1) İlk adımda ihracat e fatura portalı üzerinde e fatura bilgisi hazırlandıktan sonra Gelir İdare Başkanlığı'na iletilmelidir. 2) Ulaşan faturaların kontrolleri gerçekleşir. Gelir İdaresi Başkanlığı onay verdiği taktirde bilgiler Gümrük TPS' ye gönderilir. 3) Ardından TPS kontrolleri yapılır.
açıklanmıştır : " 3065 Sayılı Kanunun 11 ve 12 maddelerine göre, yurt dışındaki müşterilere verilen ve yurt dışında faydalanılan hizmetler katma değer vergisinden müstesnadır.
Eğer ürünleriniz GÇB ile yurt dışına çıkıyorsa mutlaka e-fatura ihracat faturası olarak gönderilmelidir, aynı durum bedelsiz ihracat faturası ve serbest bölgelerdeki şirketler için kesilecek faturalar için de geçerlidir. Ekte bulunmuyorsa kağıt veya e-arşiv şeklinde olabilir.
Alıcı konumundaki yabancı firmalar ise sipariş sırasında vergi numaralarını bildirmekle yükümlüdürler. Alıcı vergi mükellefi değilse vergi numarası kısmına “2222222222” (10 haneli) yazılmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
52 – İhracat faturalarında GTİP numaralarının da yazılması zorunlu mu? Evet, zorunludur. Gerek e-Faturada gerek GÇB'de olmazsa olmaz bilgi kabul edilmektedir.
e-fatura kayıtlı kullanıcıları düzenleyecekleri ihracat faturalarını e-fatura olarak düzenlemelidir. e-fatura yerine e-arşiv veya kağıt fatura düzenlenmesi usul açısından uygun değildir ve tespiti halinde cezai yaptırım gerektirir.
İhracat kayıtlı faturayı üretici keser. Bu yüzden bu konuyla ilgili bazı görevleri yerine getirmek ve beklentileri karşılamak da üreticinin işidir.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 3065 sayılı 11-c maddesi uyarınca döviz karşılığı yurt dışına yapılan satışlardan KDV alınmıyor. İhracat kayıtlı satış, imalatçının ihracatçıya yaptığı ve faturalanmasında KDV tutarı alınmayan satışlardır.
Bu hükümlere göre, İhracat hizmet komisyonu adı altında alınan hizmet, yurt dışında ifa edildiğinden ve bu hizmetten yurt dışında faydalanıldığından söz konusu hizmet KDV nin konusuna girmemekte olup firmanız tarafından sorumlu sıfatıyla KDV tevkifatı yapılmayacaktır.
2- Döviz Cinsinden Fatura Düzenlenmesi
Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir. Şu kadar ki yurt dışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı aranmaz.”.
Hesaplanacak KDV, yurtdışına yapılan ödeme üzerinden hesaplanır. Yurtdışından alınan hizmet için firmanın tabi olduğu mevzuata göre KDV hesaplanmış olabilir. Faturada gösterilen KDV, Türkiye'de indirim konusu yapılamayacağı için faturada yer alan toplam tutar üzerinden %18 KDV2 hesaplanır.
Fatura üzerinde e-Fatura Bilgileri veya e-Arşiv Bilgileri ekranına girin. Fatura tipi olarak “İstisna” olarak seçin. Fatura kalem bilgilerinde 0 KDV ile girdiğiniz ürün ya da hizmetin KDV muafiyet kodu ne ise belirleyin. Buradaki menüden açılan ekrandan muafiyet kodunu seçebilirsiniz.
Öncelikli olarak Gelir İdaresi Başkanlığında e-Arşiv portalına giriş yapmalısınız. Karşınıza çıkacak ekranda yeni fatura yazan bölüme tıklamalı ve vergi numaranızı girmelisiniz. Vergi numarası dışında yabancı müşteriye ait temel bilgiler, hizmet ve fiyat bilgisi de bu alana dahil edilmelidir.
Yurtdışındaki müşteriye kabul etmesi halinde TL tutarlı fatura düzenlenmesi mümkündür. TL ile yapılan ihracatta faturanın TL olarak düzenlenmesi veya GB'nin 22. Hanesinde ihracat bedelinin Türk lirası olarak belirtilmesi gerekir. TL ile yapılan ihracatın kısmen veya tamamen döviz olarak tahsili de mümkündür.
KDV'siz fatura kesilebilir ya da KDV'li fatura kesip sonradan mahsuplaşma yapılabilir. Ürün gümrükten çıktıktan sonra varış gümrüğüne ulaştığında o ülkenin gümrük muafiyet sınırının altında ise sadece KDV ödenir. -ihracat yapan şirketler Türkiye'de de gelir vergisi öder.
Buna göre, gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin ihracat kapsamında yurt dışı faaliyetlerine ilişkin olarak yapmış oldukları ve belgelendiremedikleri giderleri Tekdüzen Muhasebe Sisteminde ilgili gider hesaplarında “760” izlenmesi ve dönem sonunda “690 Dönem Kâr-Zarar” hesabına aktarılması gerekir.
İhracat'ta e-Fatura Nasıl Düzenlenir? İhracat e-Fatura'sı kullanmak için mali mühür olması gerekmektedir. Daha sonra GİB'e dijital ortamda başvuru yaparak, özel entegrasyon veya GİB Portal yöntemlerinden birini seçmelisiniz. İhracat e-Fatura'larında alıcı bilgisi bölümüne Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yazılır.
e-Fatura kayıtlı kullanıcısıysanız 1 Ocak 2022 tarihinden sonra yurt dışına göndereceğiniz hizmet ihracı faturalarını e-arşiv olarak düzenlemelisiniz. Fakat alıcı serbest bölgede bulunan bir e-fatura kullanıcısı ise faturanız e-arşiv olamaz. Bu durumda e-fatura düzenlemelisiniz.
Vergi mevzuatına göre yurt içi ve yurt dışı şirketlere döviz cinsinden fatura düzenlenmesi mümkündür. Yurt dışı teslimlerinde esas alınan, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki T.C. Merkez Bankası döviz alış kurudur.
Fatura ekranında yer alan E Fatura /E Arşiv Bilgileri başlığında bulunan İhracat Kayıt Kod alanından ilgili kod seçilmelidir, Fatura Detay satırında ise ilgili Stok kartı seçilip Fatura Detay ekranında bulunan Tevkifat alanından Tecil KDV seçilerek faturanızı tamamlayabilirsiniz.
Tarife cetvelinde, 12'li kod olan GTİP, ülkemizde ürünlerin en detay bazda sınıflandırıldığı, ürünlerin gümrük vergilerinin uygulandığı ve istatistiksel amaçlarla kullanılan koddur.
Yani bir ürün veya hizmeti sattıktan sonra alıcı size bu işlemin yapıldığı günün daha sonrasında fatura kesebilir. Ancak geriye dönük fatura işlemleri gelişi güzel bir şekilde yapılamaz. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen yasal süre yedi gündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri