Prefabrik evin temelinde yük az olacağından duvarların altında devam eden betonarme temel şekline uygun olmalıdır. Temel için çelik ve demir iskelet oluşturularak temel atma işlemi gerçekleştirilir. Sadece düz beton gibi görünse de bu iş oldukça zor ve ince hesap gerektiren bir işlemdir.
Duvar, pencere gibi tüm parçaları fabrikada üretilen ve inşası için temel kazılması gerekmeyen yapı türüne prefabrik ev denir. Prefabrik evler bir ya da iki katlı olarak istenilen metrekare ve oda yerleşim planına göre hazırlanabilmektedir.
Bunlar; beton prefabrik, çelik prefabrik ve ahşap prefabrik. Bu 3 ayrı prefabrik çeşidi arasındaki farklılıklar neymiş bir göz atalım.
Prefabrik temeli, arsa üzerine projeye uygun şekilde atılan bir temeldir. Zemin betonunun kaliteli olması, yapının da sağlam olmasını kolaylaştırıyor. Yapının hangi büyüklükte olacağına, bahçe veya balkon büyüklüğünün ne kadar olacağına göre beton maliyeti ve boyutu da değişiklik göstermektedir.
Prefabrik evlerin yapımı aşamasında kullanılan yalıtım malzemeleri sayesinde, Aşırı soğuk şehirlerde de kullanıma uygun şekilde tasarlanmaktadır. Isı yalıtım malzemeleri ve çift galnevizli malzemeler sayesinde üretilen prefabrik evler, soğuk bölgelerde kullanıma uygun şekilde üretiliyor.
İlgili 26 soru bulundu
Kaliteli, tam donanımlı ve statik hesapları yapılmış, prefabrik evlerin rüzgârda uçmasına sebep olacak gibi basit bir yapısı yoktur.
Prefabrik evin temelinde yük az olacağından duvarların altında devam eden betonarme temel şekline uygun olmalıdır. Temel için çelik ve demir iskelet oluşturularak temel atma işlemi gerçekleştirilir. Sadece düz beton gibi görünse de bu iş oldukça zor ve ince hesap gerektiren bir işlemdir.
Prefabrik evlerde kaba, kolon ve kirişler kullanılmaz, daha az kalınlıklara sahip fakat galvaniz çelikteki özel bükümleri dolayısıyla daha sağlam ve esnek bir yapı oluşmaktadır. Prefabrik evlerde ferah bir görüntü ve daha fazla kullanım alanı oluşturur.
6.Kat Kirişi
Kirişler düşey olarak duran, kolonlar üzerine, yatay şekilde inşa edilmektedirler. Betonarme yapılarda olduğu gibi prefabrike yapılarda da temel, döşeme, kiriş ve kolonlardan oluşan taşıyıcı bir sistem mevcuttur.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Prefabrik yapıların da diğer evler gibi bir temelleri bulunmalıdır ve bu temel yapımında beton kullanılmaktadır. Ardından bu temel üzerine çelik, sac, betopan ve EPS gibi malzemelerden bir iskelet sistemi kullanılmaktadır.
Tanınmış Üye. don derinliğin 50 cm ise temel alt kotun 50 cm toprağa gömülü olması geekir. Don derinliğindeki mantık temel altındaki toprağın donup çözüldüğünde hacminde oluşacak değişikliklerden kaynaklı temelde oturmalara sebep olabilir.
Prefabrik ev fiyatına dahil edilmeyen dikkat edilmesi gereken ekstra maliyetler; Prefabrik Ev Yapı Ruhsatı Maliyeti: 2023 yılı bedellerine göre ortalama 100 m² prefabrik ev ruhsat harcamaları 30.000 ila 40.000₺ civarında gerçekleşmektedir.
Prefabrik yapılar uzun ömürlü yapı sınıfında olup ortalama 40 yıl güvenle kullanılabilmektedir. Rüzgâr, kar, yağmur, nem ve kullanma şekli gibi etkenler yapının ömrünü etkiler. Diğer yapı modellerinde olduğu gibi standart bakımlarının yapılması bina ömrünü olumlu yönde etkilemektedir.
cevap : prefabrik evlerin dış cephelerine farklı kaplamalar yapılabilmektedir. Pvc Siding,yalıpan,taşonit,bisküvi tuğla,sıvalı mantolama yapılabilmektedir.
Prefabrik ev yapılırken; zemin için gerekli temel betonunun döküleceği alanın taş, kaya, çakıl ve yeşil alanlardan temizlenmesi ve düzenlenmesi gerekmektedir. Prefabrik evin temeli arsa üzerine projeye uygun olarak atılmalıdır. Zemin betonun kaliteli olması, evin zemininin sağlam olması anlamına gelir.
Beton üretiminde kum ve çimento karışımı kullanılır. Prefabrik evlerin ana taşıyıcı sistemlerinde ise çelik metal özel kalınlıkta direkler kullanılır. Betonarme evlerin duvarlarında tuğla, gaz beton gibi malzemeler kullanılmaktadır.
Bilinenin aksine prefabrik evler, depreme karşı betonarme yapılara nazaran daha dayanıklı olabiliyor. Özellikle deprem gibi afet durumlarında riski en düşük seviyede tutması nedeniyle birçok kişi tarafından son yıllarda tercih edilir oldu.
Başka bir noktadan bakıldığında prefabrik evler yapım sürecinin kusursuz şekilde geride bırakılmaması sonucunda da çeşitli sorunlara sebep oluyor. Bu noktada özellikle yapının içine su girmesi veya ısı yalıtımı ile ilgili sorunlarla karşılaşılması da söz konusu oluyor.
Evet, yapılarımız tıpkı betonarme yapılar gibi dışarıdan. kurşun geçirmektedir.
1- Temel ve Zemin Beton Maliyeti
Öncelikle prefabrik ev kurulumunda betonarme binalardaki gibi çok derin ve yüksek temelli bir zemine ihtiyaç duyulmadığını vurgulayalım. Prefabrik ev kurulacak zeminin kot farkı olmayacak düzlükte ve ortalama 30 cm yükseklikte beton bir zemin olması yeterli olacaktır.
Prefabrik evlerde diğer konut modellerinde kullanılan tüm ısıtma sistemleri kullanılabilmektedir. Bu ısıtıcılar arasında odun veya kömürlü soba, klima, doğalgaz, elektrikli ısıtıcılar, sıvı veya LPG yakıtlı merkezi ısıtıcılar, yerden ısıtma sistemleri yer almaktadır.
Konteyner evler, doğru şekilde yalıtılmış olsalar bile, yaz aylarında sıcak olabilirler. Bunun nedeni, konteyner evlerin metal yapısının güneş ışınlarını emmesi ve iç mekanda sıcaklığın artmasına neden olmasıdır. Bu durum, özellikle sıcak ve nemli iklimlerde daha belirgin olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri