Ayakkabı seçerken öncelikle kendi numaranızı almalısınız. En uzun parmağınız ile ayakkabı burnu arasında yarım santimetre (0,5 cm) boşluk olmalıdır. Düz ve sert taban ayakkabı tercih etmemelisiniz.
Ayakkabı içinde parmakların uç kısmı ile ayakkabı ön kısmı arasında 12 mm'lik boşluk olmalıdır. Parmakların üst kısmı ayakkabıya sürtünmemesi için burda boşluk olmalı, aksi takdirde parmak üstlerinde ve tarak kemikleri başlarının altında nasırlar oluşur. Ayak numaranıza uygun ayakkabı alınmalıdır.
Ayakkabıda topuğunuz en az parmaklarınız kadar rahat olmalıdır. Ayakkabının ucuyla en uzun parmağınız arasında 1cm boşluk olmalıdır. Ayakkabının içinde parmaklarınızı rahatça hareket ettirebilmelisiniz.
-Ayakkabının orta kısmıyla parmak arasındaki bölüm bükülebilmeli, orta kısım bükülmemelidir. -Ayağın ön kısmındaki genişlik ayağa tam uymalıdır. -Parmaklar yürürken öne kaydığı için ön tarafta bir parmak boşluk olmalıdır. Aksi takdirde yürürken parmaklar öne kayar ve sıkıntı oluşur.
Bağcıkların ayak bileği hareketini fazla engellemeden, mümkün olduğunca yukarıda bağlanması arzu edilir. En uygun ayakkabı ayağı sıkmadan, sıkı biçimde ayağa oturanıdır. Ancak ayak parmaklarınıza da yeterince hareket olanağı sağlamalıdır. Birinci ayak parmağı ile ayakkabı ucu arasında 1 cm'lik boşluk olmalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Ayakkabı ve Ayak Arasındaki Boşluk: Ayakkabı ile ayak arasında belirli bir boşluk olması gerekmektedir. Bu boşluk genellikle bir parmak genişliğinde olmalıdır ve ayak parmaklarının rahatça hareket edebilmesini sağlamalıdır.
Ayakkabı ölçüsü ayağınızın en uzun parmağına göre tasarlanır. Ancak her iki ayak arasında 0.5 numara fark olabilmektedir. Her iki ayak ölçünüze uygun ayakkabı seçmeye özen gösterin. En uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır.
Ayakkabının Tam Olduğunu Anlamak İçin Parmağınızla Bastırın
En uzun parmağınız ile ayakkabı burnu arasında yarım santim boşluk olması iyidir. Bunu kontrol etmek için ayakkabının üst kısmına hafifçe bastırın. Çünkü yeni ayakkabılar serttir ve boşluğu hissedemeyebilirsiniz.
Ayakkabıya ayak girdikten sonra ayakkabının topuk bölgesinde oluşan boşluktan da ayakkabının büyük olduğu anlaşılabilmektedir. Ayak topuğu ile ayakkabının topuğu arasına işaret parmağı sokulduğunda parmak rahatlıkla ayakkabıya giriyorsa ayakkabının büyük olduğu anlaşılmaktadır.
Özellikle ayak başparmağı, ayakkabının önüne değmemelidir. En uzun ayak parmağıyla ayakkabı ucu arasında 1 santimetre mesafe olmalıdır. Parmaklar, ayakkabı içinde rahatça hareket ettirilmelidir.
Uzun parmak, bazı kişilerde ayak baş parmağı, bazı kişilerde ise baş parmağın yanındaki parmak olur. Ayakkabı bu ölçülerden yarım santim daha uzun olmalıdır. Spor ayakkabılardaysa uzun ayak parmağıyla ayakkabının burnu arasında en az bir santim kadar boşluk olmalıdır.
Kemal Kaymak - Uzmanlar, ayakların rahat edebilmesi için spor ayakkabıların bir numara büyük alınmasını öneriyor. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nedim Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayakkabının insan sağlığı üzerinde önemli yere sahip olduğunu belirtti.
Ayakkabı Giydikçe Açılır mı? Ayakkabılar deri, bez, kauçuk, plastik, kumaş gibi çeşitli materyallerden üretilir. Bazı materyallerde kullanıma bağlı olarak esnemeler görülür. Örneğin; bez spor ayakkabılar giyilmeye bağlı olarak esneyerek genişler.
Ayakkabı seçerken öncelikle kendi numaranızı almalısınız. En uzun parmağınız ile ayakkabı burnu arasında yarım santimetre (0,5 cm) boşluk olmalıdır. Düz ve sert taban ayakkabı tercih etmemelisiniz.
Ayakkabı küçültme pedi, adından da anlaşılacağı üzere büyük gelen ayakkabıların yaklaşık 1 numara küçültülmesi için kullanılan bir üründür. Söz konusu ürün, ayakkabı tabanlarının içerisine yerleştirilerek kullanılır. Yarım numara farklılık görülen durumlarda tercih edilir. Pratik kullanıma sahiptir.
Ayağınızın en geniş yeri ayakkabının en geniş yerine tam oturmalıdır. Ayakkabının üzerinde yazan numaraya göre ayakkabı seçmeyin. Seçimi yaparken mutlaka deneyin. Markadan markaya boyutu değişebildiği gibi aynı markanın farklı modellerinde dahi ayakkabı boyutlarında ciddi farklılıklar olur.
Ayakkabının en geniş yeri tarak kemikleri başlarına gelen kısımdır bu kısım tarak kemiklerini sıkıştıracak kadar dar veya ayağın ayakkabı içinde hareket etmesine izin verecek kadar bol olmamalı. Ayakkabının uç kısmında ise taban yerden 1.5 cm uzaklaşarak havaya kalkık olmalıdır.
Ayakkabılarınızı ağzını sıkıca kapattığınız su dolu torbalarla doldurun. Ayakkabılarınızı, su dolu torbalar tamamen donana dek buzlukta bekletin. Kısa bir süre çözülmeleri için bekleyin ve sonra buz torbalarını alın. Ayakkabınızın yapıldığı malzemenin, öncekine kıyasla biraz daha esnemiş olduğunu göreceksiniz.
Ayakkabı satıcılarından veya tamircilerinden kolayca temin edebileceğiniz ayakkabı kalıplarından dar gelen ayakkabınızdan bir numara büyük bir kalıp alın. Bu büyük kalıbı ayakkabınıza zorla yerleştirip 1-2 gün kadar bekletin. Kalıbı çıkardığınızda ayakkabınızın genişlediğini göreceksiniz.
Genel olarak kısa sürede ayakkabının genişlemesi için gazete kağıtları sirke ile ıslatılır. Nemli haline gelen gazete kağıtları ayakkabının iç kısmına sıkı bir şekilde doldurulur. Bir gece boyunca gazete kağıtları bu şekilde bekletilir. Ertesi gün ayakkabınızda genişleme olduğunu fark edeceksiniz.
Ayakkabı içinde parmakların uç kısmı ile ayakkabı ön kısmı arasında 12 mm'lik boşluk olmalıdır. Parmakların üst kısmı ayakkabıya sürtünmemesi için burada boşluk olmalı aksi takdirde parmak üstlerinde ve tarak kemikleri başlarının altında nasırlar oluşur.
Ayakkabı numaraları genellikle ayakkabıların büyüklük ölçüsü olarak bilinir ve uluslararası kabul görmüş bazı ölçü kalıplarına göre belirlenmektedir. Ayrıca ülkemizde tercih edilerek kullanılan ayakkabı numaraları da Avrupa'da kullanılan ayakkabı numaralarıyla aynıdır.
Sağ ve sol ayak numaraları, nadiren birbirini tutar.Ayakkabı alırken sağ ve sol mutlaka birlikte denenmeli. Ayağınızın en uzun parmağından itibaren ayakkabının ucunda biraz boşluk olması ayağınızı çok rahatlatacaktır. Baş parmağınız ayakkabının ön kısmıyla asla temas etmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri