Köken. Osmanlı Türkçesi آیاق (ayak) sözcüğünden devralınmış olup Ana Türkçe *adak sözcüğünden evrilmiştir.
ayak - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe adak “ayak, bacak” sözcüğünden evrilmiştir. Olasılıkla Eski Türkçe *ad- "ayırmak, ayrı olmak" köküyle alakalı olmakla beraber yapısal ilişki açık değildir. Eski Türkçe fiile ulanan +Ak eki yoktur.
Ayak, birçok omurgalıda bulunan anatomik bir yapıdır. Ağırlık taşıyan ve hareket etmeye olanak sağlayan bir uzvun terminal kısmıdır.
Pes (Latince "ayak"), tetrapod hayvanların arka ayaklarının distal (uç) kısmı için kullanılan zoolojik terimdir.
"Ayak yapmak" ifadesi, Türkçede genellikle birini aldatmak, kandırmak veya oyalamak için yapılan davranışlar ve manevralar anlamında kullanılır.
İlgili 32 soru bulundu
[1] Değer verilmemek, hiçe sayılmak, çiğnenmek.
"Laf etmek", bir şey hakkında konuşmak, söylemek ya da bir konuyu tartışmak anlamına gelir. Genel bir ifade olup, her türlü sözlü ifadeyi kapsar ve bir konu üzerinde yorum yapmak veya birisine bir şey söylemek gibi durumlar için kullanılır.
Vücudun en fazla yük taşıyan eklemlerinden birisi olan ayak bileği, oldukça karmaşık yapıdadır. Ayak bileği, tibia, fibula ve talus adı verilen kemiklerin makara şeklinde oluşturduğu bir eklemdir. Bu kemiklerin arasında kemik yüzeylerinin birbirine sürtünmesini önleyen kıkırdak yapılar bulunmaktadır.
Ayak; toplamda 26 kemikten oluşmaktadır. Bu kemikler; 7 adet tarsal. 5 adet metatars.
Dorsal: Ellerde palmar, ayaklarda plantar'ın zıttıdır. Elin sırtı, ayağın üstü anlamında kullanılmaktadır.
Bu makalede, Türkçenin ilk yazılı metinlerinden bugüne değin takipedilen adak “ayak” sözünün, günümüz Türk yazı dillerinden Kuzey-Doğugrubu, Sayan Türkçesi alt grubunda yer alan Tuvacada “ayak” anlamındanaşama aşama uzaklaşarak “alt, aşağı” anlamlarının temel anlama dönüşümsüreci ele alınmıştır.
Sazşiirinde genellikle ilk dörtlüğün ikinci dizesinde başlatılıp bütün dörtlüklerin son dizelerinde tekrarlanan Uyak ve Redif.
Bilim insanları, Almanya'da bilinen en eski insan ayak izlerini keşfettiklerini açıkladı. Söz konusu ayak izlerinin 300 bin yıl önce yaşayan “Helberg insanları” (Homo heidelbergensis) ailesine ait olduğu belirtildi.
Âşıklık geleneğinde, ayak sözü ile, dörtlüklerin son mısralarındaki kafiye kastedilir. Bu kafiye ise, genellikle ilk dörtlüğün ikinci mısraında başlatılır.
Adak, herhangi bir dilek yerine geldiğinde karşılığında yapılacağı veya verileceği söylenen şey ve bunun sonucunda insanın kendisini Tanrı'ya karşı yükümlü kıldığı durum. Osmanlıca nezir kelimesinin Türkçe karşılığıdır.
Tatarintsev, ESTY (1974 I: 104)'deki bilgilere de yer vermiştir. Burada Tuv. adak kelimesi için adak~azak~ayak “son, sonuç, alt” anlamlarının bulunduğu ayak II maddesine gönderme yapılmıştır. Tuv. adak kelimesi ise sadece “son” anlamında verilmiştir.
Aşık oyunu, koyunların ve keçilerin arka bacaklarında bulunan dört yüzlü kemikle oynanan bir oyun. Kadim çağlardan günümüze gelene kadar Türkistan ve Türkiye başta olmak üzere Türklerin yayıldığı tüm coğrafi bölgelerde bu oyuna rastlamak mümkündür.
Sağlıklı bir insanda 5'i sağ elde, 5'i sol elde, 5'i sağ ayakta ve 5'i sol ayakta olmak üzere toplam 20 parmak ve her bir parmak ucunda farklı büyüklük ve şekillerde oluşması muhtemel tırnak adı verilen kemiksi yapı bulunur.
Vücudu dikey olarak temsil eden sağ ve sol ayaklarda farklı organlar uyarılmaktadır. Kalp başta olmak üzere vücudun sol tarafından bulunan tüm organlar sol ayakta, karaciğer gibi sağ tarafta yer alan organlar ise sağ ayakta temsil edilmektedir. Eldeki refleksoloji noktaları ise on basınç bölgesinden oluşur.
Kalçadan dize kadar uzanan bölüme "uyluk", dizden ayak bileğine kadar uzanan bölümeyse "baldır" adı verilir. Uyluk iskeletini uyluk kemiği (femur), baldır iskeletiniyse iç yanda bulunan kaval kemiği (tibia) ile dış yanda yer alan kamış/baldır kemiği (fibula) oluşturur.
Topuk insanda, baldırın arka kısmındaki kas grubunun, topuk kemiğine birleştiği yuvarlakça bölümdür.
Ayak düşüklüğü; sinir hasarı, beyin ya da omurilik yaralanması, ayak ve bacaktaki anatomik bir problem veya kas zayıflığının bir sonucu olarak karşımıza çıkabilir. Her yaştan insanda gelişebilen bu rahatsızlık, genellikle yalnızca bir ayakta görülür, ancak altta yatan nedene bağlı olarak her iki ayağı da etkileyebilir.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
kolay konuşma yeteneği olmak. inandırıcı söz söyleme yeteneği olmak.
"Ağzından laf almak", genellikle bir kişiden bilgi veya görüşlerini öğrenmeye çalışırken kullanılan bir deyimdir. Konuşmaktan çekinen, ketum veya içine kapanık kişilere yönelik bir ifade olarak, bu kişilerin düşüncelerini, hislerini veya bilgilerini paylaşmaları için çaba göstermek anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri