Yumurtalık kisti, vajinal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da bu ağrının sebepleri arasındadır. Erkeklerde ise kasık ağrısı genellikle kas gerilmesi, testislere ilişkin hastalıklar ve böbrek taşı gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkan bir problemdir.
Kadınlarda kasık ağrısı; rahim, yumurtalık, tüplerden kaynaklı kadın hastalıklarına bağlı nedenleri olabildiği gibi bunun dışında kasık ağrısının bağırsak, idrar torbası vb.. organlardan kaynaklı nedenleri de olabilmektedir.
Kasık fıtığının çevresinde şiddetli ağrı, kasık şişkinliği, kusma, ishal veya şişmiş karın gibi hastalık belirtileri yaşayan bireyler acil tıbbi yardım almalıdır. Bu, fıtıklaşmış dokunun yeterli kan akışı olmadan sıkışıp kaldığı boğulmuş bir fıtığı gösterebilir ve acil ameliyat gerektirir.
Kasık ağrısı birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bunlar arasında kasık bölgesinde bir yaralanma, kasık bölgesinde bir enfeksiyon, karın bölgesinde bir sağlık problemi veya ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Eğer kasık ağrınız sürekli veya şiddetli ise, bir doktora başvurmanızı öneririm.
İlgili 42 soru bulundu
Kasık ağrısı yaşayan kişiler hastanelerin Genel Cerrahi Bölümüne başvurur. Genelde burada yapılacak olan teşhis ile birlikte tedavi ele alınır. Ancak farklı sorunlara bağlı olarak bu konuda üroloji devreye girebilir. Genel Cerrahi bölümü üzerinden üroloji bölümüne sevk yapılır.
Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk haftasında belirti göstermezken, bazı kadınlarda bazı belirtiler olabilir. Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı olabilir. Hamileliğin ilk haftası belirtisi ilk olarak yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları olabilmektedir.
Kasık ve bel ağrısı da hamilelik belirtileri olarak ortaya çıkabilir. Bu belirtiler her zaman hamilelik yüzünden oluşmaz. Ancak kadının gebe kaldığından şüphe etmesi, cinsel ilişkinin korunmasız olması gibi etkenlerin üzerine ortaya çıkan kasık ve bel ağrısı hamilelik belirtisi olarak görülebilir.
Kasık ağrısı tek başına hamilelik belirtisi olmasa da hamileliğin erken dönemlerinde gözlemlenebilir. Sıklıkla hamileliğin 4. ve 5. haftalarında görülen kasık ağrısı embriyonun rahim içine yerleştiğinin göstergesidir.
Kasık, karın ve uyluk arasındaki bölgeyi ifade eder. Karnın bitiminden başlayan kasık bölgesi bacakların başladığı kısım ile sonlanır. Bacak kasık ağrısı, bu bölgede oluşan en sık şikayetler arasında yer alır.
Vajina kaslarının kasılması ağrıya neden olabilir. Fiziksel nedenler arasında vajina girişindeki enfeksiyon, mantar ağrı nedenidir. Rahim ağzı yaraları , vajinitler, endometrit, pelvik enflamatuar hastalıklar ilişki sonrası ağrı nedenidir. İlişki sırasında vajinanın kuru olması kasık ağrısı nedenidir.
Adet dönemleri bazı kadınlarda ağrılı ve sancılı geçmektedir. Özellikle kasık ağrıları en sık rastlanan sorunlar arasında yer almaktadır.
Akut Kasık Ağrıları
Tedavi edilmezse şiddetlenme eğilimi gösterirler. Örneğin: Dış gebelik, Akut Apandisit, Yumurtalık Kisti yırtılması gibi. Bu ağrıların acilen nedeni bulunmalı ve tedavisi yapılmalıdır.
"Kadınlarda sağ kasık ağrısına sebep olan durum genelde üreme sistemine ilişkin bir durum olur. Vajinal enfeksiyon, yumurtalık kisti ya da idrar yolu enfeksiyonu da kasık ağrısına sebep olabilir. Genelde tek bir neden sonucu oluşmadığından kasık ağrısının tümör, travma ya da fıtık sebebi ile de çıkması mümkündür.
Adet ağrısı ya da sancısı, uterus duvarında ki kasların ve kan damarlarının kasılmalarından dolayı ortaya çıkar. Bu ağrı kramp, mide ağrısı, bel ve bacak ağrısı olarak görülebilir. Dönemsel olarak görülen adet sancısı (dismenore), fibroidler, endometriozis ve adenomiyoz gibi durumlardan kaynaklanır.
Hamileliğin ilk belirtileri, döllenmenin oluşumundan sonraki 5-10 gün arasında hissedilebilir. Regl öncesi ve sırasında yaşanan şişkinlik hissi, hamileliğin ilk belirtilerinin arasındadır. Göğüslerde yaşanan hassasiyet, meme uçlarının ve çevresindeki halkanın koyulaşması da hamileliğe işaret eder.
Döllenmeden yaklaşık 7-10 gün sonra kanda beta hCG dediğimiz gebelik hormonu yükselmeye başlar. Bu durumda kanda ya da idrarda bakılan gebelik testleriyle gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu hormon önce kanda sonra idrarda yükselmeye başladığından dolayı gebelik önce kanda sonra idrarda belli olur.
Beklenen adet tarihinin gecikmesi en önemli belirti olsa da, erken dönemlerde görülen bazı semptomlar da gebeliği düşündürebilir. Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir.
Gebeliğin İlk Haftası Yaşananlar
Adet döneminden kaynaklı olarak karın, bel ve kasıklarda ağrı sorunu söz konusu olabilir. Ayrıca şişkinlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve duygu değişiklikleri gibi adet kanamasına bağlı belirtilerin görülme olasılığı da yüksektir.
“3 günde hamilelik belirtileri olur mu?” diye merak ediyorsanız vakit kaybetmeden hamilelik testi yapmalısınız. Ancak idrar ile yapılan test kitinin bazı durumlarda 3 günlük hamileliği gösteremeyeceğini de bilmelisiniz. Bu durumda sağlık ocağında kan testi yaptırarak en doğru sonucu öğrenebilirsiniz.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Kasık ağrısına yönelik olarak ilaç tedavisi uygulaması yapılabilir. İbuprofen, asetaminofen ve aspirin gibi ağrı kesiciler kasık ağrıları üzerinde oldukça etkilidir. Ağrının nedeni kasık bölgesindeki kasların spazmı ise kas gevşetici hap ve kremler kullanılabilir.
Soğuk uygulama: Kasık ağrısında ağrı ve şişliği azaltmak için soğuk uygulaması da tercih edilebilir. Şişkinliği gidermek için 2-3 saat arayla 5-10 dakika kadar beze sarılı buz bölgeye uygulanabilir. Dinlenme: Ağrılı kasık bölgesi 1 veya 2 hafta dinledirilmeli.
Kasık ağrısı, karın bölgesinin en alt kısmında sağ ve sol tarafta bacakların başladığı alanın sınırında görülen bir ağrıdır. Kasık ağrıları için; genel cerrahi, fizik tedavi, üroloji ve ortopedi bölümlerine gidilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri