Kediler uyumayı çok severler. Uyumadıklarında ise uyku için dalmayı beklemezler ve enerjileri harcalar. Bu enerji harcarken de geceleri aktif olup miyavlayabilirler. Yeni bir eve taşındıysanız, bu durum kedide bir düzen bozukluğuna sebebiyet verebileceğinden geceleri sevimli dostunuz miyavlayabilir.
Kediniz meraklı, enerjik ve aktifse, ayrıca oynamayı seviyorsa, geceleri miyavlayarak sizi uyandırıp, dikkatinizi çekmeye çalışması olağandır. Kediniz, dikkat çekmek için yatak odanızın kapısını tırmalamak, yatağınızda gezmek, dokunmak, çarpmak, düşmek ve tabi ki miyavlamak gibi pek çok şey yapacaktır.
Yavru kediler acıktıklarında, üşüdüklerinde ya da korktuklarında annelerine miyavlar; ancak yetişkin kediler büyüdükçe tıslama ve homurdanma gibi farklı vokalizasyon şekillerini de işin içine katarak birbirleriyle iletişim kurmaya başlarlar. Miyavlama ise sadece ve sadece insanlara karşı kullanılır.
Kediler sosyal hayvanlardır, dolayısıyla iletişim kurmaya ve ilgi görmeye ihtiyaç duyarlar. Kedim geceleri çok miyavlıyor şikayeti duyuyorsanız kedinizle daha çok ilgilenerek ve onunla sosyalleşebileceğiniz oyunlar oynayarak gece hareketliliğini kontrol altına alabilirsiniz.
Kedilerin birbirlerine alışmaları bir ya da iki gün veya birkaç hafta sürebilir. Kedilerin birbirleriyle kendilerini rahat hissetmeleri birkaç ay sürebilir; ancak onlar arasında bir ateşkes yaratabilirseniz; başarmışsınız demektir.
İlgili 30 soru bulundu
Yavru kedinizi eve ilk getirdiğinizde, evde mümkün olduğunca sessizliğin hakim olmasını sağlayın ve biraz ürkek davranırsa şaşırmayın. Yavru kedinize odasını gösterin ve kendi başına keşfetmesine müsaade edin. Kapıyı hafif aralık bırakın ki, yavru kediniz canı istediğinde girip çıkabilsin.
Yavru kedinizin yatağını bir battaniyeyle birlikte rahat, sessiz bir yere koyun ve su, mama ve kum kabına erişebildiklerinden emin olun. Işığı söndürmek yavru kedinizin uyku düzeninizi oluşturmanıza yardımcı olacaktır, ancak ilk gece çevresine uyum sağlarken bir gece ışığını açık bırakmak isteyebilirsiniz.
Kedinin ilgi istediğinde miyavlamasını durdurmak için kedi miyavladığında ona tepki vermeyi kesmeniz gerekmektedir. Sadece sessiz olduğunda oyun oynayıp sevmek ve miyavlamaya başladığında uzaklaşmak aşırı miyavlamanın önüne geçebilir. Ancak kedinizi tamamen görmezlikten gelmemeniz gerekmektedir.
Kediler yalnızken gün boyu uyurlar. Bu da sizi özlemelerine ve sizinle daha çok vakit geçirmeyi istemelerine neden olur. Kedinize daha çok vakit ayırarak onunla özellikle akşam saatlerinde oyun oynamanız ve onu yormanız geceleri sakinleşmesini sağlayacaktır.
Yavru kedi eve geldiği zaman evdeki kedinin onu koklamasına izin verebilirsiniz. Öncelikle yavru kedi için hazırladığınız alana gidin ve yavru kedinin yeni yaşam alanını keşfetmesini sağlayın. Bu esnada yetişkin kedinizin sizi uzaktan izlemesine, küçük adımlarla yanınıza yaklaşmasına şahitlik edeceksiniz.
Yavru kedinin, gece onu duyabileceğiniz, yumuşak, sıcak ve inip çıkabileceği kadar alçak bir yerde uyuması gerekir. Çünkü yavru kediler beslenme ve su içme gibi ihtiyaçlarını karşılama eğiliminde olduğundan, yataklarına kendi başlarına erişebilmeleri fazlasıyla önemlidir.
Yavru kediler tek başına uyumaya çabuk alışır; ancak başlangıçta, kardeşlerinin sıcaklığını hatırlatması için yatağın altına bir sıcak su şişesi koyabilirsiniz.
Kediler geceleri insan gözüne göre daha net görürler. Bu da gece avlanmaları için çok iyi bir özelliktir. Kediler; mor, mavi, yeşil ve sarıyı iyi görmekte; kırmızı, turuncu ve kahverengi tonlarını ise daha az görmektedirler.
Kediler hastalık semptomlarını gizlemekte iyilerdir. Miyavlamak ya da çeşitli sesler çıkarmak, mamaya ilgi göstermemek kontrol gerektiren bir hastalığın habercisi olabilir. Sürekli miyavlama aşırı aktif tiroid, böbrek hastalığı, idrar yolu hastalıkları ya da diğer rahatsızlıkların habercisi olabilir.
Kediler, ilkel yaşamlarında gündüzleri aktif olmazlar, geceleri ise aktiftirler ve avlanma eğilimindedirler. Her ne kadar ilkel yaşamdan gelen bir davranış biçimi olsa da, bu durum evcil kediler için de aynıdır. Yani, kedilerin geceleri aktif olması tamamen yaradılışlarından kaynaklıdır.
Dişi kediler sürekli miyavlayabilir çünkü üreme döngüsünde dikkat çekmeye çalışır, eş arar veya yavru bakımında yardım ister. Ayrıca açlık, susuzluk, yalnızlık veya stres de miyavlamaya neden olabilir.
Hali hazırda bir kedinin ya da köpeğin yaşadığı eve yeni bir kedi getirileceğinde alışma sürecinde kediyi odaya kapatmak önerilebilir. Bu öneri hem evin kıdemli evcilinin huzuru hem de eve yeni gelenin adaptasyonunun desteklenmesi adına önemlidir.
Kedilerin birini selamlamak, sevdikleri insanı oyun oynamaya çağırmak, heyecanlandığını belirtmek ve ilgi istemek için miyavladığını sıklıkla duyabilirsiniz. Bu sırada çıkardıkları ses genellikle daha tizdir. Kediler nadir olarak anksiyete, sıkılma, korku ya da hastalık nedeniyle de miyavlayabilirler.
Kedinizin yatak yerini rahat ve temiz tutun. Kedinizi yatmadan önce yorgunluk hissettirmek için onunla oynamak veya yürütmek. Kediniz için uyku süresinde odanın sessiz ve karanlık olmasını sağlayın. Kedinizi rahat hissetmesi için kokusuyla ilgili bir oyuncak veya battaniye kullanın.
Kediler için geceleri ışık yakmak gerekmez. Zifiri karanlık olmadığı sürece kendi iç güdülerini de kullanarak kediler karanlıkta yollarını bulabilirler. Tuvalet ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirler. Göz yapıları geceleri oldukça iyi görecek şekildedir.
Kediler kapalı kapılardan nefret eder. Eğer kediniz kapının önünde miyavlıyorsa odaya girmek veya odadan çıkmak istiyor olabilir.
Kimileri birkaç günde, kimileri birkaç hafta, hatta ayda yeni evine alışmış olur. Bu süreç içerisinde, ev işleriyle ne kadar meşgul olursanız olun, dostunuza daha fazla şefkat ve sevgi göstermeye bakın. Onunla daha fazla oynayın, ona ekstra zaman ayırın. Zamanla yeni evine alışacak ve kendini güvende hissedecektir.
Kediyi okşamak stresi azalttığı gibi kendinizi daha iyi hissetmenize de imkan sağlar. Kediyle uyumak aranızdaki bağın daha güçlü olmasını sağlar. Kediniz yatağınızda uyurken kendisini daha rahat hissedecektir. Üşüyen teninizin ısıtılmasını sağlayacak olan kediler sizin içinde mükemmel bir yatak arkadaşı olacaktır.
Yavru kedi yatağına alıştırmanın ilk kuralı sabırlı olmanızdır. Yavru kedinizi yatağına alışması için onu ödül sistemi ile teşvik edin. Yavaşça yatağının yanına kedinizin çok sevdiği oyuncakları ya da biraz mamayı koyun. Bu durum kedinizin yavaş yavaş yatağına alışması için ilgisini çekecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri