Birinci Yasaya Göre Farklı Şartlarda İç Enerji Değişimi ΔU = U2– U1 = -ΔW olur. Bu sonuçtan görüldüğü gibi gaz adyabatik olarak genleşirse W pozitif olur. Dolayısıyla ΔU'nun değeri de negatif olur ve gazın sıcaklığı düşer.
İç enerjideki değişim sisteme verilen ısı ve yapılan işin toplamına eşittir. Eğer sisteme ısı verilmiş ya da iş yapılmışsa iç enerji artar. Eğer sistem ısı vermiş ya da iş yapmışsa iç enerji azalır.
İç enerjinin doğrudan ölçülmesi mümkün değildir, ancak iç enerjideki değişim ölçülebilir. Bu değişim iç enerjinin sınırlarından ortama aktarılan termal enerjinin, ışık enerjisinin ya da benzer enerjilerin ölçülmesiyle veya sistem üzerine yapılan işlerin ya da sistemin yaptığı işin miktarı hesaplanarak bulunabilir.
İç enerji, maddenin üç özelliğine bağlıdır: kütle, sıcaklık ve cins. Maddedeki ısı alındığında, iç enerji azalmaktadır. Kütle de azaldıkça maddenin enerjisi azalacaktır. Farklı madde cinsleri, farklı iç enerji değerlerine sahip olmaktadır.
Bir maddenin taneciklerinin sahip olduğu tüm enerjilerinin toplamına iç enerji denir. Dolayısıyla sıcaklık ve kütle değişimi ve maddenin cinsi iç enerjiyi de değiştirir. Bir sistemin iç enerjisi tek başına ölçülemez. Ancak sistemin iki durumu karşılaştırıldığında iç enerjileri arasındaki fark ölçülebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Bir maddeyi oluşturan taneciklerin sahip olduğu bütün enerjilerinin toplamına iç enerji denmektedir. Dolayısıyla kütle, sıcaklık değişimleri ve madde cinsi enerjinin değişmesine sebep olmaktadır. Bir sistem içerisinde bulunan iç enerji tek başına ölçülemez, değişim miktarı önemlidir.
İç enerji 3 şeye bağlıdır.Madde cinsine haline ve kütlesine.Ekzotermik ve endotermik dediğimiz tepkimelerde madde ısı aldığı veya verdiği ve hal değiştirdiği zaman iç enerjiside değişir.Umarım güzel bir şekilde açıklamışımdır.
Isı, iç enerjideki değişimdir. Bir maddenin iç enerjisinin doğrudan ölçülemez, ancak termal etkileşimle iç enerjideki azalma veya artma yani ısı kalorimetre ile ölçülür. Sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerji ısıdır.
ısı alışverişi ∆u iç enerji değişimine eşittir. Sabit hacim altında yürüyen olaylardaki ısı alışverişi iç enerji değişimine eşittir.
İç enerjinin değeri yalnızca sistemin bulunduğu duruma bağlı olduğundan, iç enerji bir hal fonksiyonudur. Hal değişkenlerinden herhangi birinin değişmesi (basınç gibi) iç enerjinin değişmesiyle sonuçlanabilir. İç enerji Ekstensif bir özelliktir.
Birinci Yasaya Göre Farklı Şartlarda İç Enerji Değişimi
ΔU = U2– U1 = -ΔW olur. Bu sonuçtan görüldüğü gibi gaz adyabatik olarak genleşirse W pozitif olur. Dolayısıyla ΔU'nun değeri de negatif olur ve gazın sıcaklığı düşer. Ters bir işlemde, yani bir gaz adyabatik olarak sıkıştırılırsa gazın sıcaklığı artar.
Lise fizik ve kimya bilgime dayanarak, madde katıdan sıvıya ya da sıvıdan gaz haline geçerken dışarıdan enerji alması gerekir. Dolayısıyla iç enerji; katıdan sıvıya ve sıvıdan gaza geçerken artar, tam tersi durumlarda azalır.
Sıcaklığın artması bu enerjinin arttığı anlamına gelir. Kısaca sıcaklık iç enerjiyi artırır.
Enerji dönüşümü enerjinin bir biçimden diğerine dönüşümüdür. Fizikte enerji terimi bir sistemdeki belirli değişiklikleri oluşturma kapasitesini açıklar. Dönüşümde entropinin sınırlamaları göz ardı edilir. Sistemlerin toplam enerji dönüşümü, yalnızca enerjinin eklenmesi veya çıkarılması ile sağlanabilir.
Sıcaklık sabit kaldığı sürece ideal gazların iç enerji ve entalpisi değişmeyeceğinden dolayı bu olaydaki ısı alışverişi termodinamiğin birinci yasasının tanım bağıntısına göre ters işaretle iş alışverişine eşittir. şeklinde bulunur. matematiksel tanımına göre q = - w olur.
Enerjideki değişim miktarı yapılan işe eşittir. İşi tanımlarken enerji aktarımının bir yoludur demiştik. Bir cismin enerjisini başka bir cisme kuvvet aracılığıyla aktardığınızda, enerji transfer mekanizması iş olur.
Formül: Isı enerjisini bulmak için, kütle ve erime ısısını birbirine çarparız. Q = m.Le uygulamamız gereken formüldür. Isı enerjisi Q ya da J olabilir. Kütle m ya da g harfleriyle belirtilebilir.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Isı alan bir maddenin iç enerjisi artar.
Maddenin iç enerjisi suyun sıvı ya da katı olmasını belirler. Donma derecesinde olan buza ısı verilirse, buz aynı derecede suya dönüşür. 0ºC'ta 1 gram buzun 0ºC'ta 1 gram suya dönüşmesi için gereken ısı miktarı 80 kaloridir. Buna suyun erime ısısı adı verilir.
Joule Uluslararası birim sisteminde enerjinin ölçü birimidir. O da; bir Newton'luk kuvvetin bir metre mesafe boyunca uygulandıkça artan (ya da işe yarayan) enerjiye eşittir. Ancak, enerji erg, kalori, İngiliz ısı Birimi, kilowatt-saat ve kilokalori gibi başkaca birimlerle de tanımlanabilir.
Q=m.c.ΔT bir maddenin belirli bir ısı aldığında sıcaklığının ne kadar arttığını bulmamızı sağlayan bir formüldür. Bu formül ile bir maddeyi X dereceye getirmek için ne kadar ısı verilmesi gerektiğini bulabilirsiniz. Q=m.L ise erime ve buharlaşma gibi hal değişimi durumlarında kullanılan formüldür.
Oda sıcaklığına bırakılan buz ısı alarak eridiğinde moleküllerin iç enerjileri artar; dolayısıyla sıvı suyun iç enerjisi aynı kütledeki buzun iç enerjisinden daha yüksek olur.
Hal değişimi esnasında maddelerin kütlesi, sıcaklığı ve kinetik enerjisi değişmez.
Isı (aktarılan enerji) ve iç enerji (bir maddenin sahip olduğu toplam potansiyel ve kinetik enerji) madde miktarı ile orantılı iken, sıcaklık maddeyi oluşturan atom ve moleküllerin ortalama kinetik enerjisini gösterdiğinden madde miktarından bağımsızdır.
Gazlarda sıcaklık ile kinetik enerji doğru orantılı olduğu için, sıcaklık arttıkça kinetik enerji de artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri