Eklem romatizması için de anti inflamatuar ilaçlarla birlikte balık yağı, yumurta, zencefil ve keten tohumu gibi doğal yöntemler etkili olacaktır. Bunların yanı sıra eklem romatizmasına iyi gelen doğal yöntemler şu şekilde özetlenebilir: Balık yağı Zencefil.
İltihaplı romatizma tedavisinde izlenen yol; iltihabu kontrol altına almak ve hastalığın belirtilerini yok etmeye çalışmaktır. Hastalığın kesin tanısı konulduktan sonra, doktorunuz tarafından hastalığın ilerlemesini durdurmak için antiinflamatuar ve antiromatizmal ilaç tedavisi başlanır.
Sıcak ve soğuk uygulamalar, romatizmanın neden olduğu ağrı ve şişmeyi azaltmak için kullanılır. Isıtılmış havlu veya sıcak su şişesi gibi sıcak uygulamalar, kasları gevşetmeye ve kan akışını artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda soğuk uygulamalar (örneğin buz torbası) ise şişmeyi azaltma ve ağrıyı dindirmede etkilidir.
İltihaplı Romatizma Tedavisi
Buna bağlı olarak uzman bir doktorun verdiği iltihap önleyici ilaçlar ile tedaviye başlanmaktadır. Vücuttaki iltihabı atmak için prednizon, prednizolon, metilprednizolon vb. kortizon ilaçları hastaya verilebilmektedir. Böylelikle hastalığı giderilmeye çalışılmaktadır.
İltihaplı romatizma tedavisi
Hastalığın kesin tanısı konduktan sonra doktor tarafından hastalığın ilerlemesini durdurmak için nonsteroid antiinflamatuar ve antiromatizmal ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçlar hastanın ağrılarının dindirmeyi sağlar ve düzenli kullanıldığında dokularda oluşabilecek hasarlar önlenebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Egzersiz dayanikliligin, kas kuvvetinin, esnekligin gelismesine yardimci olur, kas tutuklugunun ve agrilarin azalmasina, kilo kaybi ve kilonun korunmasina katki saglar. Artiritisli hastalar, jogging, tenis, basketbol gibi yüksek darbeli sporlardan kaçinmalidirlar.
Genel olarak iltihaplı eklem romatizmalarına kaplıca ve sıcak uygulamalar iyi gelmez.
KORTİZON: Bu ilaçlarlar romatoloji pratiğindeki en etkili ilaç grubudur. Romatizmal hastalıkların birçoğunda tedavinin başlangıç ya da bir döneminde kullanılırlar. Romatoloji uzmanları yan etkileri olabilen bu ilacı; gerektiğinde kullanmaktan kaçınmaz çünkü sağlanacak fayda daha önemlidir.
Romatoid artrit, yani iltihaplı romatizma kendiliğinden geçmez, uzun süreli bir tedavi gerektiren kronik bir hastalıktır.
Osteoartrit (kireçlenme) ve Fibromiyalji gibi yumuşak doku romatizması yani iltihapsız romatizması olan hastalar masaj ve kaplıca tedavisi gibi tedavilerden fayda görebilirler.
İltihaplı romatizma neden olur? İltihaplı eklem romatizması temelde vücudun kendi bağışıklık sisteminin yine kendi vücut dokularını yabancı olarak algılaması nedeniyle, kendi dokularına saldırması ile oluşur. Oto-immünite adı verilen bu durum özellikle eklem zarları ve eklem dokularında kendini gösterir.
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
İltihaplı romatizma hastalığı eklemlerde ciddi hasarlara yol açacak şekilde ilerlemiş ise hastalığın tedavisinde cerrahi yöntemlere başvurulur. Cerrahi uygulama ile eklemlerin hareket kabiliyeti yeniden kazandırılır ve ağrılar ortadan kaldırılır.
NSAİİ'ler (voltaren, cataflam, apranax, naprosyn, majezik, endol… gibi) ve aspirin iltihabı ve ağrıyı tedavi etmek için kullanılırlar. NSAİİ'ler tek başlarına RA tedavisi için hiçbir zaman yeterli değildir. RA' li hastalar hastalık aktivitesini baskılayıcı ilaçları da almak zorundadır.
En sık görülen artrit türlerinden biri olan iltihaplı romatizma ağrı ve şişlikten dolayı kişinin günlük hayatta hareketinin kısıtlanmasına neden olur. Tedavi edilmediği durumda ise eklemlerle kalıcı hasar oluşturabilir.
1-2 saat ila 2 gün arasında sürer ve kendiliğinden iyileşir. Atak sıklığı değişkendir, her gün olabileceği gibi yılda 3-4 kez de görülebilir. Eklem bulgularının yanı sıra eklem çevresindeki yumuşak dokularda inflamasyon nedeniyle avuç içi, ayak tabanı ve ayak bileklerinde 1-2 cm.lik şişlikler olabilir.
Romatoid artitte eklem ağrılarına sıcak uygulama yapılmamalı
Romatod artritte eklem ağrılarına karşı sıcak uygulama yapılmamalıdır. Ağrılı ve şiş eklemlere buz uygulamak, yangıyı azaltır. Eklemlerinde deformite oluşmaya başlayan hastaların fizik tedavi görmelerinde ve eklem ateli kullanmalarında fayda vardır.
Yüksek oranda magnezyum içeren deniz suyu kas ve kemik yapısını güçlendirir. Özellikle iltihaplı romatizma hastalarının eklem ağrılarını hafifletir.
Romatizmal ağrıların tedavisinde ultrasonik ses dalgaları, ağrı kesici, lazer ışınları, kas güçlendirici elektrik akımları, yüzeysel sıcak ve soğuk uygulamaları, egzersiz programları, manyetik alan uygulamaları, traksiyon ve masaj gibi başlıca fizik tedavi uygulamaları kullanılır.
Aspirinin romatizma tedavisinde kullanılan dozu oldukça yüksektir. Üstelik günümüzde, aynı etkiyi çok daha az tablet yutarak sağlayabilecek çok sayıda romatizma ilacı vardır. Tüm bu nedenlerle, (mikropsuz) iltihaplı romatizmaların tedavisinde aspirin kullanımı yaygın değildir.
Romatizmal hastalıkların tedavisinde ağrının hafifletilmesi için ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Jel ya da hap şeklinde olan romatizmal ilaçlar reçeteli olarak kullanılmaktadır. Romatizma tedavisinde iltihap önleyici ağrı kesiciler de kullanılabilir.
Soğuk hava romatizma nedeni değildir. Ancak romatizmal ağrılar soğukta daha belirgin olarak hissedilir. Bunun en önemli sebebi eklem içindeki sıvının akışkanlığının değişmesidir. Ancak romatizma her mevsimde ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.
Romatizmaya sıcak veya soğuk havanın sebep olduğu düşünülse de uzmanlar bunun yanlış bir kanı olduğunu ve romatizmanın başta genetik faktörlerle aktarıldığını söylüyor.
Çünkü bazı romatizmal hastalıklar sıcak ortamda azalır fakat aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlar romatizmayı tetiklemede önemli rol oynar” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri