Yatırımcılar nezdinde yüksek bir F/K değeri hissenin pahalı olduğunu, düşük F/K değeri de hissenin ucuz olduğunu gösterir. Bir şirketin hisse senedinde F/K değerine bakarak gelecek fiyatlaması hakkında öngörüde bulunmak mümkündür.
Şirket, öz sermayesine oranla piyasada çok mu pahalı yoksa çok mu ucuz kalmış, bunu gösterir. Aynı F/K (Fiyat/Kazanç) oranında olduğu gibi, PD/DD oranında da bu oranın yüksek olması şirket hisselerinin pahalı, düşük olması ise şirket hisselerinin ucuz olduğu kanısını doğurur.
Fiyat/Kazanç oranı senetlerin borsadaki fiyatlarının pahalı olup olmadığını ölçen en önemli göstergelerdendir. Kısaca; piyasadaki fiyatın karın kaç katı olduğunu gösterir. Hisse başına düşen kar 1 TL ise ve senet borsamızda 5 TL 'den işlem görüyorsa, karın 5 katına satılıyor demektir.
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir. Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir.
Bu da F/K oranının 10'un altında olması demek. Faizlerin %20 olduğu bir yerde 100 TL ile 20 TL kesin getiri elde edebilirsiniz. Bu durumda alacağınız hisse senedinin hisse başına 20 TL üzerinde kâr elde etmesini beklersiniz ki bu da F/K oranının 5'in altında oluşması anlamına gelir.
Hisse seçiminde F/K oranının düşük olması istenir. Etkin bir piyasada hisse senedinin defter değeri ile piyasa değerinin birbirine eşit olması gerekir. Bu durumda PD/DD oranının 1 çıkması gerekir. PD/DD oranı 1'den küçük ise hisse senedinin piyasa fiyatının düşük olduğu ve dolayısıyla alınabilir olduğu anlaşılır.
Dolayısıyla bir şirketin F/K değerinin yüksek olması 2 anlama gelebilir: Şirketin ileriye dönük beklentisi yüksektir. Yatırımcılar daha yüksek kâr bekledikleri için güncel kâr oranına oranla daha yüksek bir hisse fiyatı ödemeye razı oluyorlardır. Şirket hissesi ettiği kâra oranla pahalıdır.
Bir hisse senedinin değeri 0'a düştüğünde, etkileri uzun veya kısa pozisyonda olmanıza bağlı olarak değişir. Eğer hisse senedine sahipseniz (uzun) - yatırımınız hisse senediyle birlikte 0'a iner. Ancak, kısa bir pozisyonda tutuyorsanız - bu,% 100 kazanç anlamına geleceği için en iyi senaryodur.
Mikro düşünüldüğünde, sektörün cazibesi, şirketin yönetimi, çalışma modeli, şirket cirosunun artışı veya düşüşü, şirketin projeleri, gelecek planları, başarıları, yeni iş haberleri, rekabet artışı, teknolojiye uyumluluğu, üretimdeki artışı gibi faktörler hisse senedi fiyatlarını etkiler.
F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Analistler, yeni düzenleme ile hisse senetlerinin gün içinde, bir önceki kapanışa göre en fazla yüzde 10 aşağı ya da yukarı yönlü hareket edebileceğine belirterek, tek emirle yüzde 5'lik bir hareket görülecek olması durumunda ise devre kesicinin çalışacağını ifade etti.
Piyasada işlem gören hisselerden hacmi ve derinliği az olan hisseler sığ hisseler olarak kabul edilmekte. Bu hisse senetleri sığlıklarından dolayı küçük paralarla kolayca manipüle edilebilme özelliğine sahip bulunmaktalar.
Eksi değerdeki F/K oranı şirketin hisse başına zarar ettiği anlamı taşır. Fakat buna rağmen o şirketin hisse fiyatında yükseliş varsa, o şirketin gelecek dönemdeki kazançlarına dair piyasasının olumlu beklentiler taşıdığı görülebilir.
BIST 30 endeksi içinde yer alan hisse senetleri; BIST 50 ve BIST 100 endekslerinde de bulunmaktadır. BIST 30 endeksinin işlem kodu: XU030'dur. BIST 30 endeksinde yer alacak hisse senetleri belirlenirken, fiili dolaşımdaki payların piyasa değerleri ile günlük ortalama işlem hacimleri büyükten küçüğe sıralanır.
Piyasa Değeri / Defter Değeri oranı veya kısaca PD/DD; piyasa fiyatının, ilgili şirketin özkaynağı cinsinden karşılaştırılmasına imkân sağlayan değerleme oranıdır. Diğer bir ifadeyle şirketin piyasa değerinin, özkaynaklarına kıyasla ne ölçüde primli/iskontolu olduğunu saptamak için kullanılmaktadır.
Piyasa değeri, şirketin toplam hisse sayısının hisse başına fiyatla çarpılmasıyla hesaplanır. Örnek: ABC Şirketi'nin 100.000 adet hisse senedi bulunuyor ve her bir hisse senedi 50 TL fiyatla işlem görüyor olsun. Bu durumda, ABC Şirketi'nin piyasa değeri (PD) değeri 100.000 x 50 TL = 5.000.000 TL olarak belirlenir.
“Hisse Başına Kâr = Çeyreklik Net Kâr / Toplam Hisse Adedi”
Hisse başına kâr, bir şirketin çeyreklik net kârının dolaşımdaki hisse adedine bölünmesiyle hesaplanır.
Borsa işlemlerinde bir seans bittiği zaman seansta satılan hisselere göre yeni seanstaki satışlara ait fiyatların belirlenmesini tahtacı gerçekleştirmektedir. Tahtacı bir seanstaki fiyata göre en düşük ya da en fazla ücreti verebilmektedir. Bu sebeple seanstaki en güçlü olan kişiler tahtacılardır.
PD/DD oranı 1 ise hissenin piyasa değeri ile defter değeri birbirine eşittir. Normalde bir şirketin PD/DD oranının 1 ya da 1'e yakın olması beklenir. 1'den yüksek ise hisse aşırı değerlenmiştir yani pahalıdır.
Tavan yapması, genellikle hisse senedinin fiyatındaki yükselişin devam edeceği beklentisini yarattığı için yatırımcılar tarafından olumlu bir sinyal olarak algılanır. Ancak, yükseliş trendi her zaman devam etmeyebilir ve hisse senedi fiyatı düşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri