Alacağımız ayakkabıyı nerede ne zaman ve ne ile giyeceğimiz akıldan çıkarılmamalıdır. Her zaman büyük ayağınıza göre alın. Sağ ve sol ayak numaraları, nadiren birbirini tutar.Ayakkabı alırken sağ ve sol mutlaka birlikte denenmeli.
Ayakkabının ilk olarak sağ tekinin denenmesi gerekir. Çünkü sağ ayağımız diğer ayağımıza göre biraz daha büyük olabilir. Birçok insanın da bu şekildedir.
- Ayak yaralanmalarını en aza indiren kösele tercih edilmeli, naylon ve benzeri ayakkabılardan da kaçınılmalıdır. - En uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır. - Alışverişe mutlaka akşam saatlerinde çıkılmalıdır.
En uzun parmağınız ile ayakkabının ucunun içinin mesafesi 1-1,5 cm olmalıdır. Ayağınızın en geniş yeri ayakkabının en geniş yerine tam oturmalıdır. Ayakkabının üzerinde yazan numaraya göre ayakkabı seçmeyin. Seçimi yaparken mutlaka deneyin.
Uzun parmak, bazı kişilerde ayak baş parmağı, bazı kişilerde ise baş parmağın yanındaki parmak olur. Ayakkabı bu ölçülerden yarım santim daha uzun olmalıdır. Spor ayakkabılardaysa uzun ayak parmağıyla ayakkabının burnu arasında en az bir santim kadar boşluk olmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Ayakkabınızın parmaklarınızı fazla sıkması form bozukluklarına, nasır oluşumuna vb. problemlere yol açabilir. Bu yüzden ayakla ayakkabı arasında 1 cm kadar boşluk olması gerekir. Aynı zamanda topuk yüksekliğine de dikkat edilmelidir.
Ayakkabının ayağa uygun olduğunu anlamanın birkaç yolu vardır. İlk olarak ayakkabı ayağı sıkmamalı ancak aynı zamanda ayağı tam olarak kavramalıdır. Ayakkabı giyildiğinde, ayak ve ayakkabı arasında en az bir parmak boşluğu olmalıdır. Ayrıca, ayak parmakları ayakkabı içinde rahatça hareket edebilmelidir.
Ayakkabı küçültme pedi, adından da anlaşılacağı üzere büyük gelen ayakkabıların yaklaşık 1 numara küçültülmesi için kullanılan bir üründür. Söz konusu ürün, ayakkabı tabanlarının içerisine yerleştirilerek kullanılır. Yarım numara farklılık görülen durumlarda tercih edilir. Pratik kullanıma sahiptir.
Ayakkabının en geniş yeri tarak kemikleri başlarına gelen kısımdır bu kısım tarak kemiklerini sıkıştıracak kadar dar veya ayağın ayakkabı içinde hareket etmesine izin verecek kadar bol olmamalı. Ayakkabının uç kısmında ise taban yerden 1.5 cm uzaklaşarak havaya kalkık olmalıdır.
Ayakkabının Tam Olduğunu Anlamak İçin Parmağınızla Bastırın
En uzun parmağınız ile ayakkabı burnu arasında yarım santim boşluk olması iyidir. Bunu kontrol etmek için ayakkabının üst kısmına hafifçe bastırın. Çünkü yeni ayakkabılar serttir ve boşluğu hissedemeyebilirsiniz.
Özellikle ayak başparmağı, ayakkabının önüne değmemelidir. En uzun ayak parmağıyla ayakkabı ucu arasında 1 santimetre mesafe olmalıdır. Parmaklar, ayakkabı içinde rahatça hareket ettirilmelidir.
En uzun parmağınız ile ayakkabı burnu arasında yarım santimetre (0,5 cm) boşluk olmalıdır. Düz ve sert taban ayakkabı tercih etmemelisiniz.
Ayakkabıda topuğunuz en az parmaklarınız kadar rahat olmalıdır. Ayakkabının ucuyla en uzun parmağınız arasında 1cm boşluk olmalıdır. Ayakkabının içinde parmaklarınızı rahatça hareket ettirebilmelisiniz.
Bir ayakkabı ayağı çok sıkıştırıyorsa hızla ciddi enfeksiyonlara dönüşebilen kabarcıklara veya yaralara neden olabilir. Şeker hastasıysanız, ayaklarınızı her gün basınç alanları, kızarıklık, su toplaması, yara, çizik ve tırnak sorunları açısından kontrol etmeyi unutmayın.
Bir ayakkabının büyük olduğunu anlamak için ayakkabının ucunda ne kadar boşluk olduğuna bakılmalıdır. Ayakkabı içerisinde yer alan ayağın en uzun parmağı ile ayakkabının ucu arasında bir parmak genişliğinde boşluk olması gerekmektedir. Fazla oluşan boşluk ayakkabının kullanıcı için büyük olduğu anlamına gelmektedir.
Ayakkabılarınızı ağzını sıkıca kapattığınız su dolu torbalarla doldurun. Ayakkabılarınızı, su dolu torbalar tamamen donana dek buzlukta bekletin. Kısa bir süre çözülmeleri için bekleyin ve sonra buz torbalarını alın. Ayakkabınızın yapıldığı malzemenin, öncekine kıyasla biraz daha esnemiş olduğunu göreceksiniz.
-Ayakkabının orta kısmıyla parmak arasındaki bölüm bükülebilmeli, orta kısım bükülmemelidir. -Ayağın ön kısmındaki genişlik ayağa tam uymalıdır. -Parmaklar yürürken öne kaydığı için ön tarafta bir parmak boşluk olmalıdır. Aksi takdirde yürürken parmaklar öne kayar ve sıkıntı oluşur.
Ayakkabı Giydikçe Açılır mı? Ayakkabılar deri, bez, kauçuk, plastik, kumaş gibi çeşitli materyallerden üretilir. Bazı materyallerde kullanıma bağlı olarak esnemeler görülür. Örneğin; bez spor ayakkabılar giyilmeye bağlı olarak esneyerek genişler.
Ayakkabı içinde parmakların uç kısmı ile ayakkabı ön kısmı arasında 12 mm'lik boşluk olmalıdır. Parmakların üst kısmı ayakkabıya sürtünmemesi için burada boşluk olmalı aksi takdirde parmak üstlerinde ve tarak kemikleri başlarının altında nasırlar oluşur.
Ayakkabının arka kısmını parmak uçlarınız ile kavrayıp keratanın geçtiği yerden parmaklarınız ile öne doğru bastırın. Bu hareketi 10-15 kez yaptıktan sonra içinde havlu olan ayakkabıyı bir köşede bekletin, sonunda ayakkabınızın genişlediğini göreceksiniz. Ayakkabınızı genişletecek yöntemlerden biri de sıcak havadır.
Doğru bilinenin aksine ne büyük ayakkabı ayağın büyümesine ne de küçük ayakkabı ayağın küçük kalmasına sebep olur. Büyük ayakkabılar ayak vurması ve denge sorunu dışında bir işe yaramamaktadır. Aynı şekilde küçük ayakkabılar da ayağın küçük kalmasına sebep olmaz.
Kemal Kaymak - Uzmanlar, ayakların rahat edebilmesi için spor ayakkabıların bir numara büyük alınmasını öneriyor. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nedim Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayakkabının insan sağlığı üzerinde önemli yere sahip olduğunu belirtti.
Yeterli yastıklamayı sağlamayan koşu ayakkabıları giymek aşırı içe basmanın daha da kötüleşmesine sebep olabilir. Hizanı doğru tutmak için ayak kemerini saran ve ayak bileğinde destek sunan ayakkabıları tercih et. Aşırı içe basanların, iç kenarı çok fazla aşındığında koşu ayakkabılarını yenilemesi de önemlidir.
Deri ayakkabılar esneyebildiği için ayağın şeklini alır. Bu bakımdan taraklardan ve üst kısımlardan ayağı hafif sıkan ayakkabılar zamanla ayağın şeklini alacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri