Yeşil, turuncu, mor gibi renkler ara renk olarak ifade edilir.
Ara renkler üç tanedir. Bunlar ana renklerin karışımıyla meydana gelen renklerdir. Kırmızı ve mavi renk karışımı moru, kırmızı ve sarı renk karışımı turuncuyu, sarı ve mavi renk karşımı ise yeşil rengini meydana getirir. Bunlar da ara renklerdir.
Bu 7 renk; Sarı,kırmızı ,turuncu,mavi,yeşil,mor,lacivert.
Parlak mavi, çimen yeşili, sarı, kırmızı, turuncu, pembe ve mor gibi canlı tonlar arasında seçenekler sonsuzdur. Bu renkler, sadece vizyonumuzu zenginleştirmekle kalmaz, aynı zamanda ruh halimizi yükseltir ve bize ekstra bir enerji sağlar.
Renk çarkındaki bir diğer renk grubu ise soğuk renklerden oluşur. Bu renkler insanlar üzerinde soğuk bir etki bırakır. Yeşil, mavi, mor ve bu renklerin tonları soğuk renklerdir.
İlgili 33 soru bulundu
Yeşil, turuncu, mor gibi renkler ara renk olarak ifade edilir. Her ara renk, iki ana renk arasında belli bir mesafede bulunur. Örneğin yeşil renk, mavi ve sarı rengin karışımından ortaya çıkan bir ara renktir. Turuncu ise sarı ve kırmızının karışımıdır.
Kıyafetlerinizde mor rengi kullanmak istiyorsanız zıt rengi olan sarı ile kombinlediğinizde ortaya etkileyici sonuçlar çıkacaktır...
İki zıt grup: Soğuk ve sıcak renkler
Dekorasyona yoğunluk katmak istersen 'Terra Cotta' ya da mercan tonlarını düşünebilirsin.Mor, mavi, yeşil, gri gibi renkler ise orman, deniz ve gökyüzüne benzer yerleri hatırlatır. Hava olaylarından da buz ve karı çağrıştırdığından 'soğuk renkler' olarak tanımlanır.
Kırmızılar, sarılar, turuncular ve bej/krem renkleri sıcak renkler grubundayken maviler, yeşiller ve griler soğuk renkler grubundadır.
Herhangi bir gökkuşağında da göreceğiniz üzere, siyah renk görünür spektrumunda değildir. Diğer tüm renkler, siyah dışındaki ışık yansımalarıdır. Siyah, ışığın yokluğudur. Beyazın ve diğer tonların aksine, saf siyah doğada hiçbir ışık olmadan bulunabilir.
Renk tekerleğinde 12 ana renk vardır. RGB renk tekerleğinde, bu tonlar kırmızı, turuncu, sarı, chartreuse yeşili, yeşil, bahar yeşili, Camgöbeği, masmavi, mavi, menekşe, Macenta ve gül renkleri bulunmaktadır.
Dünyamız milyonlarca farklı renk tonuyla dolu. Ancak birleşimiyle farklı renkleri ortaya çıkaran üç adet ana renk var. Bunlar mavi, kırmızı ve sarı. Mavi, kırmızı ve sarının farklı kombinasyonları da bize mor, yeşil ve turuncu renklerini veriyor.
Ana renkler dediğimiz kırmızı, sarı, mavi kendi aralarında eşit ölçülerde karıştırıldığında, yardımcı renkler olan turuncu, yeşil, moru meydana getirdiğini gördük.
Bahsini ettiğimiz üç renk (yeşil, mavi ve kırmızı) ışık bir aradayken beyaz görünür ancak ikili olarak karıştırıldıklarında farklı renkleri elde ederiz. Ana renklerin karıştırılmasıyla elde ettiğimiz renkler olan camgöbeği (cyan), eflatun (magenta) ve sarı, ara renkler olarak adlandırılır.
Gri ya da boz, kara ve ak renklerin değişik oranlarda karıştırılması ile oluşan bir renktir.
Beyaz veya ak, görülebilir dalga boylarındaki tüm renkleri kapsayan renk. Ak ışık, kızıl, yeşil ve mavi ışıkların karıştırılması ile oluşturulabilir. Eskiden, akın ışığın doğal rengi olduğu kabul edilirdi ancak Newton, tam tersine beyazın tüm renklerin birleşimi olduğunu kanıtladı.
Sıcak renkler, adından da anlaşılacağı gibi sıcaklık hissi uyandıran renklerdir. Kırmızı, turuncu ve sarı, sıcak renkler kategorisine giren başlıca renklerdir. Bu renkler, ateşin ve güneşin enerjisini simgeler ve sıcak, rahat bir atmosfer yaratmada etkilidirler. Kırmızı, en güçlü sıcak renklerden biridir.
Moru oluşturmak için, kesinlikle mavi ve kırmızıya ihtiyaç vardır. Fakat değişik tonlarda morları oluşturmak için diğer renkler de karıştırılabilir. Mavi ve kırmızıya beyaz, sarı veya gri eklenerek daha açık bir mor yapılabilir. Siyahı, mavi ve kırmızıya dahil etmek daha koyu bir mor tonu meydana getirir.
Diğer tüm renkler ise, tam olarak bunların karıştırarak kullanılması sonucunda elde edilir. Zıt renkler ise, mor ve sarı gibi bir renk tekerleğinde birbirinin karşısında bulunan herhangi iki renk olarak tanımlanabilir.
Mor (purple), her ne kadar eflatuna (menekşe rengine) benzese de, bu iki rengin arasında şöyle bir fark vardır: Eflatun ışığın görünen tayfında kendine has dalga boyuna sahip (yaklaşık 380–420 nm) temel bir renktir; oysa ki mor, kırmızı ve mavinin karışımıyla elde edilen ikincil bir renktir.
Soğuk renkler genellikle sakinlik, huzur ve doğayı temsil eder. Bu renklerin en yaygın örnekleri mavi, yeşil ve mordur. Mavi genellikle sakinliği ve huzuru ifade ederken yeşil doğa ve yenilenmeyi, mor ise lüks ve gizemi simgeler.
Mor Rengin Anlamı
Renklerin psikolojik anlamları arasında mor rengi, uyku problemi çeken kişiler tarafından sıklıkla kullanılır. Bunun nedeni ise uyku getirici etkiye sahip olmasıdır. Aynı zamanda, mor rengini hayal gücü artırma etkisi de vardır. Mor renk genellikle, insan psikolojisini olumlu olarak etkiler.
Mor, en kısa dalga boylu, elektromanyetik tayfta daha çok maviye yakın olan renktir. Frekansı en yüksek olan renktir. Ara ve soğuk renktir, karşıt rengi sarı'dır. Mor renginin hex değeri "#660099", RGB değeri "102, 0, 153" ve CMYK değeri "33,100,0,40" dır.
Mor rengi seven kişiler genellikle psikolojik açıdan duyarlı kişilerdir. Yani bu kişilerin ruhsal yapıları her zaman ön plandadır. Ayrıca mor rengi sevenler sanata karşı duyarlı olan kişilerdir. Çünkü bu insanların sanat dallarında başarılı olma şansları yüksektir.
Bu renkler: macenta, kırmızı, sarı, yeşil, • siyan mavisi, koyu mavidir. Fizikçi Isaak Newton 1676'da, prizma yardımı ile güneş ışığının kırılmasını sağlamış ve 7 renk grubunu keşfetmiştir. aslında renksizliktir, nötr renklerdir. *Boyaların hepsi karıştırıldığında kahverengi elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri