Yapımı İkinci Ayasofya'nın 23 Şubat 532'de yıkımından birkaç gün sonra imparator I. Justinianus öncekinden tümüyle farklı, daha büyük ve kendisinden önce gelen imparatorların yaptırdıkları kiliselerden çok daha muhteşem bir kilise inşa ettirmeye karar verdi.
Atatürk'ün başkomutanlığında Milli Mücadele'nin kazanılmasıyla Ayasofya'nın kilise olması önlendi.
Ayasofya aynı yere üç kez inşa edilmiş bir eserdir. Günümüzdeki Ayasofya “Üçüncü Ayasofya” olarak bilinmektedir. Ayasofya'nın ilk inşaatı Hıristiyanlığı Roma İmparatorluğu'nun resmi dini olarak kabul eden I. Konstantin döneminde başlatılmıştır.
1453'te camiye çevrilen Ayasofya birçok defa restore edildi. 1930 ile 1935 yılları arasındaki restorasyon çalışmaları nedeniyle halka kapatılan Ayasofya Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrilmiştir. 1934 yılından itibaren Ayasofya müze olarak hizmet vermektedir.
Türk dönemindeki bazı tamiratlar esnasında çok kapsamlı biçimde elden geçirilen Ayasofya, ilk yapıldığı zamanda kilise, fetihten sonra cami olarak işlev görmüştür. 1930'larda müzeye çevrilen bu mekan Temmuz 2020'de tekrar camiye dönüştürülmüştür.
İlgili 34 soru bulundu
Ayasofya diğer katedrallere kıyasla şu özellikleriyle ayırt edilir: Dünyanın en eski katedralidir. Yapıldığı dönemden itibaren yaklaşık bin yıl boyunca (1520'de İspanya'daki Sevilla Katedrali'nin inşaatı tamamlanana dek) dünyanın en büyük katedrali unvanına sahip olmuştur.
İstanbul'un 1453'te Osmanlı Türkleri tarafından fethinden sonra, fethin sembolü olarak, derhal Ayasofya Kilisesi camiye dönüştürülmüştür.
Ayasofya medeniyetimizin mührü, milli özümüze bağlılığımızın ve bağımsızlığımızın göstergesidir. Ayasofya, sadece taş yığınlarından ortaya çıkmış bir mekân değildir. İnanmışlığın, İslam'ın temelinin ruh-i mücerretidir. İstanbul'un Fethi'nin ilk işareti Hendek Harbi'nde müjdelenmiştir.
II. Selim, III. Murad, III. Mehmed, I. Mustafa ve Sultan İbrahim'in türbesinin bulunduğu Ayasofya.
Ancak tarihçi Murat Bardakçı böyle bir bedduanın olmadığını söylüyor; "Fatih, güyâ, Ayasofya için hazırlattığı vakfiyesinde "Benim cami haline getirdiğim bu mekânı kim camilikten çıkartırsa, o kişinin üzerine Allah her türlü lâneti yağdırsın" demişti...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan 9 yıl sonra, Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarihli kararıyla önce kilise ardından cami olan Ayasofya müzeye dönüştü.
Dediğimiz gibi, Ayasofya hem dünyanın en eski katedrali hem de dünyanın en hızlı inşa edilen katedrali. Ayrıca yapıldığı dönemden itibaren 1000 yıl boyunca, İspanya'daki Sevilla Katedrali (1520) tamamlanana kadar da dünyanın en büyük katedrali olma ünvanını korumuş bir mega yapı.
Hristiyan dünyasının yapısı ve mimarisi açısından en büyük kiliselerinden olan Ayasofya, 1453'te camiye ve ardından 1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından müzeye dönüştürüldü. Bugün de İstanbul'u ziyaret eden yabancı turistlerin en çok uğradığı tarihi eserlerin başında yer alıyor.
Romalılar tarafından kiliseye dönüştürüldü. Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul'u fethettiğinde Ayasofya, ismi değişmeden fethin sembolü olarak camiye dönüştürüldü. Hatta fethedilen başka şehirlerdeki Ayasofya isimleri de Osmanlılar tarafından korunmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahı II. Mehmet'in 29 Mayıs 1453'te İstanbul'u fethiyle 916 yıl kilise olarak hizmet veren Ayasofya, camiye dönüştürüldü.
Fatih Sultan Mehmet kendilerine defalarca anlaşma teklif etmesine rağmen Bizans anlaşmayı reddetti. Neticede Fatih, İstanbul'u aldı. Bu durumda İslamiyet'ten de gelen hukuka göre en büyük mabet, fetih hakkı olarak camiye çevrilir.
Ayasofya günümüzden yaklaşık 1500 yıl önce inşa edilmiş bir tarihi yapıdır. Ayasofya Camii Bizans imparatoru olan 1. Justinianus tarafından 532 ve 537 yılları arasında inşa ettirilmiş bir tarihi katedral ve bazilikadır. Bazilika planlı şekilde inşa edilen bu tarihi yapı 1054 yılında bir Rum Ortodoks katedrali olmuştur.
Sancıları dayanılmaz boyuta gelen, tedaviye de cevap vermeyen Sultan Fatih, 3 Mayıs Perşembe günü saat 16.00 sularında ruhunu teslim etti. O dönem tutulan yerli ve yabancı pek çok belgeye göre Fatih'in ölüm nedeni kayıtlara gut hastalığı olarak geçti.
VI. Mehmed'in mezarı. Vahdeddin, 16 Mayıs 1926'da San Remo'da öldü. Cenazesi Türkiye hükûmeti tarafından kabul edilmedi ve Şam'a getirilerek Süleymaniye Külliyesi kabristanına defnedildi.
Yıkılan kubbenin onarımı
Muhammed'in tükürüğünü, ceylan derisi üzerine çizilen elinin örneğini, toprak ve zemzem suyunu aldığını ve kubbeyi onardığını anlatıyor. Evliya Çelebi seyahatnamesinde, "Peygamber'in tükürüğüyle kubbenin kıble tarafında 32 nakışlı kısım böylece zahmetsizce yeniden yapılmıştır.
Yaklaşık 1500 yıl önce manastır olarak inşa edilen Ayasofya, Hristiyanlık inancına mensup kişiler için kutsal bir mekan olarak görülüyor. Osmanlı Devleti'nin 1453'te İstanbul'u almasının ardından camiye çevrilen Ayasofya, Müslümanlar tarafından da kutsal bir mekan olarak kabul ediliyor.
Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahı Fatih Sultan Mehmet'in 29 Mayıs 1453'te İstanbul'u fethiyle birlikte camiye çevrilen ve yüzyıllarca cami olarak hizmet veren Ayasofya, fethin günümüze ulaşan en önemli sembollerinden biri olarak ön plana çıkıyor.
Ayasofya dünyanın en eski katedrali. Ayrıca en hızlı inşa edilen katedral olarak da biliniyor. Sevilla Katedrali inşa edilinceye kadar dünyanın en büyük katedraliydi, günümüzde ise dünyanın en büyük dördüncü katedrali. Osmanlı baş mimarı Mimar Sinan, 1573'te Ayasofya'nın kubbesini onarmıştır.
4- İslam Dünyasını Sembolize Eden Levhaların Sırrı Ayasofya'ya, İstanbul'un fethi ile birlikte camiye dönüştürülmesinden sonra bir İslam mabedi atmosferi yaratmak için pek çok İslami motif eklenmiş. Bunların en önemlisi ise elbette Ayasofya'nın kubbesine yazılan “Allah, göklerin ve yerin nurudur” ayeti. Hz.
Hatta felsefe sözcüğü de "philosophie" şeklindeki aslıyla sophia kelimesinden türemiştir ve "bilgelik seven" manasına gelir. Ayasofya sözcüğü bütününe baktığımız zaman "kutsal bilgelik, ilahi bilgelik" anlamına gelir. Bu ifade Ortodokslarda Tanrı'nın üç niteliğinden biri kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri