Ayaklarınızı yoğun bir şekilde nemlendirin Her duş/banyodan sonra ve her gece yatmadan önce bol miktarda ayak kremi uygulayın. Kremi tüm ayağa sürün ve dikkatlice masaj yapın. Kremi asla ayak parmaklarınızın arasına sürmeyin. Tercihen, düşük üre içeriğine sahip bir krem kullanın.
Kuru ve çatlak topuk sorunu düzenli nemlendirme ile en aza indirilebilir. Bunun için ayaklarınızı düzenli olarak ılık suyla yıkayın ve hemen sonrasında nemlendirici özellikli bir ayak bakım kremi kullanın. Ayaklarınız için vücut kremi de kullanabilirsiniz. Sıcak su, topuk çatlağı ve nasırları yumuşatmak için harikadır.
Gül suyu. Doğal bir tonik olan gül suyu, cildi sakinleştirir, nemlendirir ve onarır. Ayakları ılık suda birkaç dakika bekletip kuruladıktan sonra, topuklara gül suyu uygulamak, cildi yumuşatarak çatlakların iyileşmesine yardımcı olur.
Aşırı veya yanlış cilt temizliği, aşırı sıkı veya sürtünmeye neden olan giysiler, belirli beslenme alışkanlıkları ve ayrıca iklimsel ve çevresel faktörlerin bir sonucu olarak deri kuruluğu tetiklenebilir veya şiddetlenebilir.
Vazelin, ayak bakım rutininize eklemeniz gereken çok önemli bir ürün. İçeriğinde bulunan minerallerle ayağınızın ihtiyacı olan nem dengesine kavuşmasına yardımcı olur.
İlgili 45 soru bulundu
Karbonat, beyaz sirke, limon suyu da ayak banyo suyunuza katabileceğiniz, sert deriyi kolayca yumuşatan malzemelerdir. Ilık su ile ayaklarınızı 15-20 dakika dinlendirin ve pedikür için yumuşamasını sağlayın. Ayak banyosuna başlamadan önce tırnaklarınızda oje varsa, temizlemeyi unutmayın.
Podolojik tedavi, ayak tabanındaki sertleşmiş derinin temizlenmesi ve nemlendirilmesi gibi işlemleri içerir. Podologlar, özel aletlerle ayak tabanındaki sertleşmiş deriyi hafifçe temizlerler. Daha sonra, ayak tabanına kişiye özel ortopedik tabanlık uygulanarak, ayakların sürekli baskıya maruz kalmaması sağlanır.
A vitamini: A vitamini, cildin sağlıklı olmasında önemli bir rol oynar. Eksikliği durumunda cilt kuruluğu artabilir ve topuk çatlakları oluşabilir. C vitamini: C vitamini, kolajen üretimi için gereklidir. Kolajen, cildin esnekliğini ve sağlamlığını sağlayan bir proteinidir.
Ilık su ve sabun ile yıkadıktan sonra kurulayıp nemlendirici krem ile ödüllendiriniz. Ayaklarınızı nemlendirmek için doğal yağlarla desteklenmiş ayak bakım ürünlerinden faydalanarak daha yumuşak ayaklara sahip olmak için katkı sağlayabilirsiniz.
Ayak tabanında oluşan bu deri kalınlaşmalarına hiperkeratoz denir. Ayak tabanında ki bu sertleşme ve kalınlaşmalar öncelikle yanlış basma sonucu (düz tabanlık, içe basma, yüksek kavis gibi) olur. Dış deri tabakasının protein kompenenti olan keratinin miktarının artışına bağlı olan kalınlaşmadır.
Isı ve Hava Koşulları: Klimalar, kaloriferler, kuru ve soğuk hava gibi pek çok etken, ortamdaki nem dengesinin bozulmasına yol açabilir. Ortamdaki nemin azalması, eller başta olmak üzere tüm cildin kurumasına neden olabilir. Kış aylarında nem ve sıcaklığın düşmesi de aynı soruna yol açabilir.(3)
Ayaklar İçin Su ve Karbonat
Yoğun bir günün akşamında evine döndüğünde ayaklarını rahatlatıcı bir banyo ile rahatlatmak hiç de uğraştırıcı değil. Tek yapman gereken geniş bir kovanın içerisine sıcak su doldurmak ve suya 3 ya da 4 yemek kaşığı karbonat ilave etmek.
Törpü ile köşeleri yumuşatabilirsiniz. Ayak Banyosu: Bir kova ya da derince bir kaba, ayak bilekleriniz kaplayacak kadar ılık su doldurup ayaklarınızı sokabilirsiniz. Suyun içine duş jeli, banyo tuzu ve seçtiğiniz uçucu bir yağ ekleyebilirsiniz. 15 - 20 dakika boyunca ayaklarınızı su içinde dinlendirebilirsiniz.
Çatlamış bir topuk derisi kuru ve pürüzlü bir yapıdadır. Bu yüzden topuk bölgesindeki deri kısmı sertleşmeye yatkın bir yapıda olduğu için uzun süre terliksiz ve çorapsız yere basmak, ayak bakımını ve pedikürünü yaptırmamak, ölü deriyi temizlememek gibi sebepler topuk sertleşmesine neden olur.
D vitamini cilt bariyerinin oluşumunda, cilt hücresinin büyümesinde ve cilt bağışıklık sisteminde önemli rol oynar. Yapılan araştırmalarda düşük D vitamini düzeyi ile egzama ve sedef hastalığı gibi kuru cilde neden olan durumlar arasında ilişki olduğu gösterilmiştir.
Cilt Kuruluğu Hangi Hastalığın Habercisidir? Cilt kuruluğu atopik dermatit, sedef hastalığı, kontakt dermatit, hipotiroidi, böbrek hastalıkları ve şeker hastalığı gibi hastalıklarda sık görülmektedir. Bahsedilen önlemlerle cilt kuruluğunuz geçmiyorsa hekime başvurmanız önerilir.
Ayak Bakımı
Ayağımızda oluşan çatlak ya da nasır olan bölgeye düzenli olarak vazelin uygulandığında bu bölgeyi yumuşatır ve istenmeyen ölü hücrelerin vücuttan atılmasını sağlayarak çatlak ve nasır tedavisine destek olur.
Gece yatmadan önce ayaklarınıza yoğun bir nemlendirici sürerek çorap giyebilir, ayakların nemlendiriciyi iyice emmesini sağlayabilirsiniz. Sıcak bir duştan sonra ayaklara peeling yapmak ve ayak maskesi uygulamak da ayakların yumuşak kalması için önemlidir. El ve ayak bakımında tırnakları da ihmal etmemeniz gerekir.
Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, argan yağı, susam yağı, badem yağı, gibi sağlıklı yağlar ile cildinizi nemlendirebilir daha parlak ve yumuşak bir cilde sahip olabilirsiniz. Bu yağların faydalarından yararlanmak için yalnızca vücudunuza dairesel hareketle masaj yaparak sürmeniz yeterlidir.
B12 vitamini eksikliği durumunda vücutta görülen belirtiler; çarpıntı hissi, üşüme, halsizlik, yorgunluk, uzuvlarda uyuşmalar, dil üzerinde ağrı, ağız ülserleri (aftlar), cilt kuruluğu, saç dökülmesi, kilo kaybı, ishaldir.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
KALINLAŞMIŞ DERİ BAKIMI
Kalınlaşmış deri olan bölge uzman tarafından,özel cihazlar yardımıyla acı hissettirilmeden temizlenir. Harici uygulanacak 'krem ve solüsyonlarla' belirli bir süre yapılan periyodik bakım aşamasında,mekanik basınçlar da ortadan kaldırılarak tamamen bakımı yapılır.
Topuk kalınlaşmaları da yine nasır ile benzer sebeplerle uzun süreli basınca maruz kalan topuk ve ayak tabanının basınca maruz kalan alanlarında kalınlaşmaya neden olur. Ayak tabanında çoğu zaman sadece topukda sınırlı kalmaz çoğu zaman ayak tabanın basınca maruz kalan yani ayağın yere değen alanlarında da görülebilir.
5 bardak ılık suyu geniş bir kabın içerisine alın ve üzerine 1 bardak süt ilave edin. Ayaklarınızı suyun içerisine sokarak 15 dakika bekletin. Farklı bir kabın içerisinde 3-4 damla bebek yağı ve şekeri karıştırarak macun kıvamına getirin. Karışımı ayaklarınıza masaj yaparak uygulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri