Tırnak Sararması Hastalık Belirtisi Olabilir Tırnak renk ve yapısal değişikliklerinin muayenesi, mutlaka uzman dermatologlarca yapılmalı; tüm el ve ayak tırnakları muayene edilmeli.
Dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirme yapılarak gerekli kan laboratuvar incelemesi gerekir.
Tırnak sararması enfeksiyon nedeniyle oluşabilir ve bu sararmanın tedavisi esas nedeni belirlenerek yapılmalıdır. Tırnak hastalıkları içerisinde yer alan ve ülkemizde en çok karşılaşılan durum olarak da bilinen tırnak sarılığı, mantar hastalığı veya tiroid hormonu bozukluklarından kaynaklanıyor olabilir.
Genellikle ayak başparmağında oluşur ve tırnak kenarı cilde gömülür. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon gibi semptomlara sebebiyet vermektedir. Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Sarı tırnak sendromu, ayak tırnaklarda sararma ve kalınlaşma şeklinde ortaya çıkar. Esas sebebi bilinmiyor olsa da bazı medikal durumları olan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Bunların arasında kronik sinüzit, bronşiektazi, kanser, romatoid artrit ve bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar yer alır.
İlgili 42 soru bulundu
Tırnak Sararması Hastalık Belirtisi Olabilir
Tırnak renk ve yapısal değişikliklerinin muayenesi, mutlaka uzman dermatologlarca yapılmalı; tüm el ve ayak tırnakları muayene edilmeli. Ayrıca doktor tarafınca uygun görülen tetkikler yapılmalı; tetkik değerlerine göre önerilen tedaviler düzenli bir şekilde uygulanmalı.
Tırnak mantarı ile ilgili hangi doktora başvurulmalıdır ? Yukarıdaki belirtileri olan kişilerin doktora başvurarak tedavi olmalarında fayda vardır. Aile hekimlerinin yanında, tırnak mantarı ile ilgili başvurulması gereken uzman doktorlar cildiyeciler ya da diğer adı ile dermatologlardır.
Sıcak su kullanarak iltihabı kurutmak en etkili yoların başında geliyor. Sıcak su içerisine elma sirkesi ekleyebilir ve iltihaplı bölgeyi koruması sayesinde iltihaplanmadan kurtulabilirsiniz. Öte yandan tırnak batması iltihabı için sarımsak ve soğan yardımı ile de bu sorunları kolayca halledebilmeniz mümkündür.
Oral antifungal ilaçlar, genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercihtir, çünkü enfeksiyonu hızlı şekilde temizler. Bu ilaçlar, tırnağın enfekte olan bölgesinin yavaşça değişmesini sağlar. Oral antifungal ilaçlar, tırnak mantarı tedavisinde genellikle 6 ila 12 hafta boyunca kullanılır.
Bir çay kaşığı karbonatı bir çay kaşığı yoğurtla karıştırın. Tırnaklarınızı bu karışımla ovun ve hemen yıkayın. Yalnız dikkat; bu yöntemi haftada 3 günden fazla uygulamayın. Son olarak eski bir diş fırçasının üzerine nohut tanesi büyüklüğünde diş macunu sıkıp tırnaklarınızı iyice fırçalayın.
Sarı tırnaklar, lenfödem, akciğer zarı iltihabı, amfizem, bronşektazi, sinüzit, gırtlak kanseri, Lenfoma ve AIDS'i işaret edebilir. Sedef tırnağını andırır bozukluklar iç organ kanserlerinin belirtisi olabilir. Tırnaklarda kırılma, kuruma, tırnağın yatağından ayrılması Tiroid bezi hastalıklarının habercisi olabilir.
Peroksit Ve Kabartma Tozu: Küçük bir kabın içinde 2,5 yemek kaşığı kadar kabartma tozunu ve 1 yemek kaşığı kadar hidrojen peroksiti karıştırın. İyice karıştırdıktan sonra ucu pamuklu bir çubukla karışımı tüm tırnağınıza sürün. 3 dk kadar tırnağınızda beklettikten sonra suyla yıkayarak durulayın.
Tırnak plağında ve tırnak yatağında aşırı melanin yapımı, bakır ve bazı ilaçların birikimi tırnak rengini değiştirebilmektedir. Tırnak altında kanama ve sonrasında kan yıkım ürünleri olan hemosiderin tırnak içerisinde enk değişikliğine neden olabilmektedir.
Sarı tırnak sendromu; sarı renkli tırnaklar, lenfödem ve plevral efüzyon triadından oluşan genellikle otozomal do- minant geçiş gösteren bir hastalıktır. Bu yazıda doğuştan itibaren lenfödem, perikardial effüzyon tanısıyla takip edi- len ve sarı tırnak sendromu tanısı konulan 13 aylık bir kız çocuğu sunulmuştur.
Tırnak bölgesinde iltihaplanma oluşumları normale göre daha sık gerçekleşir. Burada oluşan iltihaplar tırnağa zarar verir ve yapısını bozarak canlılığını yok eder. Bu yüzden güçlü bir bağışıklık sisteminin eksikliği tırnakların sağlığını riske sokar.
Ağrı yapan tırnak iltihaplanması en çok ayak baş parmaklarında görülmektedir. Diğer tırnaklarda nadir olarak görünse de görünme olasılığı da bulunmaktadır. Tırnaklarda oluşan iltihaplanmalar kendiliğinden geçmemektedir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Enfekte tırnak batmasında tırnaklarını tedavi etmek için kullanılan antibiyotikler ampisilin, amoksisilin ve vankomisindir. Enfeksiyonu önlemek için Asetaminofen, polimiksin ve neomisin gibi topikal krem uygulalanmalı.
Tırnak mantarı için gidilmesi gereken bölüm dermatoloji bölümüdür.
Ketoral, krem dışında şampuan formu da bulunan ve mantar tedavisinde kullanılan en güçlü ilaçlar arasında yer alan bir ilaçtır.
Dermatolog tarafından reçete edilmesi veya dermatologların rapor çıkarması durumunda hastalara SGK üzerinden verilmekte.
Tırnaklarda oluşan bu sendrom çinko, C ve D vitamini eksikliğinden olabilir. Bunun için limon, süt ve maden suyu ile tırnak bakımı yapabilirsiniz. El tırnak sararması geçene kadar her gün sararan bölgeyi limonla ovup 15 dakika sütte bekletebilirsiniz. Ardından ellerinizi maden suyuyla yıkayabilirsiniz.
Bu noktada, erken müdahale ile tedavi süresi kısaltılabilir. Enfeksiyon, tırnağın renk değiştirmesine ve deforme olmasına neden olur. İlerleyen ve daha ağır seyreden vakalarda, aşırı kalınlaşma nedeniyle hastalar, tırnak kesmek gibi basit gündelik faaliyetleri bile yerine getiremeyebilirler.
Elma Sirkesi
Mantar enfeksiyonundan şikâyetçi olduğunuz bölge üzerine bir miktar sirke sürün ve bekletin. Elma sirkesinin içerisindeki mantarı öldüren bileşenler sayesinde tahriş durumu ve kaşıntı hissinin azaldığını fark edeceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri