Podolojik tedavi, ayak tabanındaki sertleşmiş derinin temizlenmesi ve nemlendirilmesi gibi işlemleri içerir. Podologlar, özel aletlerle ayak tabanındaki sertleşmiş deriyi hafifçe temizlerler. Daha sonra, ayak tabanına kişiye özel ortopedik tabanlık uygulanarak, ayakların sürekli baskıya maruz kalmaması sağlanır.
Basış bozuklukları nedeniyle ortaya çıkan hiperkeratoz için bireylerin ayak ve bilek cerrahisi uzmanlarına yönlendirilmesi gerekir. Bununla birlikte hiperkeratozun ortadan kaldırılması için tabandaki derinin inceltilmesi ve keratin dokunun temizlenmesi gerekir.
Ayak tabanında oluşan bu deri kalınlaşmalarına hiperkeratoz denir. Ayak tabanında ki bu sertleşme ve kalınlaşmalar öncelikle yanlış basma sonucu (düz tabanlık, içe basma, yüksek kavis gibi) olur. Dış deri tabakasının protein kompenenti olan keratinin miktarının artışına bağlı olan kalınlaşmadır.
Kilo vermek, uygun ayakkabı tercihi ( hafif topuklu, ortopedik 5 nokta basınçlı, gekirse ortopedik tabanlık kullanımı ) yürüyüş ve basma problemleri olan hastalarda uygun atellerle desteklenmesi önemlidir. Ortopedik ev terliklerinin kullanım bile tek başına topuk çatlaklarını önlediği ve tedavi ettiği bilinmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Kalınlaşmış deri olan bölge uzman tarafından,özel cihazlar yardımıyla acı hissettirilmeden temizlenir. Harici uygulanacak 'krem ve solüsyonlarla' belirli bir süre yapılan periyodik bakım aşamasında,mekanik basınçlar da ortadan kaldırılarak tamamen bakımı yapılır.
Çatlamış bir topuk derisi kuru ve pürüzlü bir yapıdadır. Bu yüzden topuk bölgesindeki deri kısmı sertleşmeye yatkın bir yapıda olduğu için uzun süre terliksiz ve çorapsız yere basmak, ayak bakımını ve pedikürünü yaptırmamak, ölü deriyi temizlememek gibi sebepler topuk sertleşmesine neden olur.
Topuk çatlağının hızlı bir şekilde geçmesi için düzenli olarak topukları nemlendirmek gerekir. Nemlendirici kremler veya doğal yağlar kullanarak cildi derinlemesine nemlendirin. Ardından, topuklardaki ölü deriyi nazikçe ovuşturarak çıkarmak için ponza taşı veya ayak törpüsü gibi pedikür araçları kullanabilirsiniz.
Kuru ve çatlak topuk sorunu düzenli nemlendirme ile en aza indirilebilir. Bunun için ayaklarınızı düzenli olarak ılık suyla yıkayın ve hemen sonrasında nemlendirici özellikli bir ayak bakım kremi kullanın. Ayaklarınız için vücut kremi de kullanabilirsiniz. Sıcak su, topuk çatlağı ve nasırları yumuşatmak için harikadır.
Topuk çatlağı için ne yapılır sorusu için cevap arayanlara çözüm olacak en iyi çözüm vazelindir. Vazelin, ayak bakım rutininize eklemeniz gereken çok önemli bir ürün. İçeriğinde bulunan minerallerle ayağınızın ihtiyacı olan nem dengesine kavuşmasına yardımcı olur.
Topuk dikeni sorunu olan kişilerin tedavi ve teşhis için Ortopedi bölümünden bir uzman ile görüşülmesi tavsiye edilmektedir.
Epsom tuzu ile hem topuklarınızı nemlendirebilir hem de dolaşımı iyileştirebilirsiniz. Ilık su dolu bir kovaya epsom tuzu atın ve ayaklarınızı bu suda en az 10 dakika bekletin. Süre dolduktan sonra yumuşayan topuklarınızı ponza taşıyla ovun. Ardından yeniden ayaklarınızı epsom tuzlu suda 10 dakika kadar bekletin.
Bu şişliği azaltmak için yaralı olan ayak bileğinin üstüme basmamak, buz kompres uygulamak ve ayağı yukarda tutmak önemlidir. Ağrı şiddetli ve uzun süreler devam ediyorsa uzman doktora görünmek gerekir.
Düztabanlık, ayak tabanında ağrıya neden olabilir. Ayak burkulması ve yaralanmalar da ayak altı ağrısının yaygın nedenlerindendir. Ayak tabanında ve parmak aralarında mantar enfeksiyonu kaşıntı, yanma ve ağrıya yol açabilir. Romatoid artrit(iltihaplı romatizma) de ayak eklemlerinde şişlik ve ağrıya yol açabilir.
Ayak çukuru veya ayak altında ki ağrı için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ise ayakaltı ağrısına iyi gelir: Ayağı dinlendirmek. 2-3 saat aralıklarla ayak altına 20 dakika süre ile buz kompresi uygulamak. Alçak topuklu, yumuşak tabanlı ayakkabılar kullanmak.
Ayaklarda kaşıntı ve parlak kırmızı döküntülere neden olan bir mantar enfeksiyonudur. Soyulma, kızarıklık, kaşınma, yanma, su toplama ve yaralara neden olur. Ayak mantar enfeksiyonu sık görülen ve aynı zamanda bulaşıcı olan bir deri hastalığıdır.
Ayak Bakımı
Ayağımızda oluşan çatlak ya da nasır olan bölgeye düzenli olarak vazelin uygulandığında bu bölgeyi yumuşatır ve istenmeyen ölü hücrelerin vücuttan atılmasını sağlayarak çatlak ve nasır tedavisine destek olur.
Sirkeli ayak banyosu, ayaklarınızın daha rahat ve esnek olmasına yardımcı olur. Mantar enfeksiyonlarını azaltır. Ayaklardaki ağrıyı azaltır. Kaşınma sorununuz varsa, bu sorunun giderilmesine de yardımcı olur.
Ayak bakımı yapmadan önce, ayaklarınızın sıcak ve nemli olmasını sağlayın: 5 ila 15 dakikalığına sıcak ayak banyosu yapın. Ayakları daha fazla rahatlatmak için banyo tuzu kullanabilirsiniz. 2. Sıcak sabunlu suda ponza taşını ıslatın ve ayaklarınızın kuru taraflarına hafifçe uygulayın.
Plantar Siğiller: Plantar siğiller yani ayak tabanı siğilleri, ayak tabanlarında oluşan siğil türüdür. Diğer siğillerin aksine, plantar siğiller cildin dışında değil genellikle içeri doğru büyürler. Ayağınızın altında sertleşmiş deri ile çevrili küçük bir nokta görünümüyle ortaya çıkar.
El ve ayakta içi su dolu şişlikler bir çok durumda görülebilmektedir. En sık görüldüğü durumlar dishidrotik egzema, alerjik kontakt dermatit, mantar enfeksiyonları, id reaksiyonu, palmoplantar püstüloz, psoriasis ve otoimmun büllöz hastalıklardır.
Ayakkabı tabanlarınızın yüzeyini temizlemek ve sararmış lekeleri gidermek için basit bir yöntem, sabunlu su ve yumuşak bir fırça kullanmaktır. Ilık suya biraz sabun ekleyin ve fırçayı bu karışıma batırarak hafifçe ayakkabı tabanlarınızı ovun. Ardından temiz suyla durulayarak sabun kalıntılarını temizleyin.
Nasıl kullanılır:
Kuru veya ıslak ciltte kullanılmak üzere geliştirilmiştir. 2. Aleti, üzerinde çalışılacak alana bıçak tarafı ile hizalayın. 3. Aleti nazikçe ileri geri hareket ettirin, nasırlı veya kuru cilt çıkana kadar yavaşça daha fazla basınç uygulayın.
Sklerodermada ana bulgu, cildin kalınlaşması ve gerginliğidir. Yalnızca deride değil, akciğerler, böbrekler, kalp, bağırsak sistemi gibi vücudun birçok bölgesinde, inflamasyon ve skarlaşmaya neden olur. Skleroderma (sistemik skleroz olarak da bilinir), Yunan dilinde “sert cilt” anlamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri