Ayak bileği bölgesinde veya ayakta oluşan şişlik ayağın bu noktalarında sıvı birikmesine bağlı oluşan ödem kaynaklıdır. Gün içerisinde uzun süreler ayakta kalmak, oturmak, hamilelik, aşırı kilo, yaşlılık ve bacak, ayak bileği veya ayağın etkilendiği yaralanma ya da ameliyat da şişmenin arkasındaki nedenlerdendir.
Ayak şişmelerinin altında ciddi problemler yatıyor olabilir
Bunun dışında kalp hastalıkları, KC hastalıkları, böbrek yetmezliği, hipertansiyon gibi önemli hastalıklarda ayak şişmelerinin bir nedeni olarak karşımıza çıkabilir.
Ayak, bacak veya ayak bileği şişmesi genellikle ciddi bir sağlık riski oluşturmazken, bir doktora ne zaman başvurulması gerektiğini bilmek önemlidir. Şişlik bazen hemen tedavi edilmesi gereken daha ciddi altta yatan bir sağlık sorununun göstergesi olabilir.
Ayak şişmesinin inmesi için bol sıvı tüketimi, kompresyon çorapları giymek, ayakları epsom tuzu içeren soğuk suda bekletmek, kısa süreli ayakları kalp hizasının üzerinde tutmak, magnezyum ve potasyum içeren besin ve takviyeler almak, daha az tuz kullanımı ve sağlıklı kiloda bulunmaya çalışmak önemli rol oynamaktadır.
Ayak şişmesi herkeste görülen bir sorundur. Yoğun tempo içerisinde ayakların hareketsiz kalması, uzun süre ayakta kalmak, ayağı bir yerlere çarpmak gibi nedenlerden şişme yaşanır. Çoğu durumda önemli bir sorunu oluşturmazken önemli sağlık sorunlarının belirtisi olarak da ortaya çıkar.
İlgili 26 soru bulundu
Ayak bileği şişmesine bir enfeksiyon ve beraberinde görülen bir iltihaplanma sebep olabilir. Diyabetik nöropati veya ayaklarında sinirle ilgili problemleri olan kişiler, enfeksiyon oluşumuna daha yatkındırlar. Enfeksiyon; su toplamış kabarcıklar, yanıklar veya böcek ısırıkları gibi yaralardan kaynaklanabilir.
Dokular arasında biriken sıvının fazla olması veya yeterince taşınamaması bacakta oluşan ödeme zemin hazırlar. Bacak şişmesi ilk etapta uzun süre oturma veya ayakta kalmakla başlayan ayakkabı giymekte zorlanma, ayakkabıların sıkmasıyla kendini gösterir. İlerleyen vakalarda bacaklarda hantallaşma ve ağrılar da görülür.
Ayak ağrısı hangi hastalıkların belirtisidir? Ayakta oluşan ağrılar periferik arter hastalığı, artrit, diyabet ve damar hastalıklarının belirtisi olabilir. Kalp ya da şeker hastalıkları da ayaklarda şişmeye ve dolayısı ile ağrıya neden olabilir.
Varis tedavisi için hangi doktora gidilir sorusuna doğru cevap bilgilendirmelerimizden de anlaşılacağı üzere kalp ve damar cerrahisi uzman doktordur.
Tıkanan lenf düğümleri kolu bacağı şişirebilir
Kanser tedavisi sırasında sadece cerrahi değil, radyoterapi de lenf kanallarının veya düğümlerinin tıkanmasına yol açarak kolu veya bacağı şişirebilir.
Çünkü buz kan damarlarını sıkıştırır. Böylece şişliği ve bölgedeki ağrıyı azaltır. Buz uygulaması için tek yapmanız gereken dondurulmuş buz torbasını temiz bir beze sarmak ve 10 dakika kadar burkulan bölgeye uygulamaktır. Buz uygulamasını ayağınız tamamen iyileşene kadar her gün düzenli olarak yapabilirsiniz.
Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü, kas-iskelet sistemindeki doğumdan gelen ve sonradan ortaya çıkan hastalıkları ile ilgilenmektedir. Bu hastalıkların tedavisinde ameliyat dahil farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Fazla tuz tüketmemeli, düzenli olarak hafif egzersizler yapmalısınız. Flavonoid ve C vitamini açısından zengin olan brokoli, turunçgiller gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Ayrıca bitki çayları içerek, ödemin çabuk dağılmasını sağlayabilirsiniz.
bacaktaki toplar damar tıkanıklığından dolayı bacaklarda şişme ve ağrı meydana geliyor. Bu bize. direkt kansere bağlı bir pıhtılaşma bozukluğunu.
ENFEKSİYON Ayak bileğinde bazen lokal veya vücudun başka bir bölgesinden yayılan bir enfeksiyon söz konusu olabilir. Ayak ve ayak bileğinde çeşitli nedenlere bağlı enfeksiyonlar meydana gelebilir. Akut enfeksiyonlar bazen kronikleşir ve yıllarca süren ayak sorunlarına neden olabilirler.
Ayak bileği bölgesinde veya ayakta oluşan şişlik ayağın bu noktalarında sıvı birikmesine bağlı oluşan ödem kaynaklıdır. Gün içerisinde uzun süreler ayakta kalmak, oturmak, hamilelik, aşırı kilo, yaşlılık ve bacak, ayak bileği veya ayağın etkilendiği yaralanma ya da ameliyat da şişmenin arkasındaki nedenlerdendir.
Ödem belirtileri şunları içerir:
Dokularda, özellikle kol, bacak ve ayak şişmesi. Ciltte gerginlik ve parlama. Şişlik olan bölgelere birkaç saniye baskı yapılıp bırakıldıktan çukurluk oluşması Artmış karın büyüklüğü
Düztabanlık, ayak tabanında ağrıya neden olabilir. Ayak burkulması ve yaralanmalar da ayak altı ağrısının yaygın nedenlerindendir. Ayak tabanında ve parmak aralarında mantar enfeksiyonu kaşıntı, yanma ve ağrıya yol açabilir. Romatoid artrit(iltihaplı romatizma) de ayak eklemlerinde şişlik ve ağrıya yol açabilir.
Ayak bileği ağrısı birçok nedenden dolayı olabilir. En yaygın nedenler travma, yaralanma, artrit, zamanla meydana gelen normal aşınma ve yıpranmadır. Sebebe bağlı olarak, ayak bileğinizin herhangi bir yerinde ağrı veya sertlik hissedebilirsiniz. Ayak bileğiniz şişebilir ve ayağınızın üzerine basmakta zorlanabilirsiniz.
Ayak detoksunda tercih edilen epsom tuzu ayak ağrılarını dindirmek için bir seçenek olabilir. Bu amaçla bir su dolu leğen veya geniş kap içine 3 kaşık epsom tuzu dökün ve ayaklarınızı yaklaşık 20 dakika bu suyun içinde bekletin.
Ayaklarınızın biraz yukarı kalkması, kan akışını hızlandırır ve ödemin dağılmasına yardımcı olur. Uzun süre hareketsiz kalmak da kan akışını yavaşlatarak ödem oluşmasına sebep olur. Mümkün olduğunca hareketsiz kalmamaya çalışın. Aynı pozisyonda uzun süre oturmayın veya uzanmayın.
Ödemin Karakteri Altta Yatan Hastalığın Belirtisi Olabilir
Ödemin tek bacakta ortaya çıktığı durumlarda ise varis, toplardamar ya da lenf yetmezliği gibi sadece o bacağı ilgilendiren dolaşım sorunlarını düşünürüz. Bu dolaşım sorunları her iki bacağı etkilediğinde ödem çift taraflı da görülebilir.
Örneğin kısa sürede oluşan bir ödem derin veya yüzeyel toplardamarlarda iltihabi tıkanma (flebit), selülit (dokunun iltihaplanması ) veya baldır adelesinin yırtılmasına bağlı olabilir. Yavaş gelişen ödem ise kronik toplar damar yetmezliği , lenfödem , sistemik hastalıklar veya ilaçlara bağlı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri