Genellikle bu yaralar tedavi edilirken ÇİNKO OKSİT YARA BANDAJI, HİDROKOLLOİD YARA ÖRTÜSÜ, BÜYÜME FAKTÖRÜ içeren ilaç enjeksiyonu veya PRP tedavisi kullanılır.
Varis ülseri bitkisel tedavi yöntemi, varis ülseri yara bakımı kremi, varis yarası kremi gibi yöntemlerin dışında antibiyotikler, doku beslenmesini arttıran ilaçlar, yara bakım krem ve örtüleri , basınçlı varis çorapları gibi tedavisi yöntemleri uygulanabilmektedir.
"Varis Yarası Nasıl Geçer" sorusunun cevabını bu önemli değerlendirme sonrası verilmesi gerekir. Yüzeyel venöz sistem ile ilgili ise varis ameliyatları gerekecektir ve bu yara iyileşmesi için bir şanstır. Hasta kendisine uygun “Varis Ameliyatlarından” birisini olur ve yara çok büyük bir hızla iyileşir.
Toplardamarlar içerisinde bulunan kapakçıkların bozulması sonucunda açığa çıkan bu problemde bacağın alt kısmında ve ayak bileği çevresinde kan birikmeye deri bütünlüğünü bozmaya başlayarak yara açılmalarına sebebiyet vermektedir.
Varis yarası, varis hastalığının en ileri boyutlarından biridir. Varis ülseri, staz ülseri de denir. Genellikle bacağın alt kısımlarında olan, diz ile topuk arasında ortaya çıkan, sakatlayıcı, ağrılı, değişik büyüklükte deri kaybıdır. Bacakta yerleşen yaraların en sık nedenidir (%80-90).
İlgili 28 soru bulundu
Varis patlaması olursa yapılabilecek ilk ve en önemli şey, o bölgeye temiz bir peçeteyi top şekline getirip bastırmak, sonrasında da uzanıp mümkünse bacağı yukarı kaldırmaktır. Bu şekilde oradaki basıncı azaltıp kanamayı durdurabilirsiniz.
Varis ağrısı, özellikle akşama doğru artan, ayakta durmakla belirginleşen bir ağrıdır. Bazen dolgunluk şeklinde, bazen yorgunluk şeklinde olabileceği gibi, akşamları daha belirgin olan kramplar şeklinde de görülebilir. Varis ağrısı genellikle oturup bacakları kalpten daha yükseğe kaldırmakla geçmektedir.
Sarı kantaron yağı, romatizmal ağrıyı hafifletir, şişme, morarma ve varisli damarların neden olduğu sorunlara yardımcı olur. Sarı kantaron yağı ile masaj ağrılı kaslar, romatizma, siyatik, lumbago, varis için de kullanılır.
Kompresyon tedavisinde bacağa alttan yukarıya doğru azalan şekilde basınç uygulanır. Bunun için kompresyon sargıları, ayarlanabilir velcrolu sargılar, varis çorapları ve aralıklı pnömotik kompresyon cihazları kullanılır. Kompresyon tedavisi yaraların iyileşme süresini kısalttığı gibi tekrarlama olasılığını da azaltır.
Bacakta kızarıklık varsa, şişlik mevcutsa, üzerine basamama gibi durumlar varsa acil varis tedavisine başlanmalıdır. Çünkü varisler ölümcül bir durum oluşmasına sebep olabilir.
Çoğunlukla ayak damarlarında oluşan bir rahatsızlık olması sebebiyle varis hastalığı olan bireyler, mutlaka Kalp Damar Cerrahisi uzmanı tarafından tedavi edilmelidir.
Bilimsel çalışmalar sonucu ortaya konulmuş olan varis ilaçlarına örnek üç marka vardır. Daflon Tablet ve Doxium Kapsül ve Venoruton Forte bu ilaçlardır. Bu ilaçların mutlak surette doktor muayenesi ve renkli Doppler ile yapılacak varis muayenesi sonrasında varis hastalığının teşhisi sonrasında kullanılması gereklidir.
Yapılması gereken; yara temizlendikten sonra, kirli bir yara ise antibiyotikli pomat da sürülerek pansumanla kapatılması ve günlük olarak pansumanın değiştirilmesidir. Yanma, kızarma, ağrı, şişme fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır.
Temas ettiği yüzeydeki bütün canlı hücreleri yani iyi ve kötü tüm bakterileri öldüren bir sıvıdır. Bu sebeple yaranın sağlıklı deri kısmına iyot içeren sıvı, yara içerisine ise sadece antibiyotikli merhemler uygulanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonra temiz kuru bir pansuman bezini yaraya kapatarak yapıştırırız.
Artık varis hastalığının venöz yetmezlikten kaynaklandığını bildiğinize göre, cevap basittir: Hayır. Ne yazık ki, kremler, losyonlar ve uçucu yağlar arızalı damar valflerini düzeltmez. Bu topikallerin sadece cildin yüzeyini nemlendirmesi nedeniyle, varisleşmiş damarların düzelmesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
At Kestanesi Yağı
Aescin etken maddesi uzun yıllardır toplardamar yetmeziği ve varisleri olan hastaların tedavisinde tablet ve krem formlarında kullanılmaktadır (7,8). Krem ya da yağ şeklinde uygulandığında varislerin yol açtığı ağrı, ödem, kaşıntı ve yorgunluk hissi yakınmalarında belirgin oranda azalma sağlayabilir.
Buna karşın elma sirkesiyle de varisi tedavi etmek mümkün değildir.
Kantaron yağı yara, yanık ve sıyrıkların üzerine az miktarda dökülerek masaj şeklinde uygulanabilir. Saç ve cilt üzerine de direkt uygulanabilir.
Ayrıca zencefil, soğan ve sarımsak tüketilmesi de varis tedavisinde faydalıdır.
Düzenli egzersiz yapmak: Düzenli olarak yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya yüzme gibi düşük etkili egzersizler, bacaklardaki kan dolaşımını artırarak varis ağrısını hafifletebilir. Soğuk kompres uygulamak: Ağrılı bölgelere soğuk kompres uygulamak, damarların daralmasına yardımcı olabilir ve ağrıyı hafifletebilir.
İç toplardamar ve dış toplardamar olmak üzere iki çeşit varis bulunmaktadır. Buna göre hangi varis çeşidinin daha tehlikeli olduğu da merak edilen önemli konuların arasında yer alır. iç toplardamarda oluşan varisler insan sağlığı açısından daha riskli olduğunu söyleyebiliriz.
Varis hastalığı ilerler ve tedavi edilmezse, bacaklarda (özellikle alt kısımlarında) yara oluşumu gözlenir. Bu yaralara "varis ülseri" ya da varis yarası adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri