Ayasofya Camii'nin girişindeki kitabede şu hadis-i şerif yazmaktadır: "Konstantiniyye (İstanbul) elbet bir gün feth olunacaktır. Onu fethedecek komutan ne güzel komutandır ve o ordu ne güzel ordudur."
Vakıflar Genel Müdürlüğü: “Oluşan tahribatta bir güvenlik zaafiyeti söz konusu değildir. Ancak takdir edersiniz ki Müze statüsünde iken günde 18-19 bin bandında olan ziyaretçi sayısı camiye dönüştürülmesi ile 40-45 binleri bulmaktadır.”
Sultan Abdulmecid'in (1839-1861) emri ile 1847-1849 yılları arasında İsviçreli Fossati Kardeşler tarafından yapılan onarımlar kapsamında, dönemin en önemli hattatlarından Kazasker Mustafa İzzet Efendi tarafından ana kubbenin 11,3 metre çapındaki alanına Kuran-ı Kerim'in Nur Suresinin 35'inci ayeti yazılmıştır.
RESTORASYON: Ayasofya'da mozaiklerin önemli örneklerinin bulunduğu üst kat, camiye dönüştürülmen önce devam eden restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapalı.
“Benim bu mabedim, dünya durdukça cami olarak kalacaktır. Her kim benim bu mabedimi camilikten çıkarıp başka bir şeye çevirirse; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun!”
İlgili 41 soru bulundu
"Fatih, güyâ, Ayasofya için hazırlattığı vakfiyesinde "Benim cami haline getirdiğim bu mekânı kim camilikten çıkartırsa, o kişinin üzerine Allah her türlü lâneti yağdırsın" demişti...
Ayasofya'nın Hızır Aleyhisselam tarafından kıble yönüne çevrildiği bir Müslüman inanışı değildir. Şehir efsanesine göre Hızır Aleyhisselam bina yapılırken değil, İstanbul'un fethinden sonra Ayasofya'yı kıbleye çevirmiştir.
Gerek Evliya Çelebi'nin anlatımında gerekse sonraki dönemlerde Ayasofya iç mekanını resmetmiş Avrupalı seyyahların betimlemelerinde bu meleklerin yüzleri açık görülmektedir.
Enrico Dandolo (d. yak. 1107 – ö. 21 Haziran 1205), (İngilizce: Henry Dandolo ve Latince: Henricus Dandulus), 1192 yılından ölümüne kadar Venedik Cumhuriyeti 41. Doçesi. Venedik Cumhuriyeti Doçesi (41.) Dandolo'nun Ayasofya'daki mezar taşı.
Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olmuştur. 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra II. Mehmed tarafından camiye dönüştürülmüştür.
Mısır Müftüsü: 'Ayasofya Kilisesi'nin camiye dönüştürülmesi caiz değildir.
İnanca göre, Ayasofya'nın büyük bir kubbesi bir depremde yıkılınca, 300 rahip Mekke'ye gitmişler ve orada zemzem suyundan almışlar, bunu Mekke toprağı ile karıştırıp,bu sütunun altına harç olarak koymuşlar. Sütunun bu yüzden “terlediğine”inanılıyor.
Bizans döneminde Vaftizhane olan yapı ise Sultan I. Mustafa ve Sultan İbrahim türbesi haline getirilmiştir. Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya'yı camiye çevirdikten sonra kuzey tarafına bir medrese inşa ettirdiği bilinmektedir.
Binlerce yıllık mabedin görkemli kapısı, tarih boyunca hurafeye inananlar tarafından tahrip edildi. Nazardan korunacağına inanan bu kişiler yüzünden zarar gören Ayasofya'nın kendisi oldu.
Tarihçi İlber Ortaylı, yıllık ziyaretçi sayısının üç milyonu geçtiği Ayasofya'nın bu kadar ziyaretçiyi taşıyacak güçte olmadığını belirterek, acil müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.
'İmparator Kapısı', Ayasofya'nın dış narteksinde 'Kutsal Üçleme'yi temsil eden üç ana kapıdan en büyüğü. Ayasofya'da iç narteksten ana mekana geçişi sağlıyor. 7 metre yüksekliğinde; meşe ağacından yapılmış ve bronz bir çerçevesi var. Kanatlarının üzeri de tunç levhalarla kaplı.
Kutsal Bilgelik Kilisesi Ayasofya
Ayasofya Camii, İstanbul, Kutsal Bilgelik Kilisesi olarak bilinir. Ayasofya, İstanbul'da bulunan önemli bir Bizans yapıtı ve dünyanın en büyük anıtlarından biridir. MS 6. yüzyılda (532-537) Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından bir Hristiyan kilisesi olarak yaptırılmıştır.
Yeniden ibadete açılan Ayasofya'ya 'Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi' tabelası asıldı.
Ayasofya Bizans İmparatoru 1. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında dönemine göre 5 yıl gibi kısa bir sürede İstanbul'un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra Fatih Sultan Mehmet ...
Serafim Melekleri ibrani / hristiyan inancına göre en üst düzeydeki meleklerdir. İbrani mitolojisine göre tanrıya en yakın meleklerdir. Ayasofya'nın kubbesini taşıyan altı kanatlı dört melek figürü de serafimdir.
Bunlar Büyük Melek Mikail, Büyük Melek Rafael, Büyük Melek Cebrail ve Büyük Melek Uriel'dir. Bununla birlikte, bazı Anglikan kiliselerinde yedi büyük meleğin tasvir edildiği vitraylar görmek mümkündür. Bu tasvir edilen büyük melekler, Mikail, Cebrail, Rafael, Uriel, Yofiel, Kamael ve Sadkiel'dir.
Ayasofya'da mevcut haliyle namaz kılınırsa, müçtehidlerin çoğuna göre mekruh olur; namaz kılınırken ikonaların üstü örtülürse mekruh olmaz.
Aslan, “Ayasofya, devlerin Kaf Dağı'ndan çıkarıp getirdikleri sütunlar ve mermerlerle yapılmış. İnşaat sırasında devlerden biri mermer getirirken bu kutsal mabette benim bir izim kalsın diye mermere vurmuş, vurduğu gibi elinin izi orada kalmış.
Ayasofya'nın kuzeybatı yönünde yer alan ve terleyen sütun olarak adlandırılan mimari yapının bazı efsaneleri barındırdığı ortaya çıktı. Efsanenin temeli ise Bizans İmparatoru I. Jüstinyen'e dayanıyor.
Türbe, Mimar Sinan tarafından inşa edilmişti. Türbede II. Selim'den başka eşi Nurbanu Sultan, kızları Gevherhan, İsmihan, Fatma sultanlar ile şehzadeleri Süleyman, Osman, Cihangir, Mustafa, Abdullah ve III. Murad'ın oğulları ve kızları da yatmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri