Gerek Evliya Çelebi'nin anlatımında gerekse sonraki dönemlerde Ayasofya iç mekanını resmetmiş Avrupalı seyyahların betimlemelerinde bu meleklerin yüzleri açık görülmektedir.
Camideki Serafim meleklerinin yüzlerinin fetihten sonra açık olarak kaldığını anlatan Diker, şöyle konuştu: "Serafim meleklerinin yüzleri, Fatih Sultan Mehmet'ten Sultan Abdülmecit dönemine yani 19. yüzyılın ortalarına kadar yaklaşık 400 yıl boyunca açıktaydı.
Hristiyanlar için hem sembolik hem de eksen olma anlamının yanında, turistik ve ruhsal bir çekim merkezidir. Ayasofya adındaki "Aya" sözcüğü "kutsal" anlamına gelir. "Sofya" sözcüğü ise Grekçede "bilgelik" anlamındaki sophos sözcüğünden gelir.
İşte şaşkınlık veren sırlar... Ayasofya'nın kıble tarafındaki kapılarından soldan sayılınca, sonuncusunun iç tarafında bir mermer sütun görürsünüz. Bu sütunun en büyük özelliği kış ve yaz nemli olması. Bu yüzden bu sütuna “terleyen direk” deniyor.
Enrico Dandolo (d. yak. 1107 – ö. 21 Haziran 1205), (İngilizce: Henry Dandolo ve Latince: Henricus Dandulus), 1192 yılından ölümüne kadar Venedik Cumhuriyeti 41. Doçesi. Venedik Cumhuriyeti Doçesi (41.) Dandolo'nun Ayasofya'daki mezar taşı.
İlgili 39 soru bulundu
Ayasofya'yı kim yaptırdı? Bizans Roma İmparatorluğu döneminde Justinianos, Ayasofya'nın temellerini atmış. O zamanların ünlü teknik mimarları ve matematikçileri olan İsidoros ve Anthemios yapının inşasına 532'de başlamış ve çalışmalar 5 yıl sürmüş.
Türbe, Mimar Sinan tarafından inşa edilmişti. Türbede II. Selim'den başka eşi Nurbanu Sultan, kızları Gevherhan, İsmihan, Fatma sultanlar ile şehzadeleri Süleyman, Osman, Cihangir, Mustafa, Abdullah ve III. Murad'ın oğulları ve kızları da yatmaktadır.
Peygamber Efendimiz doğunca Ayasofya'nın kubbesi çöktü. Uzun süre tamir edilemedi. Hızır aleyhisselam, “Hazreti Muhammed'in tükürüğünden alıp, zemzem suyu ile birlikte kirece karıştırın, tamir edin” dedi. Ricalarını kabul eden Hazreti Muhammed, “Onunla ayakta durup ümmetime nasip olsun” diye duada bulundu.
Akşemseddin ise olayı şöyle açıklıyor; “Hz. Hızır saf tutmak için gelirken Terler Direk'e (Meryem Ana'nın Ağlayan Sütunu) parmağını soktu ve Ayasofya'nın yönünü kıbleye doğru çevirdi. Ondan sonra da namaza durdu. Böylece padişah üçüncü kez tekbir getirdikten sonra Kabe'yi tam karşısında gördü.”
Bu doğrultu (türbeler bölümünden ana giriş kapısı) gözetilecek olursa, Ayasofya'nın kıble yönü aslında Sibirya dolaylarındadır. Ancak, Ayasofya'nın mihrap ve minberi, yani mevcut kıble yönü ise ana giriş kapısının hemen sağına kalmaktadır. Ayasofya tam olarak Kâbe yönüne dönük değildir.
Evliya Çelebi seyahatnamesinde, "Peygamber'in tükürüğüyle kubbenin kıble tarafında 32 nakışlı kısım böylece zahmetsizce yeniden yapılmıştır. Kubbenin diğer taraflarından burası daha belli ve nurludur. İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet, 'Bu kubbe Hz. Muhammed'in ağız suyuyla durdu.
Türk dönemindeki bazı tamiratlar esnasında çok kapsamlı biçimde elden geçirilen Ayasofya, ilk yapıldığı zamanda kilise, fetihten sonra cami olarak işlev görmüştür. 1930'larda müzeye çevrilen bu mekan Temmuz 2020'de tekrar camiye dönüştürülmüştür.
1453 yılında Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u fethi ile camiye çevrilmiş ve ilk Cuma Namazı Ayasofya'da kılınmıştır. Camiye çevrilmesiyle yapıya eklenen İslami öğeler yapıya ayrı bir değer katmaktadır. Mihrabı, minberi, müezzin mahfili dönemin mermer işçiliğinin en güzel örnekleridir.
Eski Ahit'e göre tanrının tahtını koruyan altı kanatlı melekler olan Serafim'in, Hristiyan teolojisinde geçtiği için fresk ve minyatürlerde yer yer kullanıldığını belirten Diker, "Serafim melekleri Ayasofya ana kubbesinin altındaki dört pandantifte yer almaktadır.
Ayasofya, mazbut vakıf (yöneticisi ve mütevellisi kalmamış) statüsünde bulunan Ebu'l Fetih Sultan Mehmet Vakfına (günümüzde Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı) ait ve vakfiyesi gereğince cami olarak kullanılması gereken hayrat taşınmaz niteliğindedir.
Yaklaşık 1500 yıl önce manastır olarak inşa edilen Ayasofya, Hristiyanlık inancına mensup kişiler için kutsal bir mekan olarak görülüyor. Osmanlı Devleti'nin 1453'te İstanbul'u almasının ardından camiye çevrilen Ayasofya, Müslümanlar tarafından da kutsal bir mekan olarak kabul ediliyor.
ayasofyada, kuzey yöndeki giriş kapısının soluna doğru bakıldığında görülen sütun; halk arasında terleyen veya ağlayan direk isimleriyle de bilinir, bu delikten sızan ıslaklığın her derde deva olacağı söylenir.
Binlerce yıllık mabedin görkemli kapısı, tarih boyunca hurafeye inananlar tarafından tahrip edildi. Nazardan korunacağına inanan bu kişiler yüzünden zarar gören Ayasofya'nın kendisi oldu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan 9 yıl sonra, Bakanlar Kurulu'nun 24 Kasım 1934 tarihli kararıyla önce kilise ardından cami olan Ayasofya müzeye dönüştü. Artık adı Ayasofya Müzesi olan mimari yapıdaki sıva altında kalan eserler de gün yüzüne çıkarıldı.
Mısır Müftüsü: 'Ayasofya Kilisesi'nin camiye dönüştürülmesi caiz değildir.
Yapının ismini de Justinianus vermiştir. Yapı inşasından bu yana sayısız afet ve savaş atlatmış, pek çok değişikliğe uğramış olsa da hala Ayasofya ismini muhafaza etmektedir.
"Fatih, güyâ, Ayasofya için hazırlattığı vakfiyesinde "Benim cami haline getirdiğim bu mekânı kim camilikten çıkartırsa, o kişinin üzerine Allah her türlü lâneti yağdırsın" demişti...
Son Osmanlı Sultanı Mehmet Vahdettin bundan 96 yıl önce ülkeyi terk etti. “TARİHİN SAKLADIĞI SIRLAR” adlı tarih dizileri serimizde güncelliği nedeni ile bugün, ülkesini terk eden, Türkiye dışında ölen ve mezarı Türk toprakları dışında olan tek Osmanlı Padişahı Mehmet Vahdettin'dir.
142 ADET MEZAR VAR
anda padişah ve eşi de dahil olmak üzere 42 sanduka bulunuyor. yatanların sayısı 54'ü buluyor. Sultan ve diğer akrabalarıyla birlikte son uykusunu uyuduğu türbede 26 kişi yatıyor.
İstanbul Ayasofya giriş ücreti, camiye çevrilmeden önce 100 Türk Lirası idi. Ancak günümüzde Ayasofya Camii'ni ziyaret etmek ücretsizdir. Aynı şekilde Ayasofya'nın yan bahçesindeki “Padişah Türbeleri” de ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri