Özellikle alkol gibi süper çözücüler bir ilacın kat ve kat daha fazla emilmesine yol açabilir. Toparlayacak olursak eğer ilaç ağızda ciğnenecek yada emilecek türdense (örnek:boğaz pastili) ağızda bekletmek bir problem oluşturmaz.
Konya Eczacılar Odası Başkanı Kızılay, parçalanmaması gereken hapların çiğnenerek alınmasının hastaya fayda yerine zarar verebileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bu gibi durumlarda hapın içindeki etken madde, hızlı şekilde vücuda yayılarak bazı yan etkilere, hatta zehirlenmelere neden olabiliyor.
Oral yol (ağız yolu) sistemik etki elde etmek için ilaçların en sık uygulandığı yoldur. İlacın yutulduktan sonra parçalanıp çözünmesi, emilmesi ve vücuda dağılması vakit aldığından ilacın kan düzeyi yavaş yavaş yükselir ve yavaş yavaş düşer. Emilen ilaç önce karaciğere gider.
Ersoy, özetle ilaçların prospektüslerinde eritilerek ya da kırılarak içilebilir şeklinde bir ibare taşımadığı sürece kesinlikle ezilerek, kırılarak, toz haline getirilerek içilmemesi ya da emilmemesi gerektiğini önemle vurguluyor.
Ağız yoluyla ilaç alındığında, mide ve bağırsaklardan emilimi nedeniyle etkisi 30 ila 90 dakikada ortaya çıkar.
İlgili 23 soru bulundu
Bazı ilaçlar çözücü özelliği olan sıvılarla alınmamalıdır. Özellikle alkol gibi süper çözücüler bir ilacın kat ve kat daha fazla emilmesine yol açabilir. Toparlayacak olursak eğer ilaç ağızda ciğnenecek yada emilecek türdense (örnek:boğaz pastili) ağızda bekletmek bir problem oluşturmaz.
İlaç kullanımını kesmek: İlaç kullanımı kesildiğinde, ilaç vücuttan atılmaya başlar ve yan etkiler de yavaş yavaş azalır. Yeterli su tüketmek: Bol miktarda su içmek, böbreklerin ve diğer organların ilacı daha hızlı atmasına yardımcı olur.
Yutularak alınması gereken bazı haplar çiğnendiğinde, içindeki etken madde vücuda hızlı yayılıyor, bu da yan etkilere, hatta zehirlenmelere neden olabiliyor.
İlaçların bir kısmı mide asidiyle girdiği etkileşim sonucunda, diğer bir kısmı bağırsakta çözünür. Hapın kırılması ise ilacın yapısını değiştirdiği için çözüldüğü yeri de değiştiriyor. Kontrolsüz yapılan bu eylem organ hasarına sebep olur.
-- Kapsülü dilinizin üzerine yerleştirin ve biraz su alın ama suyu hemen yutmayın. -- Bunun yerine çenenizi hafifçe göğsünüze doğru eğin ve ardından yutkunun. Garip görünebilir ama öne eğilme yöntemi, insanların yaklaşık yüzde 89'unda hap yutmayı kolaylaştırdı.
Tabletler ve kapsüller, içindeki ilacın tamamını salmayı başaramadıkları göz önünde bulundurularak tasarlanmaktadırlar. Dolayısıyla ilacın ezilmesi veya su ile karıştırılması ilacın beklenen emilimini ciddi olarak artırabilir.
Tabletler iyice çiğnenerek alınmalıdır. Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek/Karaciğer bozukluğu: Ayrıca doz ayarlanmasına gerek yoktur.
Biliyoruz ki, mide de gıdaların, ilaç emilimi olmaz. İnce barsaklar da bulunan villus dediğimiz çıkıntılar ve üzerinde bulunan hücreler emilimi sağlamaktadır ki bu alan yaklaşık iki futbol sahası büyüklüğünde, 200 m2 kadardır.
KIRARAK İÇMEYİN!
Bağırsakta çözülecek bir ilacı mideye verirseniz midede doku hasarına neden olabilir.
Doğru amaca yönelik olsa dahi gerekli dozdan daha fazla ilaç tüketilmesi, ilacın iyileştirici etkisini yitirmesine ve vücutta büyük hasarların gelişmesine neden olabilir.
Bazı ilaçların yan etkilerini azaltmak için vücut tarafından yavaş yavaş emilmesini sağlayan kaplamaları olabilir. Bu ilaçlar asla kırılarak içilmemelidir. Kırıldıklarında ilaç hızlı bir şekilde emileceği için ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir.
◊ Prensip olarak hap ve kapsülleri bir bardak dolusu su ile için. Bol su ile içmek ilacın yemek borusu ve midede oluşturabileceği tahrişi azaltabildiği gibi bağırsaklardan emilimine de yardımcı olur. İlaçlarınızla birlikte sıcak içecekler içmeyin.
Oral yoldan alınan bir tablet, mide-barsak yolunu 5-6 saatte geçer. Bunun 0.5-1 saati midede geçmektedir.
Tabletler iki eşit parçaya bölünebilir. Osteoartrit, romatoid artrit ve ankilozan spondilit belirti ve bulgularının tedavisi ile akut gut artriti, akut kas iskelet sistemi ağrıları, postoperatif ağrı ve dismenore tedavisinde endikedir.
Küçük çocuklara sorumluluk bilincinin gelişmesi adına ilacını kendin içmelisin diyen ebeveynlerden olmayın. Çocuğunuzun ilaç içme esnasında mutlaka yanında bulunun. İlaç içmesi için çocuğunuza vaatlerde bulunmayın ya da ilaç içmesi halinde ona bir şey verebileceğiniz gibi söylem ve pazarlıklara girmeyin.
Suda eriyen ilaçlar, yüksek tuz içerikleri nedeniyle hipertansiyon, kalp ve böbrek yetmezliği, kronik karaciğer ve beyin-damar hastalıklarına yol açabiliyor.
Hapların susuz tüketilmesi, hapların yutulamamasına ya da boğaza kaçmasına neden olur. Temiz ve kuru ellerinizle bir tane hapı kutusundan çıkarın ve dilinizin üzerine yerleştirin. Üzerine büyük bir yudum su alın ve sakince yutun.
Erken reaksiyonlar ilacın alımını takiben ilk 1 saatte, geç reaksiyonlar ise 1 saatten sonra ortaya çıkar. Erken ortaya çıkan reaksiyonlar daha ağır reaksiyonlardır. Sık olmamakla birlikte bazı ağır cilt reaksiyonları ile karşımıza çıkan ilaç alerjilerinde ilaç kullanım öyküsü 2-4 hafta öncesine kadar uzanmaktadır.
İlaç zehirlenmeleri; bir ilacın bilmeden doz aşımı ya da bilerek fazla alınması durumunda ortaya çıkan bir zehirlenmedir. Zehirlenme oluşması halinde vücudun tüm işleyişi bozulur ve organların işlevselliğini yitirmesi ile de ortaya çok kötü sonuçlar çıkabilir veya ölümle sonuçlanabilir.
Başlıca boşaltım yolu moleküllerin idrara geçişidir. Kan ve idrar arasında değişim böbrekte gerçekleşir (renal eliminasyon). Ksenobiyotik ve endojen ürünlerin çoğu glomerüllerde kapiller damar çeperlerindeki porlardan filtre edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri