Bu sebeple, şükür için kullanılan “vacip” kavramı da farz manasına gelir. Lütufları sayıya sığmayan, nimetlerinin arkası kesilmeyen Rabbimiz'e karşı şükretmek, her Müslümana farzdır.
Şükran duygusu hayattan keyif ve zevk almayı sağlar. İnsanın kendisini iyi hissetmesine yardımcı olur. Olumlu duyguların güçlenmesini ve artmasını sağlar. Olumlu duygular arttıkça kişi yaşadığı anın farkına varır.
Şükür, her nimetin Allah'tan geldiğini bilip dil ile de hamd etmektir. Allahü teâlânın emirlerini yapıp yasak ettiklerinden sakınmak şükretmek olur. İnsanların hidayeti için çalışmak, onları irşat etmek de şükür sayılır. Şükür, Allahü teâlânın verdiği nimetleri yerinde sarf etmek, günahlardan kaçınmaktır.
📌Elindeki nimetleri verenin farkında olarak şükretmek kulluğun bir şartıdır. ➡ Bakara suresi 152. ayet-i kerimede yüce Allah şöyle buyuruyor: "Artık siz beni anın ki ben de sizi anayım. Bana şükredin, nankörlük etmeyin!" ➡ Zengin-fakir her insan Cenab-ı Hakk'ın verdiği nimetler sayesinde varlığını devam ettirebilir.
Hadislerde şükür kavramı hem “verdiği nimetten dolayı kulun Allah'a minnettar olması” hem “Allah'ın kullarının şükrüne karşılık vermesi, iyiliklerini ödüllendirmesi” hem de “insanların birbirine teşekkür etmesi” mânasında geçmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Hamd ve şükür; hak ve hakikat sevgisi ile gönlün dolması hâlidir. Bundan dolayı ahlâka uygun olarak hamdde sevinç ve arzu mânâsı, şükürde ise içten bağlılık ve dostluk mânâsı daha açık bir şekilde bulunur. Allah bir kula nimet verdiğinde şükretme, ancak o nimeti aldığında ise hamdetmek gerekmektedir.
İnsan, başına gelen musibeten dolayı şükretmesi gerekir. Ayrıca her şükür bir hamddir. Şükretmek, sabretmenin bir alameti olduğu gibi Allah'tan gelen her şeye razı olmanın göstergesidir. Bu bakımdan gelen hastalıklara şükretmek de kulun Rabbine teslimiyetinin ve onun rızasından başka bir şeyi gözetmediğinin delilidir.
Kişiyi itaate ve hayırlı işlere yönelten şükür sabırdan daha üstündür ve böyle bir şükür sabrı da içerir. Çünkü nimetleri kötü yolda kullanmaktan sakınıp hayır yolunda kullanmanın zorluğuna katlanmak da bir sabırdır. Buna karşılık sabreden bir fakir malını faydasız işlerde harcayan bir zenginden daha üstündür.
"(Verdiğim nimetlere) şükrederseniz, şüphesiz lütuf ve ihsanımı artırırım. Eğer nankörlük ederseniz, şüphesiz azabım çok şiddetlidir." "Eğer (eriştiğiniz nimetlere) şükreder, iman ederseniz, Allah sizi niye azaba uğratsın. Allah şükredenlerin mükâfatını veren ve her şeyi bilendir."
Ayrıca "Hamd, şükrün başıdır. Allah'a hamdetmeyen, O'na şükretmemiş sayılır" Peygamber sözünden anlaşılacağı gibi, hamd sözlü şükürdür ve şükrün başıdır. Hamd ile şükrün ikisinde de kasdedilen, nimeti verendir.
Bütün medih türlerini içeren, sevgi ve tâzimle Allah'a yönelen övgü ve şükür anlamında bir terim. Elhamdülillâh cümlesinin kısaltılmış şekli.
Bilâkis, nimetin lezzetini arttırır. Çünkü şükür, nimette in'âmı görmek demektir.” demiştir. Şükür, en samimî ve en kıymetli minnettar olma hâlidir. Aynı zamanda şükür zahmetsiz bir bereket, bir rahmet vesiledir.
Bu sebeple, şükür için kullanılan “vacip” kavramı da farz manasına gelir. Lütufları sayıya sığmayan, nimetlerinin arkası kesilmeyen Rabbimiz'e karşı şükretmek, her Müslümana farzdır. Nimetlere şükretmek, onu ikram eden Rezzakın büyüklüğünü itiraf etmektir. Bunlara karşı aldırış etmemek ise nankörlüktür.
Şükretmezsek, sahip olduğumuz bu büyük nimet, bir anda elimizden gidebilir. En çok korkulacak husus, bu nimete kavuştuktan sonra, tekrar eski hâle düşmektir. Bu nimetin şükrünü eda etmeli ki, eski hâle düşülmesin.
Kulağın şükrü, söylenilen ayıpları duymamış olmaktır. Şükür, Allahü teâlânın verdiği nimetleri Onun sevdiği yerlerde kullanmaktır. Allahü teâlâ bir kula birbirini takip eden çeşitli nimetler verince, kul buna layık olmadığını düşünüp utanması da şükür olur. Şükürdeki kusurunu bilmesi de şükür olur.
Özellikle şirk, nankörlüğün en simgesel hali olarak şükrün karşıtı konumunda Kur'an'da kullanılan bir kavramdır (İzutsu, 1991: 265). Kerim, insana doğru olan davranışın gösterildiğini, şükretme ve nankörlük etme konusunda da özgür bırakıldığını bildirmektedir (İnsan, 76: 3).
Cenab-ı Hak şükredenlere nimetlerini artıracağı hususunda şöyle buyurmaktadır: “Hani Rabbiniz şöyle duyurmuştu: And olsun, eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım. Eğer nankörlük ederseniz, hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir.” (İbrahim, 14/7) Şükür nimetin artmasına, bereketlenmesine vesile olur.
Kişiye pozitif bir bakış açısı kazandırır. Deneyimlerden alınan zevkin artmasını sağlar. Fiziksel olarak daha sağlıklı hissettirir. Zorluklarla daha kolay başa çıkabilmeyi sağlar.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Şüphesiz Allah'ın kullarına bahşettiği en büyük nimet imandır. İman hem söz hem de ameldir.
Yüce Allah, Hazreti Adem'i ağaca yaklaşmamakla imtihan ettiği gibi, evlatlarını da her hal ve durumda sabır ve şükürle imtihan etmektedir. Bu imtihan da kulun belâ ve musibetlere karşı sabretmesi, nimetleri kabul etmeye ise şükür etmesiyle gerçekleşir.
"Şüphesiz Allah Teâlâ sabredenlerle beraberdir." (Bakara, 2/153, 155). buyurarak sabrın faziletini anlatmıştır. Hz. Peygamber (s.a.s); "Sabır, acı bir olayın yaptığı sarsıntıya karşı ilk anda gösterilen tahammüldür." (Buhârî, Cenâiz, 32) sözüyle bir felaketle ilk karşılaştığı zamandaki sabrın önemini vurgulamıştır.
Bazı durumlarda kişinin sabretmesi üzerine farzdır. Emri bil mağruf ve yenhevne ğanil münker yani Allahın emirlerini yerine getirmek ve yapılmasını haram kıldığı şeylerden kaçınmak için sabretmek her kişinin üzerine farz olan sabır çeşidirir. NAFİLE OLAN SABIR: Yapılması mekruh olan şeylere sabretmekte nafile sabırdır.
Şükür duası Allah'ın bu dünyada bize bahşettiği tüm her şeye teşekkür etmek amacıyla yapılan, bereketi artıran bir ibadettir. Alimler duanın sabah ve akşam dönemlerinde okunmasının, hayırlı olduğuna işaret ederler. Sabah namazında ve akşam namazı sonrasında bu dua okunarak, Allah'a teşekkür edilebilir.
ibâdetik: Allahım! Seni anıp zikretmek, nimetine. şükretmek, sana lâyık ibadet etmek için bana yardım.
Müfessir Hamdi Yazır, şükür hakkında "Şükür, geçmiş olan bir nimete kavlen, fiilen veya kalben Mün'imini tazim ile mukabele etmektir. Sadece fiilen veya kalben yapılan şükür ne medihtir ne hamd. Lâkin lisan ile kavlen yapıldığı vakit hem hamd hem medih olur ve bu hamd şükrün başıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri