Ayakların sürekli olarak yere maruz kalması, yetersiz nemlendirme, sert yüzeylerde yürüme, aşırı kilo, yanlış ayakkabı seçimi, uzun süre ayakta durma gibi faktörler topuk çatlağı oluşumunu tetikleyebilir.
Deri kurudukça ve esnekliğini yitirdikçe, basınç ve ağırlık altında çatlar. Bu süreci hızlandıran faktörler arasında hava koşulları, özellikle kuru ve soğuk hava, ve sık sık açıkta bırakılan veya korunmayan ayaklar bulunur.
Depolarda veya bulunduğu alanlarda nem ve kötü hava koşullarına maruz kalan ayakkabılar polimer özelliğini yitirdiği için yıpranmaktadır. Aslında diğer taban malzemeleri de bu yaşlanma işlemlerine tabidir. Örneğin, kauçukta bulunan plastik lifleri yavaş yavaş malzemeden dışarı dağılırlar.
Hangi model ayakkabıya sahip olunursa olunsun, eğer tabanı yırtılmış veya kendiliğinden açılmış bir ayakkabınız varsa ayakkabı taban yapıştırıcısı ile bu durumun üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.
Ayakkabıları Nemli Ortamlardan Uzak Tutun: Ayakkabılarınızı nemli ortamlardan uzak tutun. Islak veya nemli ayakkabılar çabuk çatlar. Ayakkabılarınızı hava alabilen bir yerde kurutun ve saklayın. Ayakkabılarınızı Doğru Şekilde Saklayın: Ayakkabılarınızı uygun şekilde saklayın.
İlgili 25 soru bulundu
Deri ayakkabıların temizlenmesinde ve mevcut olan çizik ya da çatlakların giderilmesinde diş macunu oldukça etkilidir. Çiziğin ya da çatlağın büyüklüğüne göre belirlenerek diş macununu su ile açmak gerekmektedir. Daha sonra ise bir bez yardımı sayesinde bölgenin ovulması yeterli olmaktadır.
Deri ayakkabıların belirli aralıklar ile vazelin, badem yağı veya bakım yağları ile bakımlarının yapılması önerilmektedir.
Ayakkabının bakteri üretmesine engel olmak için özellikle tabanlarını temizlemeyi unutmayın. Ayakkabının sığacağı genişlikte, tabanının yüksekliğini geçmeyecek kadar bir kabı suyla doldurup, tabanı bütün kış ve yaz boyunca kirlenmiş ayakkabılarınızı içine koyabilirsiniz.
Tabanlık iki temel ihtiyacı karşılar:
- Ayakkabıda konforu arttırır. Performansı arttırır. - Hedeflenen rahatsızlığı çözmeye yönelik hizmet eder. Günlük yaşamınızda ve sporunuzda, ayakkabılarınızın yastıklamasının ve güçlendirilmesinin yeterli ve ayak tipinize uygun olduğundan emin olun.
Topuklarınız sürekli olarak ayakkabınızın arkasına battığında, her iki yüzey de darbe alır. İlk olarak, astar gerilecek ve yırtılacaktır. Ardından topuklarınız köpüğe temas ederek ağrılı kabarcıklar için mükemmel ortamı yaratacaktır. Yeni bir spor ayakkabı alırken, ayak bedeninize uyumlu olduğundan emin olun.
Kauçuk taban, yüksek direnç özelliğine sahip olması sebebiyle dayanıklı bir malzemedir. Kauçuk tabanlı ayakkabıların su geçirmezlik özelliği de bulunmaktadır. Kauçuk doğal bir malzemedir. Kalıplara enjeksiyonla granül konularak, fırınlarda pişirilerek üretimi yapılır.
Topuk çatlağı nasıl temizlenir için en çok bilinen doğal yöntem olan, “ponza taşı” ayak bakımınızın ilk adımı olabilir. Bu taş, delikli yapısıyla peeling etkisi göstererek topuklarınızdaki ölü ve kurumuş deriyi temizler. Yumuşak hareketlerle ponza taşını uyguladıktan sonra ılık suyla ayaklarınızı yıkamalısınız.
Deri ayakkabı temizleme sırasında uygulayabileceğin bir diğer doğal yöntem de zeytinyağı kullanmaktır. Yumuşak bir beze, biraz zeytinyağı dökerek ayakkabı çiziklerini nazikçe ovmalısın. Zeytinyağı çizikleri gidererek ayakkabının yenilenmesine yardımcı olur, ayakkabıların beslenirken kullanım ömrü de uzayacaktır.
Ayakların sürekli olarak yere maruz kalması, yetersiz nemlendirme, sert yüzeylerde yürüme, aşırı kilo, yanlış ayakkabı seçimi, uzun süre ayakta durma gibi faktörler topuk çatlağı oluşumunu tetikleyebilir.
Kışın deri bot ve çizme giymenin bazı avantajları ve dikkat etmeniz gerekenler: Sıcaklık ve İzolasyon: Deri ayakkabılar, doğal izolasyon sağlar ve ayaklarınızı soğuktan korur. Deri malzeme, içinde hava tutar ve bu sayede ayaklarınızın sıcak kalmasına yardımcı olur.
Ayakkabılar gerekli önlemler alınmadığında, giyilmese bile olduğu yerde de eskiyebilir. İşte bu kullanılmayan ayakkabıların eskimemesi için çeşitli teknikler var. Kullanılmayan ayakkabıların saklanması ile ilgili en önemli nokta, ayakkabıların içlerinde kalıp ile saklanmasıdır.
Yün ayakkabı tabanlığı modelleri de deri tabanlıklar kadar kaliteli ve kullanışlı olmaları nedeniyle gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Daha çok kış aylarına uygun olan bu tabanlıklar, deri gibi organik ve ayak için sağlıklı bir malzemedir. Ayağın hava almasını sağlar ve terleme, koku ve mantar oluşumunu engeller.
3. Ayakkabının tabanı nasıl olmalı? Tabanı ayak şeklinize uygun olmalı, ayağınızın altındaki boşlukları doldurmalı ve desteklemeli. Çünkü tabanı dümdüz ve çok esnek olanlar, ayak tabanındaki bağların aşırı gerilmesi sonucu plantar fasiit ve topuk dikeni gibi ayak tabanı rahatsızlıklarına zemin hazırlayabilir.
Memory Foam Ayakkabıların Öncüsü; Skechers
Ayağı saran yapısıyla gün boyu rahatlık vaat eden Memory Foam taban sayesinde Skechers en rahat spor ayakkabıları üretmektedir.
Ayakkabıları ister kendi kutularında, isterse de plastik kutularda saklamak mümkün. Kesinlikle nemli veya ıslak ayakkabıları kutulara koymayınız. Kuru ve temiz ise kutulara koyabilirsiniz. Ayakkabıların şeklini bozmaması için özel üretilen kalıplar satılmakta.
Kışlık ayakkabı tabanı, ayağı soğuktan koruyacak şekilde tasarlanmış olmalıdır. Kauçuk taban, bu tür ayakkabılar için mükemmel bir seçim olabilir çünkü esneklik, dayanıklılık ve su direnci sağlar. Tabanın kalın olması, soğuk havanın ayakkabının içine girmesini önlemeye yardımcı olur.
Ayakkabı tabanlarında ise Kösele, PU, EVA, PVC, TPR, Kauçuk, Termo, Neolit vb. pek çok malzeme kullanılmaktadır. Ayakkabılarda kullanılan taban türlerini çalışma ortamı, mevsimsel koşullar vb. göre değişiklik arz eder.
Deri ayakkabıların temizliği için nemli bir bez kullanılabilir. Bezle silinen temiz ayakkabıya ise zeytinyağı ile bakım yapılabilir. Bir pamuğa ya da kuru bir beze biraz zeytinyağı döktükten sonra ayakkabının yüzeyine hafif dokunuşlarla uygulama gerçekleştirilir.
Hindistan cevizi yağı, badem yağı, vizon yağı veya vazelin kullanarak yapılan yumuşatma işlemleri başarılı sonuçlar vermektedir. Beyaz sabun ile ıslatılan sert deri ayakkabılar kuruduktan sonra silindiğinde yine yumuşuma etkisi göstermektedir.
Beyaz oje kullanarak ayakkabınızda oluşan aşınma ya da çizilmeleri kapatabilirsiniz. Bunun için ayakkabınızın türüne göre mat ya da parlak beyaz oje alıp görüntüsünden rahatsız olduğunuz bölgeye sürebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri