Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ayasofya el izi nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ayasofya el izi nedir?

Aslan, “Ayasofya, devlerin Kaf Dağı'ndan çıkarıp getirdikleri sütunlar ve mermerlerle yapılmış. İnşaat sırasında devlerden biri mermer getirirken bu kutsal mabette benim bir izim kalsın diye mermere vurmuş, vurduğu gibi elinin izi orada kalmış.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Ayasofyadaki parmak izi nedir?

Hızır Aleyhisselam'ın, caminin kuzeybatı yönünde sol arka tarafındaki 'Terler Direk' denilen bakırla kaplı ortası oyulmuş yere parmağını sokup sütunu döndürmeye başlamasıyla birlikte bütün binanın Kâbe'ye doğru döndüğüne inanılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniasir.com.tr

Ayasofya neden kıbleye bakıyor?

Ayasofya'nın Hızır Aleyhisselam tarafından kıble yönüne çevrildiği bir Müslüman inanışı değildir. Şehir efsanesine göre Hızır Aleyhisselam bina yapılırken değil, İstanbul'un fethinden sonra Ayasofya'yı kıbleye çevirmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: malumatfurus.org

Peygamber Efendimiz Ayasofya için ne dedi?

“Benim bu mabedim, dünya durdukça cami olarak kalacaktır. Her kim benim bu mabedimi camilikten çıkarıp başka bir şeye çevirirse; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun!”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milligazete.com.tr

Ayasofya kıbleye bakıyor mu?

Kıble burada biraz çarpık, binaya göre değil. Sağa doğru dönük” dedi. Oda TV'de yer alan habere göre, Ayasofya Camisi bu Cuma ibadete açılacak. Caminin en önemli unsurlarından halıların üretimi bir yandan sürerken bir yandan da serimi yapılıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haber3.com

Hz Ali'nin Mezarı Nerede ?

İlgili 35 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ayasofya camide kimlerin mezarı var?

Türbe, Mimar Sinan tarafından inşa edilmişti. Türbede II. Selim'den başka eşi Nurbanu Sultan, kızları Gevherhan, İsmihan, Fatma sultanlar ile şehzadeleri Süleyman, Osman, Cihangir, Mustafa, Abdullah ve III. Murad'ın oğulları ve kızları da yatmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.sabah.com.tr

Ayasofya delikli sütun nerede?

İşte şaşkınlık veren sırlar... Ayasofya'nın kıble tarafındaki kapılarından soldan sayılınca, sonuncusunun iç tarafında bir mermer sütun görürsünüz. Bu sütunun en büyük özelliği kış ve yaz nemli olması. Bu yüzden bu sütuna “terleyen direk” deniyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Ayasofya ibadete neden kapandı?

1453'te camiye çevrilen Ayasofya birçok defa restore edildi. 1930 ile 1935 yılları arasındaki restorasyon çalışmaları nedeniyle halka kapatılan Ayasofya Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ntv.com.tr

Ayasofya'nın en önemli özelliği nedir?

Ayasofya'nın mimarisindeki en önemli yenilik, ölçülerinin bir kilise için alışılmamış büyüklükte oluşu, orta mekâna hâkim olan kubbenin büyüklüğü ve yüksekliğiydi. Ana mekânı örten kubbenin zeminden yüksekliği 55.60 metre, çapı ise kuzey güney doğrultusunda 31,87. metre, doğu batı doğrultusunda ise 30.86 metre.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arkeofili.com

Ayasofya kimler için kutsal?

Yaklaşık 1500 yıl önce manastır olarak inşa edilen Ayasofya, Hristiyanlık inancına mensup kişiler için kutsal bir mekan olarak görülüyor. Osmanlı Devleti'nin 1453'te İstanbul'u almasının ardından camiye çevrilen Ayasofya, Müslümanlar tarafından da kutsal bir mekan olarak kabul ediliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bbc.com

Ayasofya tapusu ne yazıyor?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu meclis kürsüsünden Ayasofya'nın 19 Kasım 1936 tarihli tapusunu göstererek “Büyük harflerle 'Ayasofya Kebir Cami' diye tapu düzenleniyor. Toplumun belli kesimlerini karşı karşıya getirmenin hiçbir anlamı yoktur” dedi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sozcu.com.tr

Ayasofya melek yüzü neden açık?

Gerek Evliya Çelebi'nin anlatımında gerekse sonraki dönemlerde Ayasofya iç mekanını resmetmiş Avrupalı seyyahların betimlemelerinde bu meleklerin yüzleri açık görülmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Ayasofya'ya kim gömüldü?

Ayasofya'nın güney avlusunda III. Murat türbesi, Sultan III. Mehmet türbesi, Sultan II. Selim Türbesi, Şehzadeler Türbesi inşaa edilmiştir. Bizans döneminde Vaftizhane olan yapı ise Sultan I. Mustafa ve Sultan İbrahim türbesi haline getirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: qha.com.tr

Bir kişinin Hızır olduğunu nasıl anlarız?

Hızır insanlara ak sakallı biri gibi ya da bir tanıdığı gibi görünebilmektedir. Hz. Hızır bazen darda olan insanlara yardım etmek için gelirken bazen de onlara bir ilim öğretmek amacı ile gelmektedir. Kur'an-ı Kerimde de Allah (cc) tarafından kendisine bazı özel hikmetler ve ilimler verilen birinden bahsedilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Ayasofya'ya başörtüsüz girilir mi?

Müze statüsünden cami statüsüne geçirilen Ayasofya'ya başörtüsüz, şortlu ve dekolteli girmek artık yasak. Ayasofya Camii'nin girişine uygun kıyafetlerle girilebilmesi için standlar kuruldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: memurlar.net

Ayasofya neden kırmızı?

1982-1988 yılı onarımlarında Ayasofya'nın cephesinin sıva yerine mermerle kaplanması düşünüldü. Ancak doğu yönüne yerleştirilen iki mermer plak çirkin bir görünüm oluşturunca bundan vazgeçildi. Sonunda dış duvarların sıvayla korunmasının daha doğru olacağı kararlaştırıldı ve gülkurusu rengine boyandı."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Ayasofya girişinde ne yazıyor?

Ayasofya Camii'nin girişindeki kitabede şu hadis-i şerif yazmaktadır: "Konstantiniyye (İstanbul) elbet bir gün feth olunacaktır. Onu fethedecek komutan ne güzel komutandır ve o ordu ne güzel ordudur."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: twitter.com

Ayasofya Camii kim kapattı?

İstanbul'un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet tarafından kiliseden camiye çevrilen Ayasofya, 1934 yılında Atatürk'ün direktifi üzerine Bakanlar Kurulu'nda alınan kararla ibadete kapatılıp müzeye çevrildi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: onedio.com

Atatürk neden Ayasofya'yı kapattı?

Ayasofya 3 Kasım 1934'te, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığındaki vekiller heyeti kararıyla müzeye çevrildi. Ayasofya muhtelif talep ve politik baskılara karşı müzeye çevrilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: star.com.tr

Fatih Sultan Mehmet Ayasofya için ne dedi?

"Fatih, güyâ, Ayasofya için hazırlattığı vakfiyesinde "Benim cami haline getirdiğim bu mekânı kim camilikten çıkartırsa, o kişinin üzerine Allah her türlü lâneti yağdırsın" demişti...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mugladevrim.com.tr

Ayasofya'nın kapısı neden yendi?

Binlerce yıllık mabedin görkemli kapısı, tarih boyunca hurafeye inananlar tarafından tahrip edildi. Nazardan korunacağına inanan bu kişiler yüzünden zarar gören Ayasofya'nın kendisi oldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Ayasofya Fatih Sultan Mehmet'in mi?

Bizans döneminde Vaftizhane olan yapı ise Sultan I. Mustafa ve Sultan İbrahim türbesi haline getirilmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya'yı camiye çevirdikten sonra kuzey tarafına bir medrese inşa ettirdiği bilinmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmaneli.bel.tr

Fatih Sultan Mehmet Ayasofya'da namaz kıldı mı?

Hristiyan inancının doğudaki merkezi durumunda olan Ayasofya'nın bulunduğu mevkie geldiğinde Sultan Hazretleri, Ayasofya'yı görünce çok etkilenmiş, hattâ kubbelerine kadar çıkarak hem Ayasofya'yı hem de şehri incelemiş ve hemen yanında bulunan birisine ezan okumasını söyleyerek burada şükür namazı kılmıştı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

Hızır Aleyhisselam hangi camide görülür?

Sultan Bayezit, Hızır'ı (a.s.) yakalamışken bir söz almadan bırakmak niyetinde değildir. Sonunda haftada bir vakit namazını bu camide kılması için anlaşırlar. O günden sonra haftada bir vakit Hızır'ın (a.s.) Bayezit Camisi'ne namaza geldiğine inanılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamveihsan.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT