Kesim zamanı Ortalama bir insanın ayak tırnakları ayda yaklaşık 2 milimetre uzar, bu sebeple 6-8 haftada bir kesim uygun olacaktır. Ama günün büyük bölümünü ayakta geçiriyor, tüm gün ayakkabı giyiyor ya da profesyonel olarak sporla ilgileniyorsanız, onları daha sık kesmek, daha rahat hareket etmenizi sağlayabilir.
Haftada 1-2 kez gibi. Tırnak kesimleri size özel bir tırnak makası ile yapılmalıdır. Özellikle ayak tırnakları düz kesilmelidir. Özellikle el tırnakların altında biriken kirler her gün fırça yardımıyla temizlenmelidir.
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer. Tırnakların büyüme süresi kişiden kişiye, yaşa, mevsime, özel bakıma ve kalıtsal özelliklere göre farklılık gösterir.
Ortalama aylık 3 mm ve günlük 0.1 mm olarak kabul edilmektedir. Ayak trınakları aylık 1 mm olarak uzamakta.
El tırnakları ortalama 4-6 ay arasında uzarken, ayak tırnakları ise ortalama 12-18 ay arasında kendini yenileyebilir. Bu süreler; yaşa, mevsime, egzersiz alışkanlıklarına ve kalıtsal faktörlere göre değişiklik gösterebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Kalınlaşmış tırnak bakımında tırnak üzerinde yer alan kalın tabakalar GERLACH makine ve teknik ayak bakımı aletleri ile tırnağın kalınlığı temizlenerek inceltilir. Doğru tırnak kesimi yapılır. Böylelikle hekimin tavsiyesi ile ilaç kullanılıyorsa daha iyi penetre olması sağlanır.
Ayak tırnağı çekildikten sonra 4-5 gün içinde iyileşmeye başlar. Ağrı azalır. Ayak tırnağı çekildikten sonra pansuman tedavisi aksatılmadan yapılmalıdır. Tırnağın tamamen çıkması ise 4 ay gibi bir süreyi bulur.
Bazı vitaminlerin eksikliği, aşırı yorgunluk, aşırı zayıflık, beslenme bozuklukları, bazı süregen hastalıklar ve bazı ilaç zehirlenmeleri tırnak uzamasını yavaşlatabilir. Sağlıklı bir tırnak; parlak, pürüzsüz yüzeyli, esnek ve dış etkenlere dirençlidir.
Tırnak makasını ya da cımbızınızı kullanarak, tırnağın uzunluğuna göre tırnağın düzgün şekilde kesilmesini sağlayın. Tırnakların köşelerini kesmekten kaçının ve uçlarını yuvarlak kesin. Her bir tırnağı keserken, kenarlara doğru tırnağı çekerek, tırnak yatağına doğru kesinti yapmayın.
Tırnaklara sirke ve tuz ile birlikte günlük masaj uygulanması tırnakları daha hızlı uzatacaktır. E vitamini tırnağı hızlı bir şekilde uzatır. Eczanelerden kapsül halinde alınıp el kremine katılabilir. Tırnakların daha hızlı uzaması için kişi evinde tırnaklarına limon ve yağ karışımı ile bakım yapmalıdır.
Beslenme eksiklikleri: Demir, çinko ve B12 vitamini gibi bazı besinlerin eksikliği de yavaş veya bodur ayak tırnağı büyümesine yol açabilir. Yaş: İnsanlar yaşlandıkça ayak tırnakları daha yavaş uzar. Bu, ayaklara giden kan akışındaki azalma ve yeni hücre üretimindeki azalma dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır.
Kişiler gece saatlerinde tırnak kesilmez düşüncesine inanarak, gece saatlerinde tırnaklarını kesmiyor. Yapılan araştırmalarda gece saatlerinde tırnak kesmenin bir sorun teşkil etmediği görülüyor. Gece tırnak kesilmez düşüncesi, batıl bir inançtır. Bireyler gece saatlerinde de tırnak kesme işlemlerini yapabiliyor.
Şâyet tırnağını keserse, ceza gerekir; cezası ise kestiği miktara göre değişir. Şöyle ki; bir defada (aynı anda ve aynı yerde) bütün tırnakları veya bir elin yahut bir ayağın tırnaklarının tamamını kesme durumunda bir dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir.
Tırnak yemek, bu nedenle de sağlığa zararlı bir alışkanlıktır. El tırnakları yarım ay biçiminde, ayak tırnakları ise düz olarak kesilir. Ayak tırnaklarının yarım ay biçiminde kesilmesi tırnak batmalarına neden olabilir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Cuma günleri tırnaklarını kesmiştir. Bunun yanında ekstra temizlik faaliyetlerini de Cuma günleri yaptığı dikkat çeker.
Tırnak kesmek için öncelikli olarak sağ elden başlanması gerekmektedir. İlk olarak sağ elin şehadet parmağı, sonra orta parmak, ardından yüzük ve serçe parmakların son olarak ise başparmağın tırnaklarının uygun sıra ile kesilmesi gerekmektedir.
Tırnaklar sıcak suyla yumuşatılarak kesilmelidir. Özellikle ayak tırnakları duş aldıktan sonra kesilmesi sizlere daha kolaylık sağlayacaktır. Tırnaklar hijyen için önemli olduğundan, tırnak kesilen makaslar kişiye özel olmalıdır. Tırnağı keserken seviyeyi çok ayarlamak gerekir.
Tırnakları çok kısa kesmek. Yanlış olarak kavisli kesilen ayak tırnaklarında batma görülebilir. Batma gelişmemesi için ayak tırnaklarının düz olarak kesilmesi gerekir.
Söz konusu sol el tırnak olduğu vakit ise, serçe parmaktan başlamak suretiyle başparmağı doğru sırasıyla gider. Ayak tırnağı kesimi açısından ise herhangi bir sıralama bulunmaz. İsteğe bağlı olarak sağ ve sol ayaktan başlamak suretiyle tırnak kesimi yapılabilir.
Tırnakların üzerinde mantar ve küflerin birikmesi sonucunda tırnaklar kalınlaşarak kendini koruma altına alabilmektedir. Tırnak kalınlaşması tedavi edilmez ise zaman içerisinde ciddi sıkıntılara sebep olabilir. Herhangi bir önlem alınmayan kalınlaşmış tırnakların diğer tırnaklara da mantarı bulaştırma riski vardır.
Ayakların aşırı terlemesi sonucu oluşan nemli ortam, çıplak ayakla toprağa basmak, sterilizasyonu yapılmamış aletlerle manikür ve pedikür yaptırmak ve dar ayakkabı giymek tırnak kalınlaşmasının oluşmasına neden olan faktörlerdir. Ayak tırnağı kalınlaşması denildiğinde akla ilk gelen neden mantar enfeksiyonudur.
En yaygın nedenlerden biri, yanlış tırnak kesimidir. Tırnaklar çok kısa kesilirse veya köşeler düz olarak kesilirse, tırnak kenarları ete doğru büyüyebilir ve tırnak etini tahriş edebilir. Tırnak batması, ağrı, şişlik, kızarıklık ve hatta enfeksiyon riski gibi rahatsız edici semptomlarla kendini gösterir.
Ortopedi, dermatoloji (cildiye) uzmanları ve ayak sağlığı merkezleri tırnak sorunlarını tedavi eder.
Tırnak çekimi zor ve ağrılı değil mi? İşlem için tırnak yatağı uyuşturulur, böylece çekim esnasında ağrı olmaz. İşlem sonrasında da ilaçlar kullanılır.
Genellikle ayak başparmağında oluşur ve tırnak kenarı cilde gömülür. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon gibi semptomlara sebebiyet vermektedir. Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri