Tinnitus, kulakta duyulan sürekli veya aralıklı bir çınlama, uğultu, vızıltı veya zil sesi gibi algılanan bir işitme hissidir. Bu sesler, gerçekte dışarıdan gelen bir ses olmadığı halde kişinin kulağında veya başında duyulur.
Bir kulak kirinin çınlamaya sebep olabileceği gibi, uzun süre yüksek sese maruz kalma, yabancı cisim, kulak zarında delinme, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı birikmesi, iç kulak hücrelerinin zarar görmesi, orta kulakta bulunan kemiklerin ve eklemlerin sertleşmesi de çınlamaya neden olabilir.
Sigara kullanımı, aşırı alkol kullanımı, şeker ve tuzun fazla tüketilmesi, uzun süren susuzluk veya açlık, aşırı kafein, uykusuzluk, uzun süre yüksek sese maruz kalmak ve banyo sırasında kulağa su kaçması gibi durumlarda ortaya çıkabilen bu durum şu rahatsızlıklara bağlı olarak da yaşanabilir.
Nabız atımına benzeyen kulak çınlaması genellikle baş veya boyun damarlarında meydana gelen bir problemin belirtisi olarak değerlendirilir. Damar tıkanıklığı, yapısal bozukluklar ya da damarsal tümörler bu kulak çınlamasına neden olabilir.
Elma Sirkesi: Her derde deva olarak da bilinen elma sirkesi kulak uğultusu için son derecede önemlidir. Elma sirkesini de kulağınıza damlatabilir ve o şekilde kulak uğultunuzdan kurtulmanız mümkündür. Fesleğen Yaprağı: Fesleğen yaprağı da kulak uğultusuna iyi gelen doğal çözüm metotlarından biridir.
İlgili 36 soru bulundu
Basınç hissedilen kulağın üstüne yüzüstü pozisyonda bir saat yatarak kulaktaki basınca neden olan sıvının dışarı akmasını sağlamak mümkündür. Sakız çiğnemek, kuvvetli bir biçimde yutkunmak veya esneyerek basıncı kontrol atına almaya yardımcı olmaktadır.
Sebebi belli olsun olmasın çınlamayı azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ve veya iç kulak işitme hücrelerinin aktivitesini düzenleyen ilaçlar kullanılır (Tebokan, Vit B, Vastarel, Gingo Biloba, Kortikosteroidler).
Kulaktan Gelen Rüzgâr Sesi ve Diğer Sesler
Ancak bu sesler kulakta meydana gelen sorunun tanımlanmasında oldukça önemlidir. Çünkü kulak içinde bir uğuldama olması halinde kulak içinde bir tıkanma söz konusudur. Yine aynı şekilde rüzgâr sesinin gelmesi dış kulak ya da kulak içinde kılcal damar sorununa işaret eder.
ilişkili olabilir.
Derin nefes alma, meditasyon, yoga, gevşeme egzersizleri gibi stresi azaltan teknikleri denemek faydalı olabilir. Dengeli beslenme, düzenli egzersiz, yeterli uyku gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları kulak uğultusunu azaltmaya yardımcı olabilir.
Eğer 2-3 haftayı geçen bir uğultudan bahsediyorsak mutlaka doktora gidilmeli. Altta yatan sebep belirlenirse sorun ortadan kalkabilir. Mesela kulak kiri gibi çok basit bir sebep bile uğultu, çınlama yapabilir. Basit bir işlemle bu sorunu ortadan kaldırırsanız uğultu da geçer.
Çoğu zaman, gürültüye bağlı kulak uğultusu kendiliğinden geçer. Fakat uğultu birkaç gün boyunca devam ederse bu, ciddi bir sorunun habercisi olabilir.
Düşük tansiyonun nedeni parasempatik sinir faaliyetinin artması ya da başka rahatsızlıklardır ve genelde halsizlik sendromu göstermektedir. Vücuttaki sodyum ve iyonların dengesizliği ve yetersizliğinde de baş göstermektedir. Tansiyon düşüklüğünde sık görülen şikayetler baş dönmeleri, kulak çınlaması ve bayılmadır.
Vertigosu olduğundan şüphelenen bireylerin hastanelerin Kulak Burun Boğaz ya da Nöroloji bölümüne başvurması gereklidir.
Kan tahlilleri ile eksik olan vitaminler tamamlanır, özellikle d vitamini eksikliği son dönemde kulak çınlamasına sebep olduğu saptanmıştır.
Kulak ağrısı, zonklama şeklinde kimi zamanda şiddetli olabilir ve genellikle uykudan uyandıracak düzeydedir. Ayrıca ağrı aniden başlar. Kulakta dolgunluk hissi eşlik eder ve işitmede azalma veya işitme kaybı olabilir. Bu tabloya kulakta çınlama, uğuldama eşlik edebilir.
Elma sirkesi kulak çınlamasına birebir olarak bilinmektedir. Günde 3 ya da 5 damla olmak üzere kulağınıza damlatabileceğiniz elma sirkesi duyma sorununa da oldukça iyi gelmektedir.
Psikolojik kulak çınlaması, depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıklara kulakta ses duyma hissinin eşlik ettiği durumlarda ortaya çıkar. Tinnitus (kulak çınlaması), birçok fizyolojik ve psikolojik sorunun belirtisi olarak görülür.
Kulak kireçlenmesi olarak adlandırılan otoskleroz veya kokleer sklerozu olan her hastada tinnitus olacak diye bir kural yoktur. Bu tür hastaların bir kısmında çınlama mevcuttur. Bazen çınlama kireçlenme ile hiçbir ilişkisi olmaz. İşitme yollarında farklı bir bölümün veya bölgenin sorunudur.
Hastaların kulak kirine bağlı olarak yakınmaları çoğunlukla, kulak tıkanıklığı, işitme duyusunun azalması, uğultu, çınlama, baş dönmesi, kuru öksürük, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, koku, akıntı ve kaşıntı şeklindedir.
Sağ kulak çınlaması neden olur? Sağ kulak çınlamasına yüksek sese maruz kalma, yüksek tansiyon, kullanılan ilaçlar, kulak enfeksiyonu, işitme kaybı ve stres gibi etkenler neden olur. Tıpkı sol kulakta olduğu gibi sağ kulakta olan nadiren olsa da tümör veya anevrizma gibi ciddi bir sorunun işareti olabilir.
Tinnitus, tek başına bir hastalık ismi değil, işitme sistemindeki bir bozukluğun işaretidir. Zaman zaman ya da sürekli olabilir. Tıptaki adı tinnitus olan kulak çınlaması; kişilerin yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürebilen bir durumdur. Cızırtı, uğultu, su gürültüsüne benzer sesler duyma şeklinde de tarif edilir.
İbrahim Saraçoğlu Önerisi:
İbrahim Saraçoğlu bitkilerden gelen şifaya inanarak, kulak çınlaması şikayetinde olan hastalar için aslan pençesi bitkisini ve lahana suyunu önerir.
İlaç değiştirilerek veya doz azaltılarak kulak uğultusu azaltılabilir. Akustik nöroma: Akustik nöroma, işitme sinirinde oluşan tümörlerdir. Tedavisi cerrahi veya radyasyon terapisi ile yapılabilir. Damarsal hastalıklar: Bazı damar hastalıkları, kulak uğultusuna neden olabilir.
Papatya, Tarçın ve Karakafes Çayı: Papatya, tarçın, karakafes bitkilerinin her biri kulak çınlamasını giderecek etkiye sahiplerdir. Üç bitkinin eşit miktarlarda karıştırılması ile ılık su içerisinde demleyip tüketilmesi önemlidir. Düzenli olarak tüketilen bu çay kulak çınlamasını geçirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri