Ayaktaki güç kaybı ayağın yerden yukarı kalkmasını tamamen engelliyorsa buna düşük ayak denir. Beyinden kaynaklanan bir sorun yoksa arnold chiari, boyun omurgası kanal içi enfeksiyon, kanama , tümör de ekarte edilmişse genellikle boyun fıtığı, boyun dar kanal, boyun travma sonucu kaymalar sonucu oluşabilir.
Bacak kaslarının yorulduğu zaman güç kaybetmesi ile meydana gelen bu durum dinlendikten sonra düzelir. Aynı zamanda bacak zayıflığı, kondisyon kaybı ya da fiziksel hareketsizlik gibi durumlardan dolayı ortaya çıkabilir. Azalan kas gücü nedeniyle günlük görevlerin yerine getirilmesi zorlaşır.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Topsakal, "Eğer yürürken diz ya da kalçanız boşalıyorsa, ayak bileğiniz sık sık dönüp burkuluyorsa, ayakkabınız ağır geliyorsa, ayağınız yere takılıyorsa ve sık sık düşüyorsanız bacağınızda güç kaybı var demektir. Bu durumda hemen beyin omurilik ve sinir cerrahına başvurulması gerekir." dedi. Doç.
Vücutta gerçekleşen uyuşmalara nöroloji bilimi bakmaktadır. Tedavi eden kişiler ise Nörologlardır. Herhangi bir uyuşma olayında mutlaka Nöroloji doktorlarından randevu alınmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
İstirahat, ilgili bölgeye masaj yapılması, uyku düzeninin sağlanması, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programına uyulması ve alkol tüketiminin sınırlandırılması veya sonlandırılması gibi uygulamalar bacakta uyuşma şikayetinin kontrolünde etkili olabilecek yöntemler arasında yer alır.
Bacak uyuşması genellikle; bir bölgeye kan akışının düzgün sağlanamamasından ya da sinir hasarlarından kaynaklanır. Birçok nedeni olabilir. Enfeksiyon, iltihaplanma, travma ya da başka bir nedenden kaynaklanabilir. Uyuşma tek taraflı ya da her iki bacakta olabilir.
Ayak ve bacak yorgunluğu için bir diğer yöntem, aromatik yağlarla masaj uygulamaktır. Düzenli egzersiz, ayak ve bacak kaslarını güçlendirir ve hem ağrıların azalmasına, hem de kan dolaşımınızın düzenlenmesine yardımcı olur. Diğer bir yöntem de ayak banyosudur.
Şeker hastalığı, bazı enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar, kanserler, kullanılan bazı ilaçlar bu nedenlerden bir kısmıdır. Başka bir neden olmaksızın sinir sisteminin kendisine bağışıklık sistemimizin saldırısı ile ortaya çıkan polinöropatiler de vardır.
Bacaklarda güçsüzlük genellikle ilerleyen bel, sırt ve boyun fıtığı hastalarında görülen yaygın şikayetlerdendir. Bu hastalarda güçsüzlüğün yanında bel ve bacak ağrısı da görülebilir. Osteomalazi de bir başka bacaklarda güçsüzlük yapan durumlardandır.
Böyle durumlarda başvuru yapılacak olan poliklinik nöroloji olarak öne çıkar. Uzman nörolog doğrultusunda gerçekleşen tetkik ve teşhisler, gerekli tedavi yöntemini ortaya çıkarır.
Kas hastaları genellikle yokuş ve merdiven çıkma, oturduğu yerden kalkma, yürüme, kollarını kaldırıp yükseğe uzanma, başını yıkamada güçlük gibi, kök kaslarında güçsüzlük nedeni ile ortaya çıkan yakınmalarla doktora başvururlar.
Kas güçsüzlüğü, beklenen kas kuvvetine ulaşmadaki başarısızlıktır. Kas güçsüzlüğü olan hastalar bu durumu ağırlık, tutukluk, yorgunluk, halsizlik, el ve ayakların tutmaması, yürürken dengesizlik, merdiven inip çıkmada zorluk olarak tarif edebilirler.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir. Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir.
Bir leğenin içine su ve bol miktarda buz atılarak hazırlanır. Ardından da bu leğenin içinde ayaklar yirmi dakika kadar bekletilir. Bu durum ayaktaki kan akışını yavaşlatır. Bundan dolayı da ayaklarda oluşan uyuşmalar durur ver yerini rahatlama alır.
Sinir sistemi ve kas iskelet sisteminin haricinde yaşlanma, yetersiz egzersiz, kronik hastalıklar, uyku düzensizliği, kötü beslenme, vitamin ve mineral eksiklikleri, hareketsiz yaşam gibi etkenler de bacaklarda güçsüzlüğe sebep olabilir.
Ayak parmaklarındaki uyuşmanın başlıca sebebi olarak sinir hasarlanması gösterilebilir. Sinirlerde meydana gelen bir hasar ya da kan dolaşımında meydana gelen bir sorun ayakta uyuşmaya neden olabilir.
Halsizlik genellikle birçok farklı nedenden kaynaklanır. Ciddi bir sağlık sorununun belirtisi de olur. Halsizliğe; düzenli kaliteli uyku, dengeli beslenme, bol su tüketimi, fiziksel aktivite, stresten uzak durma, demir, vitamin takviyeleri iyi gelir.
Kemik, eklem, tendon, sinir, kas ve damarlarda olan problemler ağrıya neden olabilir. Bunların dışında bacak ağrısı nedenleri bel fıtığı, diabet, huzursuz bacak sendromu, bacak arteriyel sisteminde darlık, bacak venöz damarlarında genişleme ve varis gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Gerekli durumlarda ağrı kesici ilaçlar veya merhemler reçete edilebilmektedir. Ayak yorgunluğu için evde uygulanabilecek en iyi yöntem ayakları ılık suda bir süre bekletmek olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk su tercih edilmemelidir.
MS hastalarında nöropatik ağrı sık görülür. Kol ve bacaklarda yanıcı batıcı acı biber sürülmüş gibi tuhaf ağrılar olur . Spastisite nedeniyle bacaklarda ağrı,kramp sık görülür. MS hastalarında spastisite nedeniyle aşağı bel ağrısı sendromu genel popülasyona göre daha sıktır.
Bacak uyuşması aniden başlayıp şiddetlendiği zaman ciddi bir durum söz konusu olabilir. Hafif başlayıp saatlerce hatta günlerce süren uyuşmalar da ciddi görülmelidir. Uyuşmalara ek olarak denge bozukluğu, kuvvetsizlik gibi belirtiler görüldüğünde en kısa sürede bir doktora başvurulmalıdır.
Uzmanlara göre ayak uyuşması en fazla vücudun dengesiz bier şekilde durması ve bireylerin uzun süreler boyunca hareketsiz kalmasına bağlı olarak oluşmaktadır. Ancak sık tekrar etmesi ve beraberinde ağrı şeklinde devam etmesi durumunda hemen ilgili doktora başvurulması gerektiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Ellerde veya ayaklarda karıncalanma
B12 vitamini eksikliği ellerde veya ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir. B12 eksikliğinde oluşan 'Karıncalanma' vitaminin sinir sisteminde çok önemli bir rol oynaması ve yokluğunun insanların sinir iletim problemleri veya sinir hasarı geliştirmesine neden olmasından kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri