Salgın nedeniyle Ayasofya ve çevresinde kadınlar için iki, erkekler için üç olmak üzere beş farklı açık alan namaz kılma yeri belirlendi. Yerlikaya, “Misafirlerimizin en büyük arzularının, Ayasofya Camisi'nde namaz kılmak olduğunu biliyoruz. Ayasofya Camimiz sabaha kadar açık olacak” dedi.
Müze statüsünden cami statüsüne geçirilen Ayasofya'ya başörtüsüz, şortlu ve dekolteli girmek artık yasak.
Independent Türkçe, Toptaş'la o günleri konuştu. Ayasofya, 24 Temmuz 2020 günü tekrar cami statüsüyle ibadete açıldı. Tarihi mabedin bütününde, 86 yıl sonra tekrar namaz kılınmaya başlandı ve o günden bu yana gündemden hiç düşmedi.
Cuma ve hafta sonları enderun usulüyle teravih
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde 88 yıl aradan sonra ilk kez teravih namazı kılınacak. 86 yılın ardından 24 Temmuz 2020'de yeniden ibadete açılan camide, teravih kılmanın şükrü eda edilecek. Cuma, cumartesi ve pazar günleri ise teravih namazı enderun usulüyle kılınacak.
Hristiyan inancının doğudaki merkezi durumunda olan Ayasofya'nın bulunduğu mevkie geldiğinde Sultan Hazretleri, Ayasofya'yı görünce çok etkilenmiş, hattâ kubbelerine kadar çıkarak hem Ayasofya'yı hem de şehri incelemiş ve hemen yanında bulunan birisine ezan okumasını söyleyerek burada şükür namazı kılmıştı.
İlgili 32 soru bulundu
Ayasofya'nın Hızır Aleyhisselam tarafından kıble yönüne çevrildiği bir Müslüman inanışı değildir. Şehir efsanesine göre Hızır Aleyhisselam bina yapılırken değil, İstanbul'un fethinden sonra Ayasofya'yı kıbleye çevirmiştir.
Hızır Aleyhisselam'ın, caminin kuzeybatı yönünde sol arka tarafındaki 'Terler Direk' denilen bakırla kaplı ortası oyulmuş yere parmağını sokup sütunu döndürmeye başlamasıyla birlikte bütün binanın Kâbe'ye doğru döndüğüne inanılır.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, uzun yıllardan sonra ilk kez Hünkar Kasrı'na kurra hafız Önder Soy'u asaleten imam olarak atamasıyla Ayasofya'nın dört minaresinden 5 vakit ezan sesi yükselirken, vakit namazları da kılınmaya başlandı.
Oysa 30 yıldır Ayasofya'da 5 vakit ezan okunuyor. İçindeki Abdülmecit Mescidi'nde namaz da kılınıyor. 1991'den beri kapısında tabela var. Bu konuda hassasiyetiniz varsa ve 'ilk ezan okundu' 'ilk namaz 24 Temmuz'da' diyorsanız çok vahim. Ben çok şaşırdım.
Yaklaşık 1500 yıl önce manastır olarak inşa edilen Ayasofya, Hristiyanlık inancına mensup kişiler için kutsal bir mekan olarak görülüyor. Osmanlı Devleti'nin 1453'te İstanbul'u almasının ardından camiye çevrilen Ayasofya, Müslümanlar tarafından da kutsal bir mekan olarak kabul ediliyor.
AYASOFYA İBADETE VE ZİYARETE KAPATILDI MI? Ayasofya restorasyonu sürecinde ibadete ve ziyarete kapalı olmayacak.
1453'te camiye çevrilen Ayasofya birçok defa restore edildi. 1930 ile 1935 yılları arasındaki restorasyon çalışmaları nedeniyle halka kapatılan Ayasofya Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarih ve 7/1589 sayılı kararıyla müzeye çevrilmiştir.
Ayasofya'nın içerisine Hristiyanlar tarafından Meryem Ana'nın göründüğüne inanılan ve kutsal kabul edilen alan halıyla kaplanmazken burada namaz kılınmadı. Danıştay kararı ile müzeden camiye çevrilen Ayasofya'da ilk cuma namazı kılındı. Ayasofya'da namaz kılınırken bir bölümün boş bırakılması dikkat çekti.
Konuyla ilgili en güvenilir bilgiler şüphesiz ki Diyanet İşleri Başkanlığı sitesinde yer almaktadır. Diyanet açıklamasına göre adet gören kadınların camiye giriş yapması doğru değildir. Regl olan bir kadın dinen kirli olarak sayılmaktadır. Bu durum kadınların ibadet yapmasına engel teşkil etmektedir.
Hadisin bu ifadelerinden “abdestsiz camiye gitmenin hiç sevabı olmaz” manası anlaşılmaz. Abdesti ister evde veya iş yerşnde alsın isterse camide alsın, elbette sevabını ve mükafatını alacaktır. Şüphesiz abdestli camiye gitmek, abdestsiz gitmekten daha sevaplıdır.
İsteyen İslam kadını tesettürüyle girer orada namazını kılar. Kadınların camiye alınmayacağına dair ne bir ayet-i kerime ne de hadis-i şerif var" dedi. Peygamberin kadınların namazlarını evlerinde eda etmelerinin daha faziletli olduğunu beyan ettiğini hatırlatan Şenocak, "Fakihler de bu çerçevede hüküm vermiştir.
Çift minaresi bulunan bütün Selatin camilerinde karşılıklı ezan okunma geleneği Fatih Sultan Mehmed`in vasiyeti üzerine Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi ve Sultanahmet Camii`nde de sürdürülüyor. Her iki camide karşılıklı okunan ezanlar, İstanbul`un tarihi yarımadasında yankılanıyor.
Camii içerisinde yer bulabilmek için saatler öncesinden Ayasofya'yı Kebir Camisi'ne gelen vatandaşlar içeriye girebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Yılın ilk sabah namazını namazını Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerif'inde kılmak isteyen vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren camiyi doldurmaya başladı.
3 Şubat 1932'de (26 Ramazan) Ayasofya Camii'nde Türkçe Ezan okunduğu, 18 Temmuz 1932'de ise Arapça ezanın genelge ile yasaklandığı belirtilen açıklamada, 18 yıl devam eden yasağın 16 Haziran 1950'de Arif Nihat Asya'nın öncülüğünde Menderes ve arkadaşları tarafından kaldırıldığı ifade edildi.
Bir hadis-i şerif meali: (Cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazdan 27 derece daha faziletlidir.) [Buhari] Cemaat gitmemek Sual: Camiye yani cemaate gitmemek için neler özür olur? CEVAP Mazeretsiz cemaate gitmemek caiz olmaz. Çünkü bazı âlimler cemaate gitmeye vacip demişlerdir.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın verdiği bilgilere göre, namaz sırasında ikona ve fresklere perdeleme veya karartma yöntemi uygulanacak, içeride en fazla bin kişi namaz kılacak, iki imam ve dört müezzin görev alacak.
Dr. Mehmet Emin 1 Nisan 1963 tarihinde Van'da doğdu. Van İmam Hatip Lisesi'ndne mezun olduktan sonra Uludağ Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi'nde okudu. Aynı üniversitede Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisans yaptı. 1992 yılında doktora yaptı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu meclis kürsüsünden Ayasofya'nın 19 Kasım 1936 tarihli tapusunu göstererek “Büyük harflerle 'Ayasofya Kebir Cami' diye tapu düzenleniyor. Toplumun belli kesimlerini karşı karşıya getirmenin hiçbir anlamı yoktur” dedi.
“Benim bu mabedim, dünya durdukça cami olarak kalacaktır. Her kim benim bu mabedimi camilikten çıkarıp başka bir şeye çevirirse; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun!”
Hızır insanlara ak sakallı biri gibi ya da bir tanıdığı gibi görünebilmektedir. Hz. Hızır bazen darda olan insanlara yardım etmek için gelirken bazen de onlara bir ilim öğretmek amacı ile gelmektedir. Kur'an-ı Kerimde de Allah (cc) tarafından kendisine bazı özel hikmetler ve ilimler verilen birinden bahsedilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri