Ayasofya Camii ücretli mi? Ayasofya, cami statüsünde yer aldığı için girişi ücretsiz şekilde yapılıyor.
Müzekart, bakanlığa bağlı bütün büyük müzelerin (Ayasofya, Topkapı Sarayı, Efes Antik Kenti, Göreme Açıkhava Müzesi, Pamukkale Hierapolis, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi vb.)
Ayasofya Müzesi'nde Yaz sezonu uygulamasıyla son girişler 18.00 olmak üzere, 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Neredeyim : Ayasofya Müzesi'nde Yaz sezonu uygulamasıyla son girişler 18.00 olmak üzere, 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
1- Ayasofya Müzesi – İstanbul
Neredeyse 1000 yıl boyunca kilise olarak kullanılan ve daha sonra Fatih'in şehri fethetmesiyle camiye dönüştürülen Ayasofya'yı Müzekart kullanarak ücret ödemeden gezebilirsiniz.
II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbesinin bulunduğu Ayasofya.
İlgili 27 soru bulundu
4. yüzyıl olarak tarihlendirilen yerin 4 metre altındaki 3 odalı tarihi yer altı mezar yapısını gösterdi. Ardından caminin güneybatısındaki kestane ağacının dibinden inilen, yerin 2 metre altındaki mahzenleri, devamında yer alan tünelleri ve dehlizleri gösteren Diker, Ayasofya'nın eşsiz bir yapı olduğunu söyledi.
Ayasofya, mazbut vakıf (yöneticisi ve mütevellisi kalmamış) statüsünde bulunan Ebu'l Fetih Sultan Mehmet Vakfına (günümüzde Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı) ait ve vakfiyesi gereğince cami olarak kullanılması gereken hayrat taşınmaz niteliğindedir.
İstanbul Ayasofya giriş ücreti, camiye çevrilmeden önce 100 Türk Lirası idi. Ancak günümüzde Ayasofya Camii'ni ziyaret etmek ücretsizdir. Aynı şekilde Ayasofya'nın yan bahçesindeki “Padişah Türbeleri” de ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.
Topkapı Sarayı giriş ücreti 2023 yılı Eylül ayı fiyat tarifesini sizler için şu şekilde sıralayabiliriz; Topkapı Sarayı giriş ücreti yetişkin = 150 TL. Harem bölümü giriş ücreti yetişkin = 80 TL.
Bu yıl da 13 Temmuz 2023- 13 Ekim 2023 tarihleri arasında tekrar uygulanacak olan projeden faydalanmak isteyen 18-25 yaş arası gençler, ''www.muzekartgns.com'' adresi üzerinden başvuru yaparak kartlarını oluşturabilecek ve ülke genelindeki 300'den fazla müze ve ören yerini tekrar ücretsiz görme imkanı bulacaklar.
Sultanahmet Camii Giriş Ücreti
Yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği Sultanahmet Camii ibadete açık bir yapıdır ve diğer tüm dini yapılar gibi giriş ücretsizdir.
Hristiyanlar için hem sembolik hem de eksen olma anlamının yanında, turistik ve ruhsal bir çekim merkezidir. Ayasofya adındaki "Aya" sözcüğü "kutsal" anlamına gelir. "Sofya" sözcüğü ise Grekçede "bilgelik" anlamındaki sophos sözcüğünden gelir.
Gülhane ve Sultanahmet duraklarını kullanarak Ayasofya'ya tramvay ile geçiş yapabilirsiniz. *Ayrıca Ayasofya Cami ve Müzesi'ne taksi ve kendi aracınız ile gelmeniz mümkündür. Ancak Ayasofya Cami ve etrafında park edilecek alan bulunmamaktadır. Bu yüzden toplu taşıma araçları ile gelmek daha kolay olacaktır.
Bakan Ersoy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "MüzeKart'a 2023 yılında da zam yapmadık. Türk vatandaşlarımıza MüzeKart sadece 60 lira." açıklamasında bulundu.
Topkapı Sarayı'na giriş ücreti için 110 TL ödemeniz gerekiyor. Bu biletle sarayın 4 avlusunu gezebiliyorsunuz. Harem bölümü için 60 TL'lik bir ek ödeme daha yapmanız gerekiyor.
Yerli/yabancı 0-6 yaş arası bütün ziyaretçiler için saray, köşk, kasır, müze ve tarihi fabrikalar ücretsizdir.
Giriş ücreti 90 TL'dir. Dolmabahçe Sarayı + Harem Bileti: Resmi bölüme ve Harem'e girişli bu kombine bilet 150 TL'dir. Dolmabahçe Sarayı + Harem + Milli Saraylar Tablolar Müzesi Bileti: Bu kombine bilet ile üç bölüm giriş ücreti 200 TL'dir.
Yerli/yabancı 0-6 yaş arası bütün ziyaretçiler için saray, köşk, kasır, müze ve tarihi fabrikalar ücretsizdir.
Müzeye giriş ücreti alınıyor mu? Polis Müzesi'ne giriş ücreti alınmamaktadır.
Danıştay kararıyla müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya için üç tip özel para basıldı. Tedavüle girecek para 1 TL değerindeyken, koleksiyonerlere yönelik gümüş para 185 TL, bronz para 55 TL'den satılacak. Danıştay kararıyla müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya'da bugün cuma namazı kılınacak.
İddialara Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yalanlama geldi. Açıklamada, iddiaların doğru olmadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi restorasyonunun 50 yıl süreceği ve bu sürede ibadet ve ziyarete kapalı olacağı iddiası doğru değildir.
Evliya Çelebi seyahatnamesinde, "Peygamber'in tükürüğüyle kubbenin kıble tarafında 32 nakışlı kısım böylece zahmetsizce yeniden yapılmıştır. Kubbenin diğer taraflarından burası daha belli ve nurludur. İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet, 'Bu kubbe Hz. Muhammed'in ağız suyuyla durdu.
“Benim bu mabedim, dünya durdukça cami olarak kalacaktır. Her kim benim bu mabedimi camilikten çıkarıp başka bir şeye çevirirse; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun!”
Ayasofya'yı kim yaptırdı? Bizans Roma İmparatorluğu döneminde Justinianos, Ayasofya'nın temellerini atmış. O zamanların ünlü teknik mimarları ve matematikçileri olan İsidoros ve Anthemios yapının inşasına 532'de başlamış ve çalışmalar 5 yıl sürmüş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri