de bu kokuya neden olabilmektedir. Sosyal hayatı olumsu anlamda etkileyen bir durum olarak ön plana çıkmaktadır. Erkek veya kadın fark etmeksizin birçok kişide meydana gelebilmektedir.
Duyar duymaz herkesin yüzünü buruşturduğu 'ayak kokusu', özellikle sosyal ortamlarda insanı çok zorda bırakan bir soruna dönüşebilir. Ayak kokması öyle nadir rastlanan bir rahatsızlık falan değildir ama bazı kişiler diğerlerine göre, ayaklarının kokmasından daha çok şikayetçidir. Öte yandan, 'Herkesin ayağı kokar.
Pamuk veya bambu gibi doğal kumaşlardan üretilen çoraplar ayakların nemini emdiği için en iyi seçeneklerdir. Çoraplarınızı günde en az bir kez değiştirin. Kanvas veya deri gibi nefes alabilen malzemelerden üretilen ayakkabılar giyin. Yaz aylarında sandaletler veya terlikler ayaklarınızın nefes almasına yardımcı olur.
Ayakkabı kokusunu engellemek için ayakkabıyı sık sık giymeyin. Ayrıca ayakkabı kokusunu önlemek için ayakkabının içerisine kesinlikle kolonya dökmeyin ve parfüm sıkmayın. Bu şekilde davranışlarda bulunduğunuz takdirde ayakkabı kokusu çok daha ağır bir hal alabilir.
Ayakkabı kokusu karbonat ile yok edilebilir. Kullanılan yaygın doğal çözümlerden biri olan karbonat koku baskılayıcı özelliktedir. Gece ayakkabılarınızın içine serpiştireceğiniz karbonat sayesinde sabah kokular yok olur. Silkeleyerek ayakkabınızın içindeki karbonatı temizleyebilirsiniz.
1) Karbonat: En bilinen yöntem karbonat ve su karışımıdır. Orta boy bir leğenin içine ayaklarınızı kaplayacak kadar ılık su ve 2 tatlı kaşığı karbonat ekleyin. Ayaklarınızı bu karışımın içinde yaklaşık 20 dakika bekletin. 1 hafta boyunca bu işlemi tekrarlarsanız kokunun azaldığını veya tamamen bittiğini görebilirsiniz.
Ayaklarınızı her gün 20 dakika kadar 2 hafta süreyle tuzlu suda bekletirseniz ayak kokusundan kurtulabilirsiniz.
Pudra ile Ayakkabı Kokusuna Savaş Açın: Talk pudrası veya bebek pudrası gibi ürünler, nemi hapsedici özellikleriyle, ayakkabı kokusunu gidermek amacıyla kullanılabilirler. Yapmanız gereken sadece gece ayakkabınıza biraz talk pudrası veya bebek pudrası dökmeniz ve sabaha kadar beklemenizdir.
“Yaş maya ayaklara iyi gelir mi?” sorusunun yanıtı olumludur. Yaş maya ile ayak mantarı tedavisi yapılır. Bir litre ılık suya bir küp yaş maya karıştırıp 30 dakika bekletmeniz iyi bir sonuç verir.
- Yüz, koltuk altı, ayak terlemesi ameliyatsız tedavi için Dermatoloji bölümüne gidilir.
Narenciye tükettiğimizde bir tür kötü koku giderici olarak çalışır. Taze ve canlandırıcı bir kokusu vardır ve portakal, greyfurt, ananas veya çilek yerseniz o koku vücudunuza işler. Meyve tüketen biri değilseniz, içeceğinize biraz limon sıkmayı düşünebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri