Ekspertiz Ücreti Diğer kredi masraflarından farklı olarak ekspertiz ücreti kişi krediyi kullanmadan önce peşin olarak alınır ve evin ekspertiz sürecini başlatmak için gereklidir. Kredi sürecinin ilerlemediği durumda banka ödenen bu ücreti iade etmeyecektir.
Cevap: Ekspertiz kurumları bankalardan bağımsız olarak çalışan kurumlar olduğu için, ödenen ücret geri alınamaz.
Birçok banka için bu sorunun yanıtı 3 ila 10 gün arasında olacaktır. Konut kredisi adına yapılacak olan işlemlerin ilk adımı ön onay sürecidir.
Konut ekspertiz ücretleri belirlenirken göz önünde bulundurulan en temel iki etken o gayrimenkulün niteliği ve fiziki büyüklüğüdür.Bazı durumlarda gayrimenkul bağlı bulunduğu il merkezine olan uzaklığı veya gayrimenkule ulaşımda yaşanacak sorunlarda gayrimenkul için belirlenen değerleme ücretlerini etkilemektedir.
Konut ekspertiz raporunun hazırlanması sürecinde yapılan işlemler sonrası ekspertiz masrafının kime ait olduğu büyük merak konusu. Normal anlaşma şartlarında konut kredisi ekspertiz masrafını alıcı öder.
İlgili 30 soru bulundu
Diğer kredi masraflarından farklı olarak ekspertiz ücreti kişi krediyi kullanmadan önce peşin olarak alınır ve evin ekspertiz sürecini başlatmak için gereklidir. Kredi sürecinin ilerlemediği durumda banka ödenen bu ücreti iade etmeyecektir.
Bu tür bir işlem için ekspertiz ücret tarifesi 626,13 TL'den az ve 6.261,32 TL'den fazla olmamak üzere tespit edilen hasar tutarının %1'i olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bu hizmetlerin yanı sıra değer kaybı için 375,69 TL, kaza tespit tutanağı tanzim ücreti için de 676,23 TL olarak belirleniyor.
Ekspertiz ücretini genellikle alıcılar ödüyor
Eğer satıcının ekspertiz ücretini ödemesini istiyorsanız, bunu öncesinde satıcı ile konuşmalısınız. Bazı durumlarda, ekspertiz bedelini alıcı ve satıcı ortak da ödemektedir.
Yani satın alacağı aracın kusurların öğrenme, eksikliklerini bilme ve aracı gerçek değerinde satın alma talebi doğrultusunda araca ekspertiz yapılmaktadır. Dolayısıyla ekspertiz ücreti alıcı tarafından karşılanmaktadır.
Oto ekspertiz ne kadar sürer sorusunun cevabı ise ortalama 45 - 60 dakikadır. Bu süre zarfında araçlar en ince ayrıntılarına kadar incelenir ve ekspertiz raporu araç sahibine sunulur.
Bankalar tarafından ön onay almış bir krediyi kullanma zorunluluğunuz yoktur. Onaylanmış krediyi kullanmak istemediğinizde bankanızla iletişime geçerek iptal talebinde bulunabilirsiniz. Bankanızla iletişime geçmezseniz ön onaylı kredi 14 gün içerisinde kendiliğinden iptal olur.
Ev veya araba alım-satımlarında ekspertiz raporu genellikle 7 iş günü içinde çıkar. Sigorta şirketleri tarafından yönlendirilen sigorta eksperleri ise riskin gerçekleşmesinin hemen ardından hasar tespiti yapar ve raporu hazırlar.
Kişinin alabileceği maksimum kredi tutarı, belgelenebilir gelire göre hesaplanır. Buna göre, aylık taksitlerin toplam tutarı belgelenebilir gelirin %50'sini geçmeyecek şekilde düzenleme yapılır.
Ekspertiz raporunda bulunan gayrimenkulün piyasa değeri genellikle satış fiyatına yakin olmakla birlikte, banka ve kurumlar tarafından dikkate alınmamaktadır ve bu değer sadece raporu ısmarlayan kişiye/kuruma bildirilmektedir.
Ödeme başvuru yapmanızın ardından; Ziraat Bankasından 3 kanal ile ödeme yapabilirsiniz. Bu kanallar; ATM üzerinden ödeme. Web arayüzünü kullanarak ödeme.
**Hayat sigortası primi, müşterinin yaşı, cinsiyeti ve kredi tutarına bağlı olarak değişmekte olup, 35 yaş için hesaplanan sigorta masrafı verisini içermektedir. Diğer Masraflar; Ekspertiz ücreti 1.228,50 TL ve ipotek tesis ücreti 1.406,00 TL olarak referans alınmıştır.
Oto Ekspertiz Raporu
Ayrıca alıcı ve satıcı arasında farklı bir anlaşma olmadıkça ekspertiz ücretini araç alıcısı öder.
Her ne kadar ikinci el ticareti ile uğraşanlara eksper raporu alındırılması zorunlu kılınmış olsa dahi yönetmelikte, 8 yaş üstü ve 160.000 km üzerindeki araçlar için ekspertiz raporunun alındırılması zorunluluğu şart kılınmamıştır.
Oto Ekspertiz Zorunluluğu
İkinci el araç satış sürecinde, alıcı ve satıcı tarafların mağduriyetini önlemek için birtakım düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi.
finansman temini ile ilgili olan tüm giderler(kredi faizi, bsmv, komisyon, krd. ektre ücreti, ekspertiz ücreti vb.) 780 hs //// Diğer bankacılık işlemlerine ait giderler (Banka ekstre masrafı, hesap işletim ücreti, çek karne masrafı vb. ) 770 hs.da takip edilmelidir. bundan daha ötesi yoktur.
Ancak ekspertiz raporu ortalama 3 iş günü içerisinde çıkar. Ekspertiz aşağıdaki detayları kontrol eder: Aracın mekanik aksamının durumu. Aracın motor sağlığı
Tıpkı ikinci el araç alım satımda olduğu gibi sıfır araç ticareti öncesinde de ekspertiz yapılması önerilir. Araçların durumu hakkında fikir almak, bayiden almadan önce herhangi bir kusuru var ise farkında olmak için oldukça önemlidir. Genellikle bayiler tarafından da bu hizmet verilmektedir.
Trink sat! sürecinde yapılan ekspertiz işleminin ücreti arabam.com tarafından karşılanır ve siz herhangi bir ücret ödemezsiniz.
Ekspertiz işlemi genel olarak oto alım-satım işlemi sırasında yapılmaktadır. Alıcı ile satıcı arasında bu işlem sayesinde bir güven oluşmaktadır. Aynı zamanda yapılan araç ekspertiz işlemi satıcının ve aracın haklarını koruduğu gibi alıcının da haklarını korumaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri