Bir iş ayakkabısı çok çeşitli materyallerden oluşmaktadır, Bunların içerisinde poliüretan, miflon gibi materyaller yer alır. Bu materyaller bir noktadan sonra doğaları gereği çürümeye maruz kalmaktadır. Bu çürüme genellikle materyalin temas ettiği kimyasal bileşenlerden ve nemden kaynaklanmaktadır.
İşte ayakkabınızın ömrünü kısaltan o etmenlerden bazıları: Ayakkabıları silmek için alkollü veya ağır kimyasal içeren ürünler kullanmak. Ayağın kendi yapısına uygun olmayan ayakkabılar seçmek. Ayakkabıyı kendi ömrüne göre çok sık giymek.
Ayakkabının ömrü herkesin kullanımına bağlı olarak değişse de tabandaki erimeler 500 km. den sonra artmaya başlıyor. Tabandaki dişlerin erimesi de sakatlıkları tetikliyor.
Ayakkabıları düzenli olarak bakım yapın. Ayakkabılarınızın malzemesine uygun bir bakım yaparak, ayakkabıların ömrünü uzatabilirsiniz. Deri ayakkabılarınızı düzenli olarak yağlamak, deriyi nemli ve esnek tutar, sentetik ayakkabıların üzerindeki tozları temizlemek, ayakkabıların parlaklığını korur.
Ayakkabılar gerekli önlemler alınmadığında, giyilmese bile olduğu yerde de eskiyebilir. İşte bu kullanılmayan ayakkabıların eskimemesi için çeşitli teknikler var. Kullanılmayan ayakkabıların saklanması ile ilgili en önemli nokta, ayakkabıların içlerinde kalıp ile saklanmasıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Ayakkabıları ister kendi kutularında, isterse de plastik kutularda saklamak mümkün. Kesinlikle nemli veya ıslak ayakkabıları kutulara koymayınız. Kuru ve temiz ise kutulara koyabilirsiniz. Ayakkabıların şeklini bozmaması için özel üretilen kalıplar satılmakta.
Poliüretan, yapısı gereği uzun polimer zincirlerinden oluşmaktadır, zaman içinde nem, hava koşulları gibi etkenlere maruz kalan bu polimer zincirleri etkisini kaybederek ayrılmaya başlar, bu nedenle ayakkabılarımız esnekliğini, sağlamlığını kaybeder ve kırılgan hale gelir.
Su donana kadar 2-3 saat bekletin. Ayakkabıları buzluktan çıkardıktan sonra oda sıcaklığında buzlar eriyene kadar bekletin. Daha sonra ayakkabılarınızı giyebilirsiniz.
Diş macunu, aynı zamanda giymekten yıpranmış ve izi çıkmış ayakkabıların, görüntüsünü tıpkı dolgu gibi kapatır, kırışmış görünümü düzeltir. Diş macununu fırça ile yayarak dairesel hareketler ile silin.
Spor ve Bez Ayakkabılar
Kadın spor ayakkabılarınızı, erkek spor ayakkabılarınızı, bez ve file ayakkabılarınızı çamaşır makinesinde 30 derece, 600 devir ve kısa programda yıkayabilirsiniz. Ayakkabınız siyah ya da renkli ise renk koruma özelliği olan sıvı deterjan kullanabilirsiniz.
“Okula başlayan çocuğun sabahtan öğleye ya da akşama kadar ayakkabılarını çıkaramaması sebebiyle ayak problemlerinin ortaya çıkabileceğini belirten ayak sağlığı uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, aynı ayakkabının 2 gün üst üste giyilmemesi gerektiğini söyledi.”
Çocukların hızlı büyüme dönemlerinde her 3-4 ayda bir yeni ayakkabı ihtiyacı olabilir. 16 ay altında çocuklarda, ayak 2 ayda 2 numara büyüyebilir.16-24. aylarda ayaklar 3 ayda 2 numara büyürken, 24-36 aylık küçük çocuklarda 4 ayda 2 numara, 2 yaşından sonra 4-6 ayda 2 numara büyür.
NIKE SİPARİŞLERİ
Nike siparişini satın aldıktan sonra en geç 30 gün içinde iade edebilirsin. Nike ayakkabılarında veya giysilerinde üretim tarihinden (ayakkabıların veya giysilerin etiketinde bulunabilir) itibaren iki yıl içinde malzeme veya işçilik hatası oluşursa bu ürünleri iade edebilirsin.
Temizlik ve bakımı mutlaka fırça, silgi ve bakım ürünleriyle yapılmalıdır. Slikon bazlı spreyler kullanılmamalıdır. Deri ayakkabılar kendi renginde boya ve natural cila ile cilalanmalıdır. Ayağın aşırı terlemesinden dolayı ayakkabı üzerinde oluşabilecek giderilmesi mümkün olmayan lekeler üretim hatası değildir.
Terle ıslanan ayakkabılar, kullanım sırasındaki aşınma ve iplik atmaya bağlı olarak iç astarda yırtılma oluşturuyor. Üstelik bu deformasyon kötü kokuyu da beraberinde getiriyor. Ayakkabı astarının nemlenmesini azaltmak için modelleri çorapsız giymemeye de özen göstermelisin.
Deri Ayakkabı Temizlerken Islak Mendil Kullanmak: Ayakkabının geçici süreliğine temiz kalmasını sağlar. Ayakkabının yapısını bozmamak ve anlık oluşan kirleri giderebilmek için ıslak mendili birçok kişi tercih eder. Deri ayakkabıyı temizlerken kullanılan ıslak mendilin her seferinde tercih edilmemesi gerekir.
Yüzey korur, kaplar, kavrama sağlar. Tamir eder ve yeniler, geçirmezlik sağlar, kaydırmazlık sağlar, aşınmazlık sağlar, izole eder. UV - ışınlarına dayanıklılık sağlar, kuruduktan sonra esnek kalır.
Derisi Soyulan Ayakkabı Tamir Aşamaları
İlk olarak, ayakkabı toz ve kirden dikkatlice temizlenmelidir. Ardından, soyulan veya kalkık deri, düz bir yüzey oluşturmak için kesilir. Yüzey hazırlandığında, özel bir deri yapıştırıcısı ile soyulan bölgeye yapıştırıcı sürülür ve soyulan kısım yerine bastırılır.
Kağıt, plastik, karton gibi maddelerin dönüşümünden sonra artık kıyafet ve ayakkabı gibi aksesuarların da geri dönüştürebilir olması ve bu ürünlerin geri dönüştürülmesinin ne denli faydalı olduğunun fark edilmesiyle, pek çok marka ve kuruluş bu tarz ürünleri de geri dönüşüme almaya başladı.
İdeal sıcaklık ise 30-40 derece civarlarıdır. Daha yüksek sıcaklıkta yıkamaktan kaçınmalısınız. Çamaşır filesi satın alın ve ayakkabınızın iki çiftini de bu fileye koyarak makineye atın.
Ayakkabı Giydikçe Açılır mı? Ayakkabılar deri, bez, kauçuk, plastik, kumaş gibi çeşitli materyallerden üretilir. Bazı materyallerde kullanıma bağlı olarak esnemeler görülür. Örneğin; bez spor ayakkabılar giyilmeye bağlı olarak esneyerek genişler.
Genel olarak kısa sürede ayakkabının genişlemesi için gazete kağıtları sirke ile ıslatılır. Nemli haline gelen gazete kağıtları ayakkabının iç kısmına sıkı bir şekilde doldurulur. Bir gece boyunca gazete kağıtları bu şekilde bekletilir. Ertesi gün ayakkabınızda genişleme olduğunu fark edeceksiniz.
Saklama Alanı Belirleme
Doğrudan güneş almayan bir yer seçimi de oldukça önemli. Deri ayakkabılarınızı saklayacağınız zaman, ayakkabınızın nefes alması gerektiğini unutmamalısınız. Ayakkabı saklama kutusunda açacağınız birkaç delik, hava alması için yeterli olacaktır.
AYAKKABI NEREDE SAKLANMALİ? Temizlenmiş ve doğru bir şekilde paketlenmiş ayakkabıları yatağın altında dolapta veya herhangi bir yerde saklayabilirsiniz. Ortamın serin ve kuru olmasına dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatalım.
Küflenme, ayakkabının nemli bir ortamda kalması veya ayağın terlemesi sebebiyle oluşmaktadır. Küflenen deri ayakkabıların temizliğinde iç tabanın çıkarılması ve mikrofiber bir bez ile yüzeyin temizlenmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri