Ekimoz, kılcal damarlarda oluşan bir hasar sonucu cilt altında görülen bir kanama türüdür. Cilt altına sızan kan, belirli bir alanda birikerek cilt üzerinde bere şeklinde mor veya kırmızı bir renk oluşturur.
Ekimoz, çarpma, düşme gibi bir travma sonucu deri altında kan birikmesidir. Kılcal kan damarları hasar görür, kan sızar ve yakın dokularda toplanır. Bu derinin altındaki herhangi bir alanda veya ağız gibi mukoza zarında olabilir. Ekimoz ciltte büyük kırmızı, mavi veya mor bir alan olarak görünebilir.
Deri altındaki kanamalar purpura olarak tanımlanır. Bunlar küçük iğne ucu büyüklüğünde, 3mm den küçük ise peteşi, 1 cm den büyük ise ekimoz olarak tanımlanmaktadır. Purpura damar içerisindeki kırmızı kan hücrelerinin deri altı dokulara ve/veya deri içine çıkmaları sonucu ortaya çıkan klinik bir bulgudur.
Kılcal damar kanamaları genellikle az miktarda olup hayati tehlike oluşturmadığı için özel bir tedavi uygulaması gerektirmez. Yara bölgesinin bol su ve sabunla yıkanarak temizlenmesinin ardından, kompresyon uygulama yoluyla kanama kolaylıkla durdurulabilir.
Deri altında gözlenen iğne ucu büyüklüğünde kanamalara peteşi adı verilir. Peteşi pıhtılaşma mekanzimasından sorumlu hücreler olan trombositlerin sayıca azalması ya da fonksiyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkabildiği gibi, damar duvarını etkileyen hastalıklarda da görülebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Peteşi, cilt altında veya mukoza zarlarında (ağız veya göz kapakları) ortaya çıkan küçük kanama noktalarıdır. Her biri bir nokta büyüklüğünde olan mor, kırmızı veya kahverengi noktalardır. Kabarık veya kaşıntılı değildir.
Lösemi, zayıflamış bir bağışıklık sistemi, burun, ağız ve diş etlerinin neden olduğu enfeksiyonlar, cilt altında beklenmedik kanamalar, morarma ve ciltte görünen küçük, kırmızı döküntüler (peteşi olarak da bilinir) dahil olmak üzere çeşitli şekillerde kendini gösterebilir.
Herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan 2-4 hafta içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır.
Ekimoz, kılcal damarlarda oluşan bir hasar sonucu cilt altında görülen bir kanama türüdür. Cilt altına sızan kan, belirli bir alanda birikerek cilt üzerinde bere şeklinde mor veya kırmızı bir renk oluşturur.
Atardamar kanaması: Kalp sıkıştıkça, kan ileri doğru fışkırır, açık kırmızıdır. En tehlikeli damar kanamasıdır.
Eksternal kanama olduğunda kanın durdurulması için yapılması gereken, temel olarak kanayan alan üzerine direk bası uygulanmasıdır. Bası doğrudan parmak veya el ile uygulanabilirse de steril gazlı bez veya pamuklu kompres ile kanayan yer üzerine bastırılması daha doğrudur.
Kanamanın ciddiyeti aşağıdaki durumlara bağlıdır:
Kanamanın hızına, Vücutta kanın aktığı bölgeye, Kanama miktarına, Kişinin fiziksel durumu ve yaşına.
Hemorajik kist, çok sık karşılaşılan bir durum olup folikül veya korpus luteum kistinin içine kanama olması ile oluşur. Bu durumda oluşan en sık sorun kist içine olan kanama nedeniyle ağrı olmasıdır. Klinik bulgu çok değişkenlik gösterebilir. Hiçbir bulgu vermezken şiddeti akut karın bulguları da verebilir.
Kan oturmasının tedavisi
Soğutma: Kan oturan bölgeyi soğuk su veya buzlu bir havlu altında tutun. Kan toplanan bölgenin soğutulması iyileşmeyi hızlandırmaz, ancak ağrıyı biraz hafifletir. Basınç: Kan kabarcığına basınç uygulamak şişliği azaltır. Kan artık damardan sızamaz ve kabarcığı besleyemez.
“Subcutis” denilen deri altı tabakası dermisin altında bulunur. Aslında bu iki tabaka arasında net bir sınır bulunmaz ve her iki bölümün kalınlıkları ve geçiş özellikleri cinsiyete, yaşa, beslenme durumu ve yaşam koşullarıyla, vücudun hangi bölgesinde olduğuna göre değişir.
Hemofili genellikle kanın düzgün pıhtılaşmadığı kalıtsal bir kanama bozukluğu olarak tanımlanıyor. Bu nedenle hemofili, beklenmeyen kanamalara ve ayrıca yaralanma veya ameliyat sonrası yoğun kanamalara neden olabiliyor. Bu durum da hayati risk oluşturabiliyor.
Purpura: Deri altında gözlenen iğne ucu büyüklüğünden büyük kanamalara purpura adı verilir. Damar içerisindeki bulunan kırmızı kan hücrelerinin deri altı dokulara çıkması sonucu ortaya çıkar.
İTP hastalığının kendisi hayatınızı kısaltmaz. Ancak kontrolsüz diyabet, hipertansiyon, ülser, kalp hastalığı gibi durumların bulunması ve splenektomi ameliyatı sırasında oluşabilecek sorunlar hayatı tehdit eden durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Vaskülite veya C vitamini eksikliğine (iskorbüt) bağlı deri altı kanama bulgusudur. Purpuraların çapı 3 ile 10 mm arasında olup, 3 mm' den küçük olanlarına peteşi, 1 cm' den büyük olanlarına ise ekimoz adı verilir.
Akut İTP tanılı çocukların yaklaşık %10-20'sinde hastalık kalıcı olur ve kronik İTP tanısı alır. Kronik İTP tanılı çocuklarda 6 ay-2 yıl içerisinde tamamen iyileşme olasıdır veya altta yatan bir otoimmün hastalık veya immün yetmezlik durumuyla da ilişkili olabilir.
Lösemi belirtisi olarak halsizlik ve yorgunluk, gece terlemeleri, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı ile birlikte lenf düğümlerinde şişme, tekrarlayan burun kanamaları, sık yaşanan enfeksiyonlar ve kolayca morarmalar kan kanseri belirtisinin bulgularıdır.
Cilt kanserinde yaygın olarak görülen belirtiler kanayan ve iyileşmeyen yaralar, inci veya mumsu görünümde şişlikler, pullu döküntüler, benlerin şekli, rengi ve boyutunda değişiklikler oluşmasıdır.
İştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemeleri, tedavi ile kontrol altına alınamayan ateşli enfeksiyonlar, kemik ağrıları, boyun ve koltuk altı lenf bezlerinde büyüme, diş etlerinde ve karında şişlikler ise özellikle akut lösemi belirtileri arasında kabul edilen bulguları oluştururlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri