Ayak mantarı (tinea pedis), ayaklarda kırmızı döküntü, su toplama, yanma ve kaşıntı halinde görülen mantar denen bir küf çeşidinin sebep olduğu deri rahatsızlığıdır. İnsanların çoğu ömürlerinde bir kez ayak mantarı geçirirler.
Bazı durumlarda oral olarak antifungal ilaçların kullanılması uzman tarafından önerilebilir. İlaçların her gün düzenli olarak aynı saatte kullanılması mantar hastalığının zamanla ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Ancak yukarıda yer alan temizlik ilkelerine uyulması tedavi süreci için oldukça elzemdir.
Tırnak tutulumu durumunda tedavi güçleşmekte ve en az 3 ay mantar öldürücü ilaç ve 1 yıl tırnak cilası kullanılması gerekmektedir. Uzun süreli tedavilerde hastanın ilaçları düzenli olarak kullanması çok önemlidir. Eğer tedavi erken kesilirse tekrarlama ve mantarın direnci gelişebilmektedir.
Ayak mantarı normalde ciddi bir sağlık sorunu olmasa da tedavi edilmediği zaman uzun süreli rahatsızlıklar oluşturabilir. Tedavi edilmeyen ayak mantarının tehlikeli sonuçları şunlardır: Kronik enfeksiyon: Ayak mantarı tedavi edilmediğinde kronik hale gelebilir ve iyileşmesi çok daha zor olur.
Her akşam sadece ayaklarınız için kullanacağınız bir kabın içine 1 bardak elma sirkesi ve ayaklarınızı geçecek kadar su koyunuz. Suyun içinde 20 dakika kadar ayaklarınızı bekletiniz ve sonrasında temiz bir havlu ile ayaklarınızı kurulayınız. Elma sirkesi, bakterileri temizleyerek mantarı kısa sürede iyileştirecektir.
İlgili 45 soru bulundu
Ayak mantarı karbonat yardımıyla tedavi edilebilmektedir. Ayak mantarından şikayetçi olan bireylerin her akşam karbonatlı suyun içinde ayaklarını bir süre boyunca bekletmesi önerilmektedir. Karbonatlı su sayesinde, mantarlar hızlı bir şekilde temizlenir ve mantar temizliği doğal malzemeler ile yapılmış olur.
İlaç ve kremlerin düzenli kullanılması tedavinin önemli basamaklarından biridir. Mantar mikroorganizmaları hızlı bir şekilde üreyebilir ve vücudun farklı bölgelerine yayılabilir.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Ayak mantarını tetikleyen faktörler nelerdir? Nem mantarın çoğalması için en uygun ortamı sağlar. Ayak terlemesi, banyo ve yüzme sonrasında iyi kurulamama, hava aldırmayan çorap ve ayakkabılar, uzun süre kapalı ayakkabı giyme, sıcak iklimin katkısıyla ayak mantarı gelişimi kolaylaşır.
Bulaşıcı bir mantar türüdür. Temas yoluyla, evcil hayvanlar aracılığı ile, kişisel eşyaların ortak kullanılması ile bulaşabilir. Kasık mantarı ve atlet ayağına neden olabilir. Tedavisinde genellikle antifungal ilaçlar kullanmak ve hijyene dikkat etmek yeterli olur.
Mantar enfeksiyonunun tedavi süreci kişisel özelliklere göre farklılık gösterir. Bazı insanlarda tek doz ilaç kullanımı hastalığın tamamen geçmesini sağlayabilirken kimi hastalarda ise tedavi süreci daha uzun olabilir.
Vajinal Mantar Kendiliğinden Geçer mi? Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir. Ancak bu çoğu kez uzun zaman alır. Kimi zaman bu bekleme süreci içinde hastalık daha da ilerleyebilir.
Şekerli ve glütenli gıdalar mantarı besler
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete yazılan mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Bakterilerin yanı sıra mantar enfeksiyonu da ayakta ağır bir kokunun oluşmasına neden olur. Kullanılan bazı ilaçlar, ergenlik veya hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler; obezite, stres ve hipertroidi gibi metabolik hastalıklar da vücudun daha fazla ter üretmesine yol açarak ayak kokusunu tetikler.
Ayakların içine sokulabileceği bir sıcaklığa kadar ısıtılan suyun içerisine sirke ilave edilir ve su soğuyana kadar ayaklar bu suda bekletilir. Zamanla mantarların yok olmaya başladığı görülecekir. Bunun yanında karbonat da mantar tedavisinde oldukça önemli bir yer kaplamaktadır.
Kolonyanın cildi tahriş edici bir etkisi vardır.Bununla birlikte ciltte kurumaya da neden olabilir. Bu nedenle ayak mantarına uygulamamakta fayda var. Karbonat Ayak Mantarını Geçirir Mi? Karbonat da ayak mantarı için kullanılabilir.Bunun için de su ısıtılır ve içine karbonat ilave edilir.
1. Kaya tuzu ile mantarlardan arınma yöntemi. 2 bardak kaya tuzunu 1 lt ılık su içersine atıp iyice çözdükten sonra ayaklarınızı çıkarıp ölü deriyi tek kullanımlık ponza taşı ile temizleyip ayaklarınızı iyice kurutup güneş göreceği bir şekilde açıkta bırakınız.
Çamaşırları yıkarken bir çay kaşığı çamaşır suyu koymak, kıyafetleri ütülemek bile mantarları öldürür. Ayakta oluşabilecek mantarı önlemek için de, ayakkabıların içini çamaşırsuyu konulmuş sulu bezle silmek mantarın oluşmasını engeller.
Travazol Krem
Maya, Dennatofitlere ve mantarlara karşı etkili olan ayak mantarına iyi gelen bir antimikrobiyal kremdir yani ilacıdır. Her 1 gram krem, 10 mg izokonazol nitrat ve 1 mg diflukortolon valerat içerir.
Suda kolay kolay erimeyen vazelin, tırnaklara uygulandığında kalıcılığı oldukça fazladır. Tırnakların güçlenmesine ve parlamasına destek olur. Tırnak mantarının tedavisinde destek görevi görür.
Bulaşıcı bir hastalık olan ayak mantarı, parmak aralarının kepeklenmesi ve kaşınmasıyla ortaya çıkar. Nemi ve sıcağı seven, nemli ve sıcak yerlerde hızla üreyen mantar, ayak mantarı sorunu bulunan başka kişilerin eşyalarının kullanılmasıyla da bulaşır.
Mikroplar başkalarından bulaştığı gibi vaktinde tedavi edilmezse hastanın kendi sağlam deri bölgelerine de bulaşarak hastalık yayılabilir. Örneğin ayak mantarı tedavi edilmediğinde ellere, tırnaklara, genital bölge ve kasıklara bulaşıp yayılma gösterebilir.
Ama eğer bu mantar cerrahi yaralara nüfuz ederse ya da kana karışırsa ciddi enfeksiyonlara neden oluyor. Vücuda girdikten sonra organları ve kanı enfekte ederek potansiyel olarak ölümcül bir hastalığa neden olabiliyor. Mantarın enfekte ettiği insanlar için ölüm oranı yüzde 30 ila 60 arasında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri